notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A kis ház előnyei

hirdetes

8 ok, amikért érdemes csatlakozni a kis házak mozgalmához

Szélesi Ferenc

A kis házak sokat nőttek az emberek szemében az utóbbi évtized során. Az úgynevezett „kis ház”, „miniház” vagy „kabinház” mozgalomként emlegetett „tiny house movement” egyre több teret hódít magának Amerikában. De mégis mi értelme ennek az egésznek?

Érvek a kis lakás mellett

Leegyszerűsítve, a kis házak mozgalom tagjai úgy döntöttek, hogy szándékosan lecsökkentik életterüket. Egy átlagos amerikai otthon mérete 240 négyzetméter, míg egy ilyen miniház 10-40 négyzetméter között mozog. Számtalan méretben és formában készülnek, de mindegyik ugyan azt a célt szolgálja: egyszerű élet egy kisebb, hatékonyabb térben.

Egy érdeklődő számos okból csatlakozhat a mozgalomhoz, de a legfőbbek ezek közül általában a nagyobb szabadság, több szabadidő, illetve fontosak még a pénzügyi és környezetvédelmi szempontok is.

Ha mindez felkeltette az érdeklődésedet, akkor lapozz a következő oldalra, ahol bővebben is kifejtünk 8 nyomós indokot, amik miatt érdemes csatlakozni a kis ház mozgalomhoz.

Érvek a kis lakás mellett

1. Egy kis ház felépítése lényegesen kevesebbe kerül, mint egy hagyományos méretűé

Az első és talán leglényegesebb különbség a házak árában mutatkozik meg. A kis házak egyértelműen jóval kevesebbe kerülnek egy hagyományos épületnél, habár ezek árai között is legalább akkora eltérés lehet, mint nagyobb testvéreik esetén. Fontos észben tartani, hogy míg az anyagárak valóban alacsonyabbak, az építkezés egyéb költségeivel mérettől függetlenül ugyan úgy számolni kell, és sok olyan részlet jöhet szóba, ami jelentősen dobhat még a legapróbb otthonok árán is.

Nem mindenki képes a saját kezével házat építeni magának, még ha egy kisebb darabról is van szó. Éppen ezért sokan építészeti irodákkal és mérnökökkel terveztetik meg otthonukat, ami persze tovább emeli az árakat, de még így is messze jobban jönnek ki, mintha egy nagyobb házban gondolkodnának, hiszen csupán az alapanyagok töredékére van szükség. Ha nem szeretnél külön tervezőre költeni, akkor nézz szét az interneten, és több száz kis ház alaprajzot találsz majd.

2. Hitelmentesség

Habár ez a szempont még mindig a pénzügyi részhez tartozik, manapság igen nagy szó, ha valaki hitelmentesen költözhet új otthonba. Egy nagy ház nagy hitellel jár, ami egy kisebb ház esetén arányosan csökken. Még ha tehát szükséges is hitelhez folyamodni, egy hagyományos házhoz képest csupán töredék mennyiséggel kell számolni, amitől jóval hamarabb megszabadulhat az ember.

hirdetes

3. Egy miniház olyan, amilyen te szeretnéd, hogy legyen

Egy kis házikó nem kell, hogy állandó lakhelyed legyen. Sokan irodáknak vagy a vendégek elszállásolására használják őket. Vannak szülők, akik egy kis házzal lepték meg gyermekeiket, hogy azok önálló életet kezdhessenek, mégis közel maradhassanak hozzájuk. A lehetőségek száma 
végtelen.

Érvek a kis lakás mellett

4. Bárhová magaddal viheted otthonodat

Pontosabban szinte bárhová. Az alacsonyabb költségek mellett egy másik nagy előny, hogy egy ilyen miniházat könnyedén beköthetsz egy autó mögé, és magaddal viheted egy másik helyre. Munkalehetőség az ország másik végén? Nem probléma.

Még nyaralni is elviheted otthonodat anélkül, hogy egyetlen bőröndöt is ki kellene nyitnod. Felejtsd el a drága szállodákat és a kérdéses tisztaságú fürdőszobákat. Otthonod mindig ott lesz, ahol te! Felmerülhet persze ilyenkor a jogos kérdés – de mi a helyzet a vízzel, villannyal, és a szennyvízzel? A legtöbb kis ház beépített esővíz- és napkollektorokkal rendelkezik, tehát ezek nem jelentenek különösebb problémát.

Sokban hasonlítanak a lakókocsikra – sőt, sok miniháznak ugyan olyan csatlakozója van, mint a lakókocsiknak. Ezeket az otthonokat úgy alakították ki, hogy tulajdonosaiknak ne kelljen az ilyesfajta rendszerekhez kötve élniük, és bárhol leparkolhassanak. Léteznek persze olyan miniházak, amelyeket ilyen téren hagyományosabban építenek meg, azonban ezeknek szükségük van víz, és villanycsatlakozásra is, és nem feltétlenül alkalmasak hosszútávú vontatásra.

Érvek a kis lakás mellett

5. Egy miniház kíméletesebb a környezettel és a pénztárcáddal is

A miniházak általában nagyon környezetbarátok, és, mint ahogy már említettük, nem függenek semmilyen energiaellátási vagy vízvezeték-rendszertől. Ezt napelemek, esővíz-gyűjtők, szűrőrendszerek és gyakran egy komposztáló WC beszerzésével képesek fenntartani. Ezzel a megoldással bárhol működhetnek, minimális károsanyag-kibocsátással.

hirdetes

Akár napelemről, akár rendszerről működteted otthonodat, jóval barátságosabb villanyszámlára számíthatsz, hiszen egy miniház sokkal kevesebb energiát igényel egy hagyományos változatnál. A kisebb berendezések ráadásul általában hatékonyabban is működnek, egy kisebb teret pedig jóval olcsóbb fűteni vagy éppen hűteni.

6. Rendezettség az egyszerűség jegyében

Néhány hagyományos otthonban eltöltött év után az emberek rengeteg kacatot gyűjtenek össze, amik zsákokban, dobozokban és a padláson foglalják a helyet, vagy mindig útban vannak. Egy miniházba nem fér el annyi holmi, amennyi egy méretesebb otthonba, ezért ügyelned kell a rendrakásra és az egyszerűségre. A felesleges, kinőtt dolgokat eladhatod vagy akár el is ajándékozhatod, de a „leméretezés” során rájössz majd, hogy mennyi mindenre nem volt szükséged sohasem. A felesleges dolgoktól való megszabadulás egy igazán felszabadító érzéssel tölt majd el.

Érvek a kis lakás mellett

7. Kevesebb idő megy el a takarítással

A költségek és a mozgékonyság mellett talán a másik legnyomósabb indok. Egy kisebb otthonban kevesebb takarítanivaló tér és felület van. Egy hagyományos ház alapos kitakarítására egy egész hétvége is rámehet, míg egy miniház egy szempillantás alatt kész is van.

Minél kisebb a ház, annál több idő marad minden másra a takarításon kívül. Hány hagyományos házról mondható el, hogy a tavaszi, ősz, stb. nagytakarítás fél óra alatt lezajlik? Ez az indok szoros kapcsolatban áll a korábban emlegetett rendezettséggel is, hiszen minél kevesebb dolgot kell a helyére rakni, annál rövidebb ideig tart a rendrakás.

8. Könnyebb és olcsóbb kidíszíteni

Egy miniház kidekorálásához nincs szükség sok mindenre, így ez is jóval kevesebbe kerül majd, nem is beszélve arról, hogy ezeket a díszeket pár perc lesz leszedni is. Ha szereted gyakran átrendezni vagy újragondolni otthonod belsejét, akkor egy miniház az ideális választás számodra.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Cserép

A cserép nem más mint égetett agyag. A hagyományos fazekasság legfontosabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció Építészet Épületek Garzonlakás Háztartás Kis lakás