notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Gondolhatnánk, hogy a klasszikus stílus unalmas és napjainkban már nem állja meg a helyét. De ha jobban szétnézünk a stílusok között, azt vehetjük észre, hogy még a legmodernebb stílusok is sokszor belecsempésznek egy-egy régi darabot a berendezésbe.

hirdetes

Klasszikus stílus – ne gondold, hogy már nem trendi!

Tinta Krisztina

Gondolhatnánk, hogy a klasszikus stílus unalmas és napjainkban már nem állja meg a helyét. De ha jobban szétnézünk a stílusok között, azt vehetjük észre, hogy még a legmodernebb stílusok is sokszor belecsempésznek egy-egy régi darabot a berendezésbe vagy új köntösbe öltöztetik azt. Ahhoz, hogy jól tudd ötvözni a stílusokat, fontos, hogy megismerd a klasszikus stílus alapjait.

Klasszikus stílus – ne gondold, hogy már nem trendi!

Puha, hívogató és kényelmes kanapék, párnák

A hagyományos belsőépítészet jellemzői elsősorban a klasszikus európai dekorációból származnak. Remekül fémjelzi ezt a stílust a faragott bútorok, apró építészeti részletek, elegáns bútorok valamint a dúsan textíliázott helyiségek, sok és látványos függönyök, párnák, kárpitozott bútorok, takarók, ágytakarók. Ez a stílus nagyon sokoldalú és remekül kombinálható más stílusokkal, mint ahogy azt a legújabb divattrendekben is felfedezhetjük.

A klasszikus lakberendezési stílus jellemzője a kényelem, ezért sok díszpárnát használ.

Részletgazdag bútorok, melyek szinte mesélnek

Nagyon jellemzőek a Wing támlájú székek, a hajlított lábú asztalok, amelyek a 18. és 19. századot idézik. Klasszikus vonalvezetésű bútoroknak nevezik a Queen Anne vagy Chippendale stílust. Az antik bútorokat önmagukban is gyakran integrálják az újabb stílusokba, de az is előfordul, hogy az új bútoroknak adnak valamilyen klasszikus bútor inspirálta formát. Az építészeti díszítményeket még szélesebb körben használják és ötvözik más stílusokkal. Ilyen elemek a díszlécek, bonyolult csempe- és fal minták, strukturált oszlopok, szobrok, és stukkók.

A klasszikus lakberendezési stílus: hajlított fotellábak sötét nemes fából

Életre kel a fa – a látványos klasszikus lakásdekoráció

hirdetes

A bútorok jellemzően fából készülnek. Már maga a fa is önmagában egy érték, hiszen ezekhez a bútorokhoz nemesebb fajtákat szoktak választani, mint például cseresznye vagy mahagóni, melyek inkább sötétebb tónusúak. Még fényűzőbbé teszi ezeket a drága alapanyagokat a részletes, különleges faragások, egyedi kialakítások, melyet általában lakkoznak, ezáltal még impozánsabb külsőt kölcsönözve az alkotásnak. Általában a padló is fából készül, mely gyakran különleges, egyedi mintázatot, egyedi intarzia betéteket tartalmaz.

Nemes anyagok, különleges részletek jellemzik a klaszikus stílust

A klasszikus lakberendezési stílus jellemzője a kényelem, ezért sok díszpárnát használ.

Gyönyörű mintás függöny, kanapéhuzat, díszpárna

A textíliára jellemző a gazdag, nagy mintázat. Jellemző színei a kék, barna, bordó. A felhasznált anyagok általában nehéz, magas minőségű, felső kategóriájúak. Az anyagminőség lehet damaszt, bársony, bonyolult Jacquard szövés, de fellelhető a selyem vagy a kasmír is. A stílus azonban elég rugalmas ahhoz, hogy szép összhatást tudunk elérni egy kevésbé luxuskategóriájú anyaggal is, amely szövetek egyszerűbben tisztíthatóak is, mint például a vászon vagy a szövet. Ezeket kombinálhatjuk kisebb felületeken magasabb minőségű anyagból készült kiegészítőkkel, például párnákkal.

hirdetes

A klasszikus lakberendezési stílus jellemzője a kényelem. A hálószobában gyönyörű ágytakarót és díszpárnákat találunk.

Függöny elkötők klasszikus stílusban

A sötétítő függönyök általában nagyon látványosak, gazdagon díszítettek drapériával, látványos módon lehet őket oldalra vagy középre kikötni. A sötétítő függönyök anyaga vastag, nehéz anyag, melynek előnye, hogy szigetelésként is szolgál, másrészt pedig a szoba fókuszpontjává válhat.

A klasszikus lakberendezési stílusra jellemző a különleges és látványos függöny.

Klasszikus stílus és kényelem

Bár a stílus elegáns, a hagyományos kialakítás gyakran hangsúlyozza a kényelmet és az elrendezést ennek rendeli alá. A kényelmet sugározza és szolgálja a sok párna a kárpitozott bútorok, a vastag szőnyegek, kárpitozott ottománok.

A klasszikus lakberendezési stílus elengedhetetlen kelléktárgya a gyertya és a kis állólámpa.

Egy klasszikus hálószobába belépve pazar látvány fogad minket. Baldachinos ágy, gazdagon díszített ágytakaró, sok-sok különböző formájú és mintázatú díszpárna. Szinte hivogatja az embert, hogy álmodjon egyet a sok puha textília között.

A klasszikus lakberendezési stílushoz remekül illik a baldachinos ágy sok drapériával.

Nagyon jellemző ebben a stlílusban a páros elhelyezés, amely szimmetriát hoz létre a helyiségben. Kedvelt eleme a kandalló, mely köré csoportosulnak a bútorok

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Pihenés

Mi a pihenés?   A pihenés fizikai és szellemi erők teljes értékű... Tovább

Felújítás utáni takarítás

A lakások, irodák felújítása nagy kosszal, felfordulással jár. A helyiségek használatba... Tovább

Tovább a lexikonra
Stílusok