notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Általában egy megszokott séma alapján takarítunk – ez alól talán kivételek a nagytakarítások. De sokszor megfeledkezünk olyan helyekről is, ahol nem is gondoljuk, de bizony hemzsegnek a kórokozók! Kórokozók a lakásban

hirdetes

Kórokozók a lakásban (helyek, amelyekre nem is gondolunk)

Király Réka

Általában egy megszokott séma alapján takarítunk – ez alól talán kivételek a nagytakarítások. De sokszor megfeledkezünk olyan helyekről is, ahol nem is gondoljuk, de bizony hemzsegnek a kórokozók! Íme, a 7 leggyakoribb hely:

Általában egy megszokott séma alapján takarítunk – ez alól talán kivételek a nagytakarítások. De sokszor megfeledkezünk olyan helyekről is, ahol nem is gondoljuk, de bizony hemzsegnek a kórokozók! Kórokozók a lakásban

1. Kórokozók a lakásban – mosogatószivacs

 
A kórokozók előszeretettel telepednek meg a mosogatószivacson, amit szinte minden nap használunk. Hogy ne legyen tele bacilusokkal, érdemes minden mosogatás után alaposan kiöblíteni és olyan helyre tenni, ahol kiszáradhat. Emellett érdemes havonta lecserélni a szivacsot.
Egyéb helyek takarításához, mint a konyhapult vagy hűtő, használj külön szivacsot, ahogyan a fürdőszobában is!
 

2. Kórokozók a lakásban – szemetes

 
Bár azt gondolnánk, hogy a szemetesünkön nincsenek kórokozók, mivel nyilván mindenki használ szemeteszsákot, de gondoljunk csak a billenő tetejű darabokra! Ehhez sokszor hozzáérünk, vagy ha kiszórunk valamit, az is bepiszkolhatja a billenő tetejét vagy alját. És persze arról se feledkezzünk meg, hogy a szemeteszsák olykor kiszakadhat, tehát a kórokozók kikerülhetnek a zsákból. 
Ezért érdemes a kukát is havonta egyszer átmosni forró, tisztítószeres vízzel.
 

3. Kórokozók a lakásban – kilincsek

 
Amikor hazaérünk, először a kilincset fogjuk meg – erről a területről is sokszor megfeledkezünk, pedig ráfér a heti fertőtlenítés, legalább nedves törlőkendővel. Nem beszélve arról, ha a WC és mosdó külön helyiségben vannak!
hirdetes
És itt még szót kell ejteni a kulcsokról is, hiszen azok még inkább szennyezettek, mint a kilincsek, pedig ezeket szinte soha nem takarítjuk. Érdemes a kulcsokat is havonta beáztatni tisztítószeres vízbe, főleg ahol gyerek van a lakásban, és előszeretettel rágcsálja!
 

4. Kórokozók a lakásban – villanykapcsolók

 
Ahogyan a kilincseken, úgy a villanykapcsolókon is megtelepedhetnek a kórokozók. Ha kijövünk a WC-ből, lekapcsoljuk a villanyt, vagy ha főzés közben ránk sötétedik, maszatos kézzel kell felkapcsolnunk a villanyt. Ebben az esetben is érdemes havonta áttörölni az összes villanykapcsolót.
 

5. Kórokozók a lakásban – számítógép

 
Nem is gondolnánk, de a számítógép billentyűzetén és egerén is rengeteg kórokozó lapulhat meg. Evés után, mosatlan kézzel ha hozzá nyúlunk, máris ott egy kis ételmaradék, ami a kórokozók melegágya lehet. Éppen ezért ezt is nedves törlőkendővel töröljük át legalább hetente és ha lehet, ne a számítógép felett együnk!
hirdetes
 

6. Kórokozók a lakásban – szennyes tartó

 
Biztos mindenkinél előfordul néha, például nyári szünetek alkalmával, hogy nem gyűlik gyorsan a mosnivaló, ezért ott áll a szennyes tartóban akár napokig. Ez szintén a kórokozók melegágya lehet, nem beszélve a piszkos ruhákról.
Éppen ezért a szennyes tartót is érdemes havonta átmosni mosószeres vízzel. Ha lehet, olyan helyre tegyük a szennyes tartót, ahol nem éri a víz (tehát ne a kád vagy csap közelébe), hiszen a ráfröccsenő, rácsöpögő víz sem tesz jót neki.
 

7. Kórokozók a lakásban – WC

 
Természetesen a WC-t mindenki rendszeresen takarítja, de sokszor elfeledkezünk az olyan részekről mint a WC ülőke teteje, vagy maga az ülőke rész. Ezt ugyanolyan fontos rendszeresen takarítani, mint bármelyik más részét.
Ha olyan WC illatosítónk van, amiben az adagolót cserélgetni kell, akkor a cserélések között érdemes azt is beáztatni mosószeres vízbe, hiszen ott is lapulnak szép számmal kórokozók!
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában