notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Érkezik a jó idő, na de kell a klíma? Legyen klíma a házban vagy nem? Vegyünk klímát otthonra? Klíma otthonra

hirdetes

Érkezik a jó idő, na de kell a klíma? Legyen klíma a házban vagy nem?

GE.

Funkcionálisan különböznek a ventilátoroktól, mivel a ventilátorok valójában nem hűtik a levegőt, hanem csak hűvösebbnek érzik azt azáltal, hogy mozgatják.  A légkondicionálók előnye, hogy növelik a komfortérzetet a meleg időjárás alatt, de különböző hátrányokkal is járhatnak. Nézzük meg mik az előnyök és hátrányok!
 

légkondi

Előnyök

A legtöbb ember azért használja a légkondicionálót, hogy otthonában vagy irodájában kényelmesebb legyen a forró és párás nyári időjárás idején. Szélsőséges körülmények között a légkondicionálók az idős és más veszélyeztetett embereket nagyobb biztonságban tarthatják a hőség okozta egészségügyi problémáktól.

A légkondicionálókat számos kereskedelmi környezetben nemcsak a nagyobb kényelem érdekében használják, hanem azért is, hogy csökkentsék a hőterhelést az érzékeny gépeken, például a számítógépeken, és csökkentsék az élelmiszerek romlását az élelmiszerüzletekben és az éttermekben.

Megelőzi a kiszáradást és a hőgutát

A hosszú ideig tartó túlzott hőségnek való kitettség kiszáradást okozhat. Ez azért van, mert a magas hőmérséklet bőséges izzadáshoz vezet, és a szervezet vizet veszít. Ha nem sikerül pótolni ezt az elvesztett vizet, az eredmény kiszáradás lesz. Mivel a légkondicionálók csökkentik az izzadást, minimálisra csökkenthetik a vízveszteség és a kiszáradás kockázatát.

A hőguta egy másik probléma, amelyet a túlzott hőség okozhat. Ennek oka, hogy a túl nagy hőség megnehezítheti a szervezet számára a hőmérséklet szabályozását. Ha ezt a problémát nem kezelik elég korán, az agy és a test más szervei károsodhatnak. Mivel a légkondicionálók csökkentik a levegő hőmérsékletét, hasznosak lehetnek a hőguta megelőzésében.

hirdetes

Javítja a levegő minőségét

A légkondicionálók jelentősen javíthatják a beltéri levegő minőségét, és sokkal egészségesebb légkört teremthetnek. Ennek oka, hogy képesek kirepülni a polleneket, a port és más, a környezetben jelenlévő allergéneket. A páratartalom csökkentésével a légkondicionálók képesek megfékezni a penész és a penész növekedését.

Segít az asztma és az allergia csökkentésében

A légkondicionálók segíthetnek a belélegzett levegő szűrésében, valamint fertőtlenítésében. Ez segíthet csökkenteni az asztmás rohamok és az allergia kockázatát a pollen és a por eltávolításával, valamint a penész és a penészgomba szaporodásának megakadályozásával.

hirdetes

A penésznek való kitettség az egyik fő tényező, amely növeli az asztmás rohamok, az allergiás reakciók és más légúti problémák kockázatát. Az, hogy a légkondicionáló használata közben becsukjuk az ablakokat, segít megelőzni a környezeti allergének, baktériumok és por bejutását.

Hátrányok

A légkondicionálók sok áramot fogyasztanak. Ez egyrészt pénzügyi hátrányokat okoz azoknak az embereknek, akiknek fizetniük kell az áramért, másrészt pedig általánosabb környezeti hátrányokat, amelyeket az energiatermelés okoz. Mivel a villamos energia nagy százalékát széntüzelésű erőművekben állítják elő, a légkondicionáló berendezések közvetve hozzájárulnak az üvegházhatású gázok és más szennyező anyagok kibocsátásához.

Emellett a The Independent szerint a légkondicionált környezetben töltött túl sok idő hozzájárulhat az olyan egészségügyi problémákhoz, mint az asztma, a mellkasi szorító érzés és más légúti megbetegedések.

Bőrszárazság

A légkondicionált helyiségben töltött megnövekedett mennyiségű idő hatására a bőr elveszítheti nedvességét, ezáltal érzékennyé és szárazrá válik. Ez a nyálkahártya irritációját és kiszáradását is okozhatja.

A légzőszervi problémák súlyosbodása

A hirtelen hőmérsékletváltozás bizonyítottan súlyosbítja a különböző légúti betegségek tüneteit. Szerencsére a magasabb hőmérséklet beállításával és fokozatos csökkentésével jelentősen csökkentheti ennek a problémának a kockázatát.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Vendégház

A vendégház legtöbb esetben panziót jelent, de ha családi ház kertjében álló kis házra... Tovább

Karácsonyi desszert

A karácsonyi desszert kihagyhatatlan a szeretet ünnepekor. Megtaláljátok a legfinomabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Lakásfelújítás