notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Klasszicista építészeti stílus hazánkban

hirdetes

Klasszicista építészet Magyarországon

Petra

A 19. században kezdett kibontakozni csak igazán a magyarság nemzeti öntudata és ez az építészetben is testet öltött.

Klasszicista épületek

A 19. század azért volt fontos időszak a magyar történelemben, mert ekkor kezdett kibontakozni a magyar nemzeti öntudat. Ebben az évszázadban vezették be először a hivatalos magyar nyelvet is, ami sokat elárul. A barokkot felváltotta a klasszicista építészet, amit a polgárság is magáénak érezhetett, ugyanis sokkal egyszerűbb volt és kevésbé fennkölt, mint a barokk építészet. Hatalmas fejlődések mentek végbe az országban minden területen és nagyszabású építkezések folytak. Pest kezdett városiasodni; ekkor épültek meg a sorházak és a középületek. Az első jelentős templom a klasszicista stílus jegyében a Deák téri evangélikus templom, amit Pollack Mihály építtetett.

Klasszicista épületek

A reformkor két legnagyobb építésze Pollack Mihály és Hild József. Pollack Mihálynak köszönhetjük még a Magyar nemzeti Múzeumot is. Hild Józsefnek abban volt nagy szerepe, hogy az éppen kialakulóban lévő fővárosunkba belevitte a klasszicista építészeti stílust. Így épült a Lloyd-palota és Tänzer-ház. De ő építette az egri főszékesegyházat is, amit a képen láthatunk.

Klasszicista épületek

A klasszicista építészetnek Buda és Pest mellett Esztergom volt a központja. Az egyik legfontosabb klasszicista stílusú épület Esztergomban a Bazilika. Viszont az egész ország területén folytak az építkezések, nemcsak ebben a két városban.

Klasszicista épületek

A szabadságharc leverése viszont nem szorította teljesen háttérben a nemzet öntudatra ébredését. A kor egyik híres építésze, Lechner Ödön arra törekedett, hogy létrehozzon egy sajátos magyar építészeti stílust, ami csak a miénk és mellőz mindenféle francia, vagy olasz hatást. Lechner a honfoglalás előtti gyökereinket ragadta meg és bevitte az építészetbe a szamárhátívet és más keleti elemeket; viszont nem hagyta ki a magyar népművészeti elemeket sem. Ilyen épület a kecskeméti városháza.

Klasszicista épületek

Lechner Ödön létrehozott egy sajátos magyar szecessziót, ami nagyon népszerű lett az akkori fiatalság körében. De nemcsak Lechner épített ilyen épületeket, hanem hasonló remekművet köszönhetünk Medgyaszay Istvánnak is: ezek a Petőfi Színház Veszprémben és Sopronban. A képen az előbbit láthatjuk. Sajnos ez a magyar szecessziós építészet nem tartott sokáig, mert az első világháború véget vetett neki.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Babamasszázs

A babamasszázs és annak pozitív hatásai A masszázs segítségével szavak nélkül, csupán... Tovább

Absztrakt

Az absztrakt szó jelentése: elvont, formabontó. A művészetben és az építészetben a... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet