notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A festés nem könnyű munka, de valakinek meg kell csinálnia. Pár napot ki kell venned mindenképpen, hogy végre magad mögött tudhasd a rég eltervezett lakásfelújítást.

hirdetes

Festési kisokos

Szita Lili

A festés nem könnyű munka, de valakinek meg kell csinálnia. Pár napot ki kell venned mindenképpen, hogy végre magad mögött tudhasd a rég eltervezett lakásfelújítást.

Lakásfestés tippek, ötletek

 

Lakásfestés tervezése

Az, hogy mennyi festékre lesz szükséged, elég egyszerű kiszámolni, ehhez az Interneten is találhatsz kalkulátorokat. Általánosságban az mindenképpen elmondható, hogy minél olcsóbb a festék általában annál kisebb fedőréteggel is rendelkezik. És azzal is kalkulálj, hogy nem árt, ha marad egy kis mennyiségben javítófesték is, amelyre biztosan szükséged lesz az idő előrehaladtával.
Ahhoz, hogy a folyamatot felgyorsíthasd, lehet, hogy jó gondolat egy festőhenger beszerzése. Fontos, hogy egyenletesen kerüljön fel rá a festék, ami ugye pénztárcakímélő is. 
Léteznek például már olyan festőhengerek is, amelyek kimondottan arra szolgálnak, hogy ne kelljen leszerelni a radiátorokat, hanem szépen lehessen velük festeni a radiátor mögötti területet.
Önts ki festéket egy kisebb edénybe, ha ecsettel dolgozol. Ily módon, a nagy festékesdobozt lezárva tarthatod, hogy ne érhesse por, és az sem volna túl szerencsés, ha egy nagyobb edénnyel szaladgálnál festés közben. 
A festés nem könnyű munka, de valakinek meg kell csinálnia. Pár napot ki kell venned mindenképpen, hogy végre magad mögött tudhasd a rég eltervezett munkákat.
Tudnod kell, hogyan kezdj hozzá, mi lesz a munka menete. Végülis nem festheted először a falakat, és utána a mennyezetet.

Szellőztetés lakásfestés alatt

Bár a kinti időjárás meglehet, ennek nem kedvez, azért arról is gondoskodnod kell, hogy lehetőség legyen a szellőztetésre. És a fűtést is le kell venni.

Keverd be előre a színeket

Ha több, mint egy doboz festékre van szükséged, és Te kevered ki a színt, egyszerre keverd ki az egész mennyiséget, nehogy aztán több árnyalatot sikerüljön kikeverni.
 
Lakásfestés tippek, ötletek

Eszközök védelme lakásfestés közben

Ha egy kicsit felfüggeszted a munkát, egy biztonságos, hűvös helyre helyezd a festéket, és az ecseteket csomagold be fóliába. Ha hosszabb szünetet tartasz, akkor alaposan zárd le a festékes dobozt, légmentesre zárva, és letörölve a doboz szélét.
hirdetes
Mindig kesztyűben dolgozz, hogy megvédd a bőrödet. És utána használj megfelelő bőrtisztító szert, hogy megszabadulj a pöttyöktől. Ne használj erre a célra lakkbenzint.

Minőségi ecsetek használata lakásfestéshez

Érdemes megvenni a legjobb minőségű ecsetet, amire csak telik. Az olcsó ecsetek ugyanis egyenetlen rétegeket eredményeznek, miközben a kihulló sörteszálak beleragadnak az újonnan festett falba, ami különösen bosszantó. 
Ráadásul, ha ráköltjük azt a kevéssel többet a jó minőségű ecsetre, akkor sokáig használható eszközre teszünk szert, amelyik nem fog egy használat után eldeformálódni. A jó ecsetek sörtéi megtartják a festéket, és éppen ezért a festék oda kerül, ahová akarod.
Ahelyett, hogy veszel egy nagy 200 mm-es ecsetet, sokkal jobban jársz, ha veszel egy 150 mm-es ecsetet és egy 50 mm-est a sarkokra. 
Még mielőtt használatba vennéd az új ecsetedet, ki kell mosni, megszabadítva a portól és lazává téve a sörtéket. Az ecsetet egyharmadáig kell bemeríteni a festékbe, és finoman odaütögetni a doboz oldalához, hogy a csepegést megelőzzük. Az ecsetet úgy kell tartani, mintha egy tollat tartanál.
 
Lakásfestés tippek, ötletek

Fal előkészítése a festéshez

Fontos a fal megfelelő előkészítése, ami egyrészt a repedések kitöltését, másrészt a felület portalanítását jelenti. Figyelni kell a megfelelő száradásra, amelyre több napot kell számolni friss fal esetében. A régi tapétát el kell távolítani festés előtt. Erre vannak gőzös megoldások, illetve megfelelő szerek is. Ha szereket használsz ezt mindenképpen alaposan le kell mosni a festés előtt. 

A mennyezettel kezdd a festést

Egy sarokban érdemes kezdeni, az ablak mellett, kis ecsettel dolgozva az ilyen helyeken. Aztán a nedves sarkokon túljutva, széles mozdulatokkal egy festőhengerrel ésszerű folytatni. Mindig a nedvesebb rész felől haladva kend fel a következő festékcsíkot. 
hirdetes

Ajtók

Szereld le a kilincset és hagyd az ajtót nyitva. Először az ajtót fesd, és utána a keretet. Kültéri ajtó esetében különösen fontos, hogy az alját és a tetejét is megfesd az ajtónak és a zsanérok körül is, ha lehetséges.

Ablakok festése

A legjobb ezzel kezdeni reggel, hogy a legtöbb ideje legyen száradni. A száradási állapotnak megfelelően ez esetben be lehet csukni az ablakokat este. Ha lehetséges, akkor a festés előtt a leszerelhető alkatrészeket, fogantyúkat érdemes levenni, és úgy festeni az ablakot. 

Radiátorok festése

A radiátorok festése csak akkor lehetséges, amikor teljesen hidegek. És természetesen oldószeres, fémre alkalmazható festéket kell venni hozzá. Mindenképpen kerülni kell a vízbázisú festékeket, mivel ezek ragadósak lesznek a hő hatására.

Milyen festéket használj? Matt festék használható-e selyemfényű festékre?

A legközelebbi barkácsáruház által kínált beltéri festékek általában vízbázisúak. Ha frissen glettelt új falra festesz, akkor az első rétegnek mindenképpen vízzel kevert festéknek kell lennie. De minden esetben olvasd el a címkét, a gyártói utasításokban benne van az is, hogy milyen arányban kell bekeverni vízzel a festéket. Sajnos ez nem olyan egyszerű. Sok rétegezés szükséges, és minden egyes réteg felvitele után egy napos száradásra van szükség a következő rétegezés előtt. És ráadásul, lehet, hogy a normális három réteg festék helyett lehet, hogy több réteggel kell számolni, hogy egyenletes legyen a végeredmény. Ha ezt nem tartod be, akkor meglehet, hogy a festék lepattogzik. 
Erősen ajánlott, hogy glettelt felületre fessünk.
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Mediterrán stílus

A mediterrán stílus hazánkban is egyre divatosabbá, elterjedtebbé válik a lakberendezésben... Tovább

Lakástakarítás

Ha nincs kedved lakásod takarításával sokat bajlódni, akkor más megoldást kell találni... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet