notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Tiszta és rendes konyhára vágysz? Fogadd meg tanácsainkat!

hirdetes

A tiszta, rendes konyha 10 alapszabálya

CsN

Talán nem túlzás azt állítanom, hogy a konyha rendben tartása minden háziasszony rémálma… Ahhoz, hogy mégis átlátható, rendes konyhát tudj vezetni, nem árt néhány praktikus tanácsot megfogadnod, amit most össze is gyűjtöttünk neked!

A tiszta, rendes konyha szabályai

Tartsd rendben a pakolófelületet

A rendetlenség érzése, a kupi mindig ott kezdődik, ha a pakolófelületen elöl hagytad a dolgaid. Igyekezz úgy berendezni a konyhát, hogy minél több ilyen felület maradjon: a sok apró kacat, aminek a „helye” elöl van, csak fokozza a káoszt! A konyhában ilyen módon nincs értelme a túl sok dekorációs elemnek sem. Ez a felület legyen a munkaasztalod, amin csak az éppen kellő dolgok kapnak helyet.

 

Tartsd a cuccot a szekrényben!

A nyílt pakolófelületek bár nagyon elterjedtek és bizonyos szempontból praktikusak is, mégsem túl jók hosszú távon. Minél több apró dolog (akár csészék, poharak), látszanak a konyhádban, annál kaotikusabb a végeredmény. A rengeteg konyhai felszerelés tárolása nem egyszerű kérdés, és a rendes konyha egyik legjobb ismérve, hogy van hova elrejteni a felszereléseid.

A tiszta, rendes konyha szabályai

Cseréld a dolgaid!

Nagyon fontos, hogy tudd, a konyhád tárolókapacitása véges. Egy nagyon egyszerű szabályra hívom fel a figyelmed: egy az egyért. Ha valamiből újat veszel, a régit dobd ki! Nem, nem lehet „még valamire jó”, nincs szükséged többé a megkopott serpenyőre, ha most vettél újat.

 

Ne tedd le, tedd el!

Ez minden más helyiségben is egy nagyon jó szabály, amelyet érdemes követni. Ha egy eszközzel végeztél, ne tedd le a konyhapultra. Azonnal tedd a helyére! Ha mosogatógéped van, az leegyszerűsíti ezt a folyamatot. Ha nincs, ez bizony azt jelenti hogy azonnal el kell mosogatnod, és a helyére tenned.

hirdetes
A tiszta, rendes konyha szabályai

A hűtőszekrény nem egy galéria!

Nagyon egyszerű dolog: a hűtőszekrényen sorakozó több 10 mágneses dekoráció, jegyzet és a többiek nem segítik a rendes konyha látszatát. Ezek inkább kaotikusnak hatnak – szabadulj meg tőlük!

 

Ne halmozd a dolgokat!

Sok konyhában jön elő az a rendszer, miszerint egy nagy tárolóba bezsúfolva tárolják a késeket, villákat. Ez nem mutat rendes lépet, és hidd el, az összképen nagyban ront. Használj helyette fiókokat, vagy ha nincs elegendő hely, rendszerező tárolót.

A tiszta, rendes konyha szabályai

Takarítás naponta a konyhában is

Sokkal egyszerűbb minden helyiségnél – így a konyhánál is – minden nap rááldozni 5-10 percet a takarításra. Ha mindenki elmosogatja a saját tányérját ebéd után, akkor hamar rendes lesz a konyhád. Ha azonban gyűjtögeted a kupit a hétvégi rendrakásra, a harmóniát sosem éred el!

 

Konyhai rutin reggel és este

Akár mennyire ügyelsz rá hogy mindent azonnal el tudj tüntetni, nem fog sikerülni. Érdemes reggel és este is egy-egy rutint megszoknod: míg lefő a kávé, például kiviheted a szemetet és letörölheted a pakolófelületet. Este vacsorakészítés közben elrendezheted az apróságokat, fűszertartókat – és így tovább!

hirdetes
A tiszta, rendes konyha szabályai

Legyen egy kupi-fiók

Nálam minden szobában van egy ilyen:) Biztos neked is vannak olyan cuccaid, aminek igazából nincs helye… Érdemes a konyhában tartani egy olyan fiókot, ahova csak beszórhatod a ritkán használt, kevésbé értékes dolgokat. Ez nagyban megkönnyíti majd a rendrakást, és nem kell minden apróságnak glédában állnia. Vigyázat! Csak az odavaló dolgokat teheted a kupis fiókba, különben nagyon hamar megtelik:)

 

Mindig úgy hagyd el a konyhát, hogy az jobb állapotban legyen, mint amikor bementél

Egyszerűnek hangzik, de talán ez a legnehezebb. Ne menj be a konyhába és tedd le a poharat, „majd később elmosogatom” felkiáltással. A legkisebb feladatok elvégzésén múlik minden: félperces munkafolyamatokkal ezzel a technikával mindig rendes lehet a konyhád!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Catering

A catering szó egy angol kifejezés, elsődleges jelentése: a tömeget ellátni, a... Tovább

Fokhagyma

A fokhagyma (Allium sativum) az amarilliszfélék családjába tartozó... Tovább

Tovább a lexikonra
Konyha