notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Megmutatjuk, hogyan térülhet meg az összeg, amit lakásfelújításra szántál

hirdetes

Hogyan érd el, hogy lakáseladáskor megtérüljön a felújításra szánt összeg?

Álmaim Otthona Lakberendezési Portál
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Szeretnéd, hogy a felújított lakás eladásakor/bérbeadásakor a felújítás költsége meg is térüljön? A felújított lakásoknak átlagosan 20%-kal magasabb az értéke a felújítás után, mint előtte. Hogyan érjük el, hogy megtérüljön a belefektetett összeg a felújítás által? Adunk pár tippet!​

Hogyan térül meg az összeg, amit lakásfelújításra szántunk?

A fővárosban felújított lakás a korábbi árához képest akár az ötödével is megnövekedhet. De ha a felújítás vidéken történik, ez az összeg akár a duplájára is emelkedhet. Ezt figyelembe véve pedig nem árt, ha az eladásra/bérbeadásba szánt otthont kicsit megszépítjük.

 

Mikor érdemes lakásfelújításon gondolkodni?

 

Ha luxuslakást szükségeltetne felújítani, nyugodtan lehet gondolkozni komplett felújításban, hisz a rá szánt összeg megtérül, ez azonban az átlagos lakásoknál már közel sem olyan biztos, ugyanis a legtöbbjük az összeg ráfordítása után csupán 50 százalékát lehet érvényesíteni eladáskor.

 

Gondosan tervezd meg, hogy hogyan fogod kivitelezni a felújítást, mennyi összeget szánsz rá, és vedd figyelembe, hogy abból mennyi fog megtérülni. Viszont ha már felújítasz, az anyagokra szánt összegen ne fukarkodj, hisz könnyen hátrányod származhat abból, ha olcsó, minőségileg gyenge anyagokat használsz az átalakításkor.

 

 

Miket kell figyelembe venned lakásfelújítás során?

 

A felújításról tudni kell, hogy nem igazán a lakás értékét növeli, hanem sokkal inkább az eladhatóságán képes javítani. Érdemes az átalakításra szánt összeget az adott lakás árkategóriájához igazítani, tehát egy panellakáshoz elég középkategóriájú anyagokat felhasználni, mivel az ezekre a lakásokra pályázók nem fizetik meg feltétlenül a jobb minőséget.

hirdetes

 

Mivel egy panellakás nem nyújt túl sok átalakítási lehetőséget, törekedj arra, hogy inkább energiatakarékos, illetve komfortos legyen. Ami viszont fontos, hogy orvosold a legfontosabb problémákat, ilyen például a nyílászárók elöregedése, hisz ha ezek nem zárnak tökéletesen sok hő távozhat a lakásból, ezáltal drágábbá válik a fenntartása. Ez esetben pedig a vevők más lakás után fognak nézni. Az energetikai besorolása a lakásnak nagymértékben befolyásolhatja az árát, tehát a hőszigetelés akkor is ajánlott, ha nem szándékozol eladni a lakást, hanem a saját igényeid miatt látsz hozzá az átalakítási, javítási munkálatokhoz.

 

Hogyan térül meg az összeg, amit lakásfelújításra szántunk?

Miért éri meg a jövőben a lakásfelújítás?

 

Mivel a legtöbb vevő nem szeretne a felújításra pénzt költeni, így nagyobb is a kereslet a már felújított lakásokra. Ezen esetekben a vevő akár hajlandó lehet többet is fizetni, még akkor is, ha kisebb volt a lakás megvásárlására szánt összege. A módosítások, javítások, újítások mind-mind megtérülnek, viszont a túlzottan drága, szinte feleslegesnek mondott megoldások már nem biztos, hogy érdekelni fogják a leendő vevőt.

 

Hogyan térül meg a ráfordított összeg?

 

A két döntő szempont a felújítás során a csökkenő rezsiköltség és a lakás értékének növekedése. Mivel a legtöbb magyar lakás igencsak elavult, hisz a lakóépületek 60 százaléka 1980 környékén épült, így az energetikai korszerűsítése igencsak sokba kerül. Viszont egy budapesti, körülbelül 50 négyzetméter körüli lakás energetikai korszerűsítése akár 1 millió forinttal is növelheti a lakás értékét.

 

 

A legtöbb ingatlantulajdonos abba a hibába esik, hogy átgondolatlanul terveznek, nem felügyelik a munkálatokat és annak minőségét, emellett elnagyolják a költségkalkulálást, ezért szinte biztos út vezet ahhoz, hogy elfogyjon a felújítási munkálatokra szánt összeg. Ezáltal se megmaradt pénz, se megtérülés. A legtöbb lakás munkálatai legtöbbször ezért maradnak félbe.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Építészet Épületek Festés Fürdőszoba Gyerekszoba Hálószoba Háztartás Kis lakás Konyha Lakásfelújítás Nappali Színes ötletek

Lakberendezési szakszótár

Enteriőr

Az enteriőr jelentése: építmények belső tere, helyisége és annak berendezései.... Tovább

Fokhagyma

A fokhagyma (Allium sativum) az amarilliszfélék családjába tartozó... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 247

Átlagos értékelés: 4.8