notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kő-kenyér készítése - mócvidéki román recept

hirdetes

Kő-kenyér receptje, ahogyan a mócvidéki románok készítik!

Ez az ősi eledelünk, ez a palacsintaszerű kenyér a kő-kenyér! Most elmondjuk hogyan készítheted el te is, mutatjuk hogyan csinálják a mócvidéki románok!

Kő-kenyér készítése - mócvidéki román recept

Az ősi palacsintszerű kenyér receptjének fennmaradását Radu Anton író, újságírónak köszönhetjük. Ő jegyezte le, hogy mi szükséges a mennyei eledelhez, és, hogyan kell elkészíteni.

Alapjában véve nagyon kevés hozzávaló szükséges, éppen ezért a szegények eledeleként is emlegetik, de, ha egyszer megkóstolod, utána még sokszor el fogod készíteni.

Régen egyetlen lány sem mehetett férjez kő-kenyér nélkül, ide is vezethető vissza a palacsintaszerű kenyér elnevezése “olyan fontos volt a mócok életében, mint a kő a ház alapjába”.

Hozzávalók:

2 csésze liszt

2 csésze zsír (vagy vaj) és tejföl

2 tojássárga

hirdetes

½ csésze cukor

Lapozz egyet és mutatjuk hogyan készítsd el a kő-kenyeret!

Kő-kenyér készítése - mócvidéki román recept

Elkészítés:

Keverjük el a lisztet a zsiradékkal vagy a vajjal, és a tejföllel, adjuk hozzá a cukorral kikevert tojássárgákat.

Hagyjuk pihenni egy órát a hidegben, majd süssük meg a palacsinta formájú kenyereket a forró sütőben, vagy a kemencében egy vas lapon.

Közben szurkáljuk meg villával, hogy ne púposodjon fel nagyon. Mindkét oldalát süssük aranybarnára, tálaláskor kínáljuk mellé tejfölt, lekvárt, tehéntúrót, cukrot.

Forrás: tudasfaja.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában