Biztosan Te is láttál, vagy akár használtál is már kókusznövényből készült kaspót, vagy cserepet. De mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy magát a kókuszhéjat is használhatod kaspókészítéshez? A kókuszkaspó elkészítése roppantmód egyszerű – az egyetlen nehézséget a kókuszdió feltörése jelentheti. Olvass tovább, és barkácsolj Te is kókuszdióhéjból függő kaspót, amely még autentikusabban hat az otthonod dzsungelében, mint az eddig használt, kókuszrosttal bevont függő virágtartók.
![Kókuszkaspó házilag Függő kókuszkaspó](/kep/730x400/2692164.jpg)
Függő kaspó friss kókuszdióból
A kókuszrosttal bevont vagy bélelt kaspók azért igazán nagyszerűek, mert megtartják a vizet, miközben kiváló vízelvezetést biztosítanak. Ráadásul emellett semleges pH-val rendelkeznek és káliumot, valamint foszfort is tartalmaznak. Ha azonban mindemellé egyedi, autentikus megjelenést is szeretnél a felakasztható kaspóidnak, akkor érdemes valódi kókuszdióból elkészítened őket.
Első lépés: Tál kókuszdióhéjból
Ahogyan fentebb is említettük, a kókuszkaspók elkészítésének legnehezebb része, hogy feltörjük a kókuszdiót. Ezt csinálhatjuk úgy, hogy vagy csavarhúzót és jégcsákányt, vagy egy tiszta szöget és kalapácsot használunk ahhoz, hogy lyukat üssünk a kókuszdió egyik végébe, majd ezen keresztül eltávolíthassuk, lecsepegtethessük a benne lévő folyadékot. Ha nem szeretnél a lyukasztással bajlódni, akkor egészen egyszerűen egy fűrésszel is elvághatod a gyümölcsöt – bár ez a módszer sokkal maszatosabb és nem ihatod meg utána a gyümölcs levét sem.
Ha a lecsepegtetés mellett döntesz, akkor mikor már teljesen lecsepegett a gyümölcsöd, tedd azt egy párnahuzatba és üsd a járdaszegélyhez, vagy a lépcsőhöz! Ez a módszer eredményezhet néhány fölösleges darabkát is, amikre nem lesz majd szükséged.
Utolsó lépésként kanalazd ki a gyümölcshúst a kemény héjból!
Második lépés: Függő kókuszkaspó
Most, hogy a legnehezebb részével megvagyunk, és van egy gyönyörű tálunk kókuszdióból, meghagyhatjuk azt természetes szépségében, vagy csiszolhatunk kicsit rajta és bedörzsölhetjük kókusz- vagy lenmagolajjal.
Töltsük fel a kaspókat földdel és növényekkel! A pozsgás növények kifejezetten alkalmasak erre a célra, hiszen nem igényelnek sok vizet, így a kókuszdiónk is kisebb eséllyel rothad majd el.
Tipp: Ha a kókuszdió meglékelt részét használod kaspónak, akkor az alját töltsd fel mohával vagy apró kavicsokkal!
Mérjünk ki négy darab egyenlő hosszúságú jutát vagy kötelet, amikkel felakaszthatjuk majd a kaspónkat! A méretet annak függvényében válasszuk meg, hogy mennyire szeretnénk leengedni a kaspót a felakasztás pontjától! Kössük össze a köteleket a kókuszkaspónk alsó része alatt, majd a másik végüket rögzítsük a mennyezetbe szerelt kampóhoz! Ha gondolod, a tökéletes biztonság érdekében a köteleket ragasztóval is rögzítheted a kókuszdióhoz!