notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Mutatunk néhány trükköt, melyek segítségével nagyobbnak fog tűnni a lakásod!

hirdetes

Ezek a trükkök segítenek, hogy lakásod tízszer nagyobbnak tűnjön

LK

A városi élet sokak szerint a szűkös életterekről és a zsúfolt lakásokról szól. Ez azonban nem feltétlenül van mindig így. Néhány okos és egyszerű trükkel te is nagyobbá teheted otthonodat, még ha csak látszólag is.

Mutatunk néhány trükköt, melyek segítségével nagyobbnak fog tűnni a lakásod!

Mindenek előtt azonban megjegyeznénk, hogy amennyiben nem saját, hanem bérlakásról van szó, érdemes egyeztetni a főbérlővel, mielőtt nagyobb változtatásokat végeznél – gondolunk itt olyasmikre, mint tapétázások, festés vagy fúrás. Vágjunk is bele!

1. A falak ereje

A falak, pontosabban azok színei nagyban befolyásolják, hogy egy helység mennyire tűnik tágasnak vagy éppen bezártnak. Annyit kell megjegyezned, hogy a világosabb színek mindig tágasabbá teszik a szobákat.

Érdemes fehér, vagy enyhén „hidegebb” színeket alkalmazni, mint például krémet vagy nagyon enyhe, finom kékeket (persze ez ízlés kérdése). Az ilyen színek azonban azonnal látható eredményeket garantálnak, és a szoba sokkal szellősebbnek és szabadabbnak érződik majd.

Fontos továbbá odafigyelni arra is, hogy a falak összhangban legyenek a padlóval is. Ezt a legegyszerűbben úgy oldhatod meg, hogy a padlót egy-ként árnyalattal sötétebbre veszed, mint a falakat. Egy kimeszelt vagy világos tölgyfa padló mindig jó választás, és ha kedved tartja, akár egy díszes szőnyeggel vagy egy cserepes szobanövénnyel is feldobhatod a hangulatot!

2. Égig érő függönyök

Ha látszólag nagyobbá szeretnéd varázsolni a szobádat, akkor közvetlenül a plafonra lógasd fel a függönyöket. Ez a magasság illúzióját kelti, amitől tágasabbnak tűnik majd a kérdéses helység.

hirdetes

Itt is érdemes odafigyelni a színekre – a lényeg, hogy a szoba többi (fal, padló) színösszeállítását kövessék. Ez nem csak a szemek számára lesz pihentetőbb, hanem sokkal elegánsabb látványt is kölcsönöz a helységnek, ami így sokkal rendezettebbnek is tűnik majd. A mintákat is érdemes meghagyni inkább a szőnyegekre és díszpárnákra.

3. Ereszd szabadjára a benned rejtőző művészt!

Minden falra kell egy szép kép! Lehet ez egy festmény vagy egy szép fotó is – a lényeg, hogy egy kép képes teljesen megváltoztatni a szoba hangulatát.

Ha megfogadtad az első két tippet, akkor elképzelhető, hogy a szoba túlságosan egyszínűvé vált az ízlésednek. Egyet se félj! Csak akassz ki néhány látványos alkotást a falakra, hogy személyesebbé és izgalmasabbá tedd a látványvilágot.

Érdemes továbbá álló szemmagasságba akasztani a képeket, így a szoba valamivel magasabbnak tűnik majd tőlük. Akár egy galériafalat is kialakíthatsz, egy nagyobb képpel középen, és több kisebb képpel körülötte. Ez tovább segít majd a méret látszólagos bővítésében!

Mutatunk néhány trükköt, melyek segítségével nagyobbnak fog tűnni a lakásod!

4. Letisztult stílus, elegáns díszek

Habár igaz, hogy egy fekete-fehér színösszeállítás kivonja a színeket a szobából, a kisebb helységek sokkal rendezettebbnek tűnhetnek, ha minden elemük ezt a sémát követi. A fekete-fehér egyébként is egy örök klasszikus, és a mai napig luxus hangulatot kölcsönöz azoknak a szobáknak, ahol ez a két szín dominál.

hirdetes

5. A tükrök, avagy új dimenziók kapui

Hogy hogyan segíthetnek a tükrök egy tér kitágításában? Akassz fel egyet-egyet az ablakokkal szemközti falakra, és láss csodát! A tükrök segítenek visszaverni a szobába beszűrődő természetes fényt, világosabbá téve ezzel a helységet. Ezen kívül azt az illúziót keltik, hogy a szoba tovább tart, mint a falak.

6. Szőnyegekből sosem elég

Ennek a tippnek különösen a stúdiólakásokban élők fognak örülni (persze bárki alkalmazhatja). A szőnyegek segíthetnek felosztani a helységeket több kisebb szobára, méghozzá funkcióik alapján. Ha lakásodban található legalább egy nagyobb szoba, akkor oszd fel több kisebb helységre.

Ilyenkor a szőnyegek szabhatják meg például, hogy hol ér véget a konyha és hol kezdődik a nappali. Ezzel a megoldással sokkal hatékonyabban használhatod ki a rendelkezésre álló helyet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Drapéria

Elrendezett textília; ízléssel, művészi módon elrendezett, gyakran redőkbe szedett szövet,... Tovább

Tégla

A tégla a legrégebbi építőanyag, története egyidős a civilizációéval. Az agyagtéglát... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok Dekoráció DIY Háztartás Kiegészítők Kis lakás Lakberendezési ötletek Lakberendezési trendek Nappali