notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Kicsi lakás okosan - ezeket a hibákat kerüld el kicsi lakásod berendezésekor

hirdetes

Kis lakás nagy baklövései – azaz, hogyan csináld okosan!

CsN, GE.

Kis lakás, nagy elvárások… alaposan össze kell szednünk minden tudásunkat ahhoz, hogy kis alapterületű enteriőrünkben megvalósítsuk minden álmunkat, és az kényelmi, funkcionális szempontjainknak is megfeleljen.

Kicsi lakások berendezése - mire ügyelj

Okosan elrendezett mini lakást alakíthatunk ki, ha elkerüljük a lenti ballépéseket, így biztosan kis alapterületen és sikerült szép rendezett összképet alkotni.

Egy rosszul kialakított lakrész, otthon nem hogy megkönnyíti, de inkább megnehezíti mindennapjainkat. A nagyobb területű ingatlanokban is problémát okozhat a hibás elrendezés, és ez fokozódik, ha alapjában véve sem gazdálkodunk sok hellyel. Ez az a szituáció, amikor minden praktikát, ötletet be kell vetnünk, a jó elosztás, megjelenés és funkcionális működés jegyében.

Koncentráljunk a szoba végére és a fal melletti elrendezésre, a szekrényeket, méretesebb berendezésünket úgy helyezzük el, hogy azokat ne kelljen kerülgetnünk, ne zavarják a közlekedési útvonalat. Próbáljunk szinteket, rejtett tárolókat kialakítani, ezek nem csak a rendszerezésben segítenek, de így elkerülhetjük a szétszórtságot és az összkép rendezettséget, átgondoltságot fog sugározni.

Alapvető tudnivaló, hogy a kis tereket összenyomjuk a nagy bútorokkal, túl méretes berendezésekkel.  A bútorokat az adott területhez méretezzünk, vásárlás, beszerzés előtt mérjük le az adott darabot, hogy annak méretei megfelelők e, hisz egy „beleszerettem” gigantikus kanapé, amely kitölti az egész szobát sem funkciójában sem használatában nem fog örömet okozni a későbbiekben.

hirdetes

Gondoljuk át, hiszen a nappaliba nem csak bepakoljuk a bútorokat, de azokat használni is fogjuk, úgy kalkuláljunk, hogy mozogni is tudjunk köztük, legyen lehetőségünk akadály nélkül kinyitni a szekrényajtókat, fiókokat is.

Egy kisebb szobában, bármennyire is menő a nagy képernyős TV, sem esztétikailag sem élvezetileg nem fog majd élvezhető élményt nyújtani.

Köztudott tény, hogy a tér megnagyobbítására a tükör egy jól működő eszköz, hasonló adottságai vannak a nagy ablakoknak is, azaz minél több a fény egy helyiségben, minél világosabb, annál nagyobbnak fog tűnni a szoba.

Célszerű a falakat is világosabb, vidámabb színekre festeni, ez ugyancsak optikailag tágítja a teret. Viszont, ha sötét árnyalatokat használunk, miközben alig van fényforrás a szobában, akkor nem csupán összenyomjuk a teret, de a hangulatunk is nyomottabbá válhat.

Akár csak a falfestés során, úgy a szoba berendezéskor is ajánlott ügyelni arra, hogy világos színekkel dolgozzunk. Az egy színre alapozó, viszont több színárnyalatból felépülő berendezéssel nem foghatunk mellé, ez persze nem azt jelenti, hogy minden bútorodnak más színűnek vagy világos, vajszínűnek kell lennie, nyugodtan használhatunk sötétebb árnyalatokat is, de azok inkább kiegészítés, figyelemfelkeltés, dekoráció céljából kerüljenek be a szobánkba.

hirdetes

A túl sok dekoráció esztétikai szempontból nézve is csak ritkán lehet előnyös, de amikor ez még egy kis lakásban összpontosul, abszolút zsibvásár hangulatot teremthet. A túl sok elöl levő holmi, csecsebecse mindig zavart kelt és az állandó rendetlenség, káosz érzetét idézi a lakásban. Ha a belépő vendég azt sem tudja, hirtelen merre nézzen, akkor elveszíti az egyedi stílus a lényegét.

Mindenképp előnyös 1 síkon, stílusban gondolkodni, ha rendelkezünk apró dísztárgyakkal, szobrocskákkal, célszerű őket 1 helyen tárolni és nem feltétlenül kell minden darabot nyitott térbe kitenni. Az apró kütyüket és dísztárgyakat könnyedén félretehetjük néhány dobozba is. A letisztult, minimális berendezést sokkal könnyebb rendben tartani, ráadásul rendet, átláthatóságot teremt.

Sajnos a kis lakás mindig lemondásokkal és kompromisszumokkal jár, de ha kicsit is átgondoljuk és utánajárunk a praktikus lakberendezésnek, akkor egyáltalán nem lesz hiányérzetünk és mindennek találunk megfelelő helyet.

Ha elakadtál, segítségre van szükséged, iránymutatás kellene, keress bátran!

Bodnár M. Rita

Lakberendező/Enteriőr tervező

majzer@alakasfelujitas.eu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes