notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Tavaly novemberben az építőipari termelés volumene - kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt - 11,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi, magasabb bázisadattól.

hirdetes

KSH: novemberben 11,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene

Tavaly novemberben az építőipari termelés volumene - kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt - 11,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi, magasabb bázisadattól, az előző havinál szezonálisan kiigazítva 3,7 százalékkal kisebb volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

Tavaly novemberben az építőipari termelés volumene - kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt - 11,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi, magasabb bázisadattól.

 

Az ágazat 2012 január-november havi teljesítménye 5,1 százalékos éves csökkenést jelez. Tavaly novemberben mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építése 16,8, az egyéb építményeké - az előző négyhavi növekedés után - 7,2 százalékkal csökkent. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 0,7, az egyéb építményeké 2,4 százalékkal alacsonyabb volt az előző havinál.
 
Az ágazatok közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - jelentősen, 17,9 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények ágazat termelése 1,6 százalékkal mérséklődött. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 15,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2011 azonos időszakában.
hirdetes
 
A 2012 novemberében kötött új szerződések volumene 18,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel azelőttinél. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene a 2011. novemberihez viszonyítva 8,5 százalékkal, az egyéb építmények építésére kötött szerződéseké 25,9 százalékkal csökkent, elsősorban az egy évvel korában kötött nagyértékű szerződések adta magas bázis miatt. 2011 novemberében a 11,5 százalékkal több új szerződést kötöttek az egyéb építményekre, mint egy évvel korábban. A jelentős csökkenés egy egész éven át tartó emelkedés után következett be.
 
Az építőipari vállalkozások 2012. november végi szerződésállományának volumene 12,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist, amikor az éves visszaesés 29,3 százalékos volt. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 24,1 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 32,9 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában, amikor rendre 40,5, illetve 38,7 százalékos hanyatlást regisztrált a statisztika az egy évvel korábbihoz képest.
hirdetes
 
Tavaly novemberben az építőipari termelés összege folyó áron számolva 163 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 181,5 milliárddal. A múlt év első 11 hónapjában a folyó áron számított termelés 1 437,9 milliárd forint volt, 3,4 százalékkal kisebb a bázisidőszakinál.
 

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Járda

A járda vagy gyalogjáró a gyalogosok közlekedésére... Tovább

Fazekasság

A fazekas (gerencsér, gölöncsér) mester keze alól kikerülő tálak, korsók, fazekak stb.... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet