notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

6 óriási hiba, amivel fele akkorának tűnik a lakásod!

hirdetes

6 óriási hiba, amivel fele akkorának tűnik a lakásod!

VZS.

A legtöbben nem több hektáros ingatlanokban éljük a mindennapjainkat és ezzel nincs is semmi baj! Azonban, ha túl kicsinek érezzük lakásunkat, nem feltétlen kell rögtön kétségbeesetten új lakhely után néznünk.

6 óriási hiba, amivel fele akkorának tűnik a lakásod!

A siker titka abban rejlik, hogy arányosan és optimálisan rendezzük be a helyiségeket! Ha odafigyelünk 6 érdekes megfigyelésre, akkor könnyen rádöbbenhetünk, hogy esetleg amiatt tűnik túl kicsinek a lakásunk, mert nem megfelelően rendeztük be és egy kis szervezéssel tágíthatunk a tereken! A Silk Purse Design Group lakberendező cég tulajdonosa, Heidi Wells foglalta össze ezeket a hibákat, amiket gyakran elkövetünk, de nem is olyan nehéz kiküszöbölni őket és odafigyelni rájuk. A cél, hogy a helyiségek méretüknek megfelelően tudjanak szolgálni bennünket és nehogy véletlenül szűkösebbnek tűnjenek, mint amilyenek! Lássuk a 6 leggyakoribb dolgot, ami miatt kisebbnek hatnak a terek, a lakásunkban!

1.    A bútorok

Sokaknál azért tűnik olyan zsúfoltnak egy-egy szoba, mert a megszokott bútorokkal rendezik be őket. Bepaszíroznak egy amúgy sem túl nagy helyiségbe egy ágyat, egy asztalt, egy szekrénysort és máris elfogyott a szabad hely és moccanni is alig bírunk! Vegyünk inkább kanapét, ami rendelkezik ágynemű tartóval és ággyá is alakítható! Nincs szükség külön íróasztalra, vásárolhatunk olyan polcokat is, ahonnan könnyedén lenyithatunk egy munkalapot. A lényeg tehát, hogy minél több multifunkciós bútort szerezzünk be vagy akár készítsünk mi magunk!

hirdetes

2.    A méretek

Heidi soraiban megfogalmazza, hogy a kisebb lakásokban sajnos le kell mondanunk bizonyos dolgokról, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet stílusos az otthonunk! 
Méretarányos bútorokat kell beszerezni, nem olyanokat, amelyekbe beleszerettünk az óriási üzlet közepén és éppenhogy beférnek a szobánkba. Ha könnyebb, légiesebb berendezéseket választunk nem válik a helyiség túl súlyossá és sokkal tágasabbnak fog tűnni!

3.    Az előszoba

Általában az előszoba az egyik legkisebb helyiség a lakásokban és a legrendezetlenebb is. Ha szanaszét sorakoznak a cipők és a falon 4-5 pufi kabát is lóg, amelyektől kijutni az előszobából önmagában is megterhelő, akkor az egész otthonodat hasonlóan zsúfoltnak fogod érezni. A megoldás itt is a rendszerezés! Az előszobában mindig csak azok a cipők, kabátok, táskák stb. legyenek, amiket napi szinten használunk! A többi kacatot és hetek óta nem hordott félcipőt, dzsekit, sálat vagy sapkákat pakoljuk el a helyükre! Érdemes kisméretű tárolókat is beiktatni, hogy egyszerűbben rendszerezd a káoszt!

hirdetes

4.    Kihasználatlan terek

Mindenhova kötelező szinte plafonig érő bútorokat telepíteni! Ne feledkezzünk meg róla, hogy egy helyiségben a tárolásra alkalmas tér nem csak a szoba négyzetméterében merül ki, hanem a szép, magas falak is segítségünkre vannak! Egy óriási gardróbszekrény és sok-sok polc segítségével minden holminknak találhatunk helyet és a tér is szellősen marad.

5.    Túl sötét kiegészítők

A sötét színek (legyenek a falon, vagy különböző dekorációk szerepében) köztudottan kicsinyítik a teret. Nem kell megijedni ez nem azt jelenti, hogy tilos bármilyen sötétebb színű bútor vagy dekoráció, csupán nagyon figyeljünk a mértékletességre. Arányaiban legyen több a fehér, pasztell vagy bézs színű bútor/kiegészítő, mint a sötét színűek. 

6.    Fények

Heidi Wells szerint kulcsfontosságú, hogy a kis tereket, amennyire csak lehet árasszuk el természetes fénnyel. A világítást is érdemes úgy kiválasztani, hogy jő erős fényű legyen. Azt tanácsolta, hogy például a nappaliba ne csak egy lámpát rakjunk a plafon közepére, hanem a kanapé mellé még egy állólámpát is szerezzünk be és a polcokat, vagy a plafon széleit is világítsuk meg kevésbé erős hangulatvilágítással. Egy szép, fényes szoba sokkal tágasabbnak fog mutatni, mint egy komor sötét helyiség!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Szódabikarbóna

A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi... Tovább

Drótkerítés

A drótkerítés a legolcsóbb kerítés eszköz, mellyel elkeríthetjük kertünket. Nem a... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok Dekoráció