notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Lakásfelújítás: jobb a környezetnek? Öko lábnyom felújítás

hirdetes

Lakásfelújítás: jobb a környezetnek?

A régi épületek zöme energiafaló, egy huzatos régi irodaépület a hideg télben szinte az utcát fűti, éppen ezért sokak meggyőződése az, hogy egy modern, zöld épület, ahol az egész teret az energiatakarékosság jegyében alakították ki, sokkal kedvezőbb "zöld" szemmel nézve.

Öko ház

Azonban egy új tanulmány szerint, miközben az új épületek valóban szerencsésebbek az ökológiai lábnyom szempontjából, ha az energiahatékonyságról van szó, de megépítésük, még mindig akkora öko lábnyomot hagy a természetben, hogy sokkal jobb zöld technológiákkal felújítani a meglévő épületeket.
A konkrét tanulmány tehát sokkal zöldebb megoldásnak tartja az energiatakarékos szempontú felújításokat, mint az épületek lerombolását, és új zöldmezős beruházások indítását.
A tanulmány bemutatja ugyanis, hogy egy új épület, akármennyire is öko kialakítású, úgy 80 év alatt hozza be azt a negatív hatást, amit megépítésekor az éghajlatváltozás és energiatakarékosság szempontjaiból okozott a természetben.

hirdetes
De arra azért felhívják a figyelmet, hogy az újrahasználat, felújítás, és a régi épületek retro kialakításakor, a felújítást végző ugyanúgy terheli környezetét, csak kisebb mértékben. A tanulmány tehát azt a vonalat támasztja alá, hogy inkább a felújítás és újrahasználat legyenek újra divatban a zöldmezős beruházások hulláma helyett.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Karácsonyi desszert

A karácsonyi desszert kihagyhatatlan a szeretet ünnepekor. Megtaláljátok a legfinomabb... Tovább

Uszadék fa

Régies, sokat megélt, víz áztatta, nap szítta, textúráját láttatni engedő fa darabok,... Tovább

Tovább a lexikonra