notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg a "kopott elegancia" stílus jellemzőit!

hirdetes

A „kopott elegancia” stílus jellemzői

LK

Nem csoda, hogy a kopottan elegáns stílust miért találják olyan sokan vonzónak. Ez a stílus tökéletes egyensúlyt igényel az ellazító hatás és az összeszedettség látványa között. Egy egyszerre művészi és elegáns hatást kelt, mégis elegendő mozgásteret hagy, hogy minden designer saját ízlése szerint alakíthassa át.

Ismerd meg a

Ha még sosem rendeztél be ilyen szobát, akkor elsőre kissé ijesztő feladatnak tűnhet. Valóban nem minden esetben olyan kevésbé összeszedett szobákat kialakítani, amelyek sokkal inkább tűnnek hatékonynak, mint rendetlennek.

Ebben szeretnénk most segíteni. Összeszedtük azokat a titkokat, amelyek a kulcsot jelentik egy kopottan elegáns szobához. Olvass tovább és tudd meg, hogy miként alakíthatod ki azt a gondos egyensúlyt, amit már korábban emlegettünk!

Kezdj egy semleges háttérrel

A sikeres beltéri design projektek lényege az egyensúly kialakítása. Habár minden különálló elem fontos szerepet játszik az általános látvány kialakításában, bizonyos daraboknak háttérbe kell szorulniuk, hogy másoknak helyet engedjenek. Mivel a kopott eleganciát képviselő elemek merészek és színesek, az ilyen helységek háttereit érdemes semlegesre hagyni a kívánt egyensúly érdekében.

De mit is értünk „háttér” alatt? Egy szoba hátterét, vagy alapját a szerkezeti elemek alkotják – a falak, a padló, a plafon – ezek az elemek nem tartoznak a személyes holmik közé. Próbáld a falakat fehérre vagy sárgásbarnára festeni, és használj egyszerű fapadlót.

Ne feledd: a semleges hátterek nem feltétlenül jelentenek unalmas alapokat. Nyugodtan alakítsd ki a szobákat valamilyen központi elem, például egy kandalló vagy beépített szekrény köré. Ezen kívül egy extra réteg látványossággal is feldobhatod a helységet, például valamilyen textúrás festéssel.

Ismerd meg a \"kopott elegancia\" stílus jellemzőit!

Keress elnyűtt, vagy régies bútordarabokat

hirdetes

A kopott elegancia „kopott” része gyakran viharvert, vagy antik látvánnyal rendelkező elemekre utal. A bútorok tökéletes eszközei e látvány bevezetésére.

Ezt többféleképpen is megoldhatod. Kereshetsz olyan bútorkészítőket, akik direkt ilyen hatású darabokat gyártanak, de akár olyan „nyers” bútorokat is vásárolhatsz, amiket aztán saját magad alakíthatsz át kopott stílusúvá. Akik nem riadnak vissza a használt bútoroktól, azok egy antik kereskedésben is szétnézhetnek, de a lomtalanítások során sem árt nyitott szemmel járni.

Fontos megjegyezni, hogy a bútorok csak látványukban szabad, hogy rozogák legyenek. Ha új bútorokat vásárolsz ennek a látványnak a kialakítása céljából, akkor győződj meg róla, hogy megfelelően össze vannak szerelve és minden szükséges részük a helyén van. Egy jó bútort könnyű utólag alakítani, de nincs értelme pénzt, időt és erőfeszítést áldozni egy selejtes darabra, ami nem sokáig maradna a szobádban.

Ismerd meg a \"kopott elegancia\" stílus jellemzőit!

Keverd és párosítsd a kiegészítőket

Most jön a szórakoztató rész. A bohém hangulatot igazán a különböző kiegészítőkkel biztosíthatod a szobában. Ez a designstílus különféle kiegészítő-rétegek egymásra helyezésén alapszik. A hétköznapian otthonos hangulatot a dísz szőnyegek, díszpárnák, fali díszek és egyéb díszítőelemek biztosítják.

A különböző kiegészítők összekeverése és párosítása elengedhetetlen. Válogass össze olyan tárgyakat, amik különböző mintákkal és textúrákkal rendelkeznek. Ha inkább egy összeszedettebb látványra vágysz, akkor próbáld az összeállítást csupán két vagy három színre korlátozni. Ha inkább a válogatottabb stílust kedveled, akkor nyugodt szívvel használj annyi színt, amennyit csak szeretnél.

hirdetes

A kevésbé összeszedettebb stílusok esetén fontos odafigyelni rá, hogy a szoba ne váljon zsúfolttá. Ezt könnyedén elkerülheted, ha kissé megváltoztatod perspektívádat. Ha úgy érzed, hogy valami nem passzol a helyére, csak lépj hátra párat, és vizsgáld meg újból. Így az egész teret egyként láthatod majd, és könnyebben eldöntheted, hogy az adott elem hozzáad a szoba hatásához, vagy elvesz abból.

Alkalmazz természetes elemeket

A kopottan elegáns designt alkalmazó helységek gyakran világos, könnyed, levegős hangulatot árasztanak magukból. Ezt az érzést legegyszerűbben néhány szabadtéri elem elhelyezésével koronázhatod meg igazán. Ha nem újdonság számodra a kertészkedés, akkor szerezz néhány cserepes növényt, és ha nem zavar a plusz természetes fény, akkor hagyd el a függönyöket, hogy minél több napfény érhesse növényeidet (és az egész szobát).

A természetes anyagok alkalmazása szintén jó módszere ennek. Használhatsz fabútorokat, bambusz szőnyegeket, de akár néhány kőből és agyagból készült vázát vagy alátétet is elhelyezhetsz a szobában.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Karácsonyi szokások

Magyarországon a katolikus keresztények számára Jézus születésnapjának fénypontja a... Tovább

Drótkerítés

A drótkerítés a legolcsóbb kerítés eszköz, mellyel elkeríthetjük kertünket. Nem a... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Kiegészítők Lakásfelújítás Lakberendezési ötletek Lakberendezési trendek Színes ötletek