notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Kiegészítő helyiségek - avagy nem csak a hálószobák száma fontos!

hirdetes

Nem mellékes mellék és kiegészítő helyiségek

CsN

Amikor egy lakást értékesíteni szeretnénk, vagy épp vásárolni, akkor elsősorban az ingatlan méreteit vesszük figyelembe, azaz a benne található szobák számát. Gyakran elfelejtkezünk a háttérben meghúzódó, viszont fontos kiegészítő, avagy mellékhelyiségekről. Ezek viszont nagyon lényeges elemei egy lakásnak, sőt akkor jövünk rá, hogy mennyire is fontos szerepet töltenek be, ha életvitelszerűen benne élünk és teret kell találnunk minden funkciónak, tárolnunk kell az eszközeinket, használati tárgyainkat.

Kiegészítő helyiségek otthonunkban

A mellékhelyiségeket, átjárókat, folyosókat általában mellékes tényezőként kezeljük, úgy gondolkodunk róluk, hogy ezek mindössze pár négyzetméternyi területű helyiségek, elfeledkezve, hogy ezek is részei, tartozékai lakásunknak. Tapasztalataim és véleményem szerint egyáltalán nem mellékes, hogy ezek az átjáró, közlekedő, esetleg tároló területeket, hogyan sikerül a legügyesebben, legpraktikusabban kihasználnunk, lakásunkba integrálnunk, lehetőleg úgy, hogy azok elsődlegesen funkcióban, és természetesen esztétikus  megjelenésben is megfeleljenek számunkra és a mai kor trendjeinek.

 

Manapság egyre jobban elterjed, és igény van arra, hogy a hagyományos alaprajzú lakások átalakuljanak. Sokan vagyunk akik, úgy érezzük, kinőttük otthonunkat, lényegesebben több helyre lenne szükségünk, mint amennyivel rendelkezünk. A megváltozott körülmények, a mozgalmas életmód arra ösztökélnek, hogy lakásunkat a korábbiaktól, a megszokottól eltérő módon használjuk, alakítsuk.

Kiegészítő helyiségek otthonunkban

Az amerikai konyha

Egyik legjobb példa erre a manapság szinte már nem csak a fiatalok között elterjedt „amerikai konyha”. Ilyen tér létrehozásakor nem mást csinálunk, mint a konyhát és a nappalit összevonjuk. Sajnos a cél, a nagyobb tér létrejöttének érdekében nemegyszer az előszoba, a kamra is áldozatul esik.  Ha efféle tértágító ambícióink lennének, tartsuk szem előtt azt is, hogy az ennek következtében beáldozott és megszűnő funkciókat valamilyen más módon kiváltsuk és pótoljuk.

Kiegészítő helyiségek otthonunkban

Előszoba nélkül, avagy előszobával?

Amennyiben az előszobát megszüntetjük, ami tulajdonképpen egy bevezető lakásunk belsejébe, az átmenetet és annak kiképzését valamilyen módon biztosítanunk illik. Az újonnan létrejövő nagy térben egyértelműen jelöljük ki a legoptimálisabbnak tartott közlekedő útvonalakat. Az érkezési részt, ügyesen kijelölhetjük falak nélkül is, használhatunk térbe állított fogast, tükröt, egy nagyobb szobanövényt esetleg egy mennyezetről aláomló textíliát is. Olyan anyagokat, színeket használjunk, amelyek szorosan kapcsolódnak a nappali és konyha harmóniájához, hisz egy egységes összefüggő térként kell együttműködniük.

hirdetes

 

Egy hagyományos előszoba rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Elsődleges szerepe a fogadás és közvetítés, gondolhatunk rá akár úgy is, mint egy zsilip, ahol kénytelenek vagyunk áthaladni, esetleg megállni.  A lakásba való belépéskor itt, ebben a helységében hangolódunk rá az adott ingatlan és benne élők világára. Azok a pozitív, esetleg negatív intuíciók, élmények, amelyek itt hatnak ránk meghatározzák viszonyunkat a lakás egészéhez, mint ahogy ezek rögzülnek bennünk utolsó képként is, amikor távozunk.

 

A fentiek tekintetében fontos tehát az előtér és a környező, avagy közvetlenül kapcsolódó helyiségek különböző burkolatainak összehangolása, megfelelően összekapcsolása.

! Mielőtt úgy döntünk, hogy a teret egybenyitjuk, és a falakat ledöntjük, gondoljuk át nyerünk e annyit a terek összecsatolásával, mint amennyit elvesztünk a különálló helyiségek megszüntetésével. Nem célszerűbb e máshogyan: egy plusz szobával, tetőtér beépítéssel, télikert hozzátoldással növelni a hasznos területet?

Kiegészítő helyiségek otthonunkban

Kamra és háztartási helyiség

A kamra a konyha egy kiegészítő része, lényegében a tárolást szolgálja. Manapság a konyhabútor gyártók nagyon ötletes és praktikus megoldásokkal szolgálnak tároló helyek kialakítására. Itt megfelelően tárolhatunk bizonyos típusú élelmiszereket, edényeket.

A konyhai élelmiszerszekrény a konyha terébe szellőzik, ezért abban romlékony anyagot, nyersanyagot, tárolni nem lehet, inkább csak szárazárut, dobozos üdítőt, konzerveket helyezhetünk el bennük. Okosabb megoldás a kamraszekrény, amely a konyha terétől független szellőzést igényel, lényegében a konyha bútorzatával megegyező mini éléskamrának is tekinthetjük (optimálisan megtervezett esetében jobban funkcionál, mint egy falazott éléskamra).

 

Háztartási helyiségek

Sokak száműzik konyhájukból, fürdőszobájukból a háztartási gépeket is, pedig a mai piacon már elég szépen kidolgozott, design darabokkal is találkozhatunk. Akik megengedhetik, főleg a nagyobb otthonokban, családi házakban ajánlatos külön háztartási helyiségeket kialakítani. Ezzel a megoldással nem csupán teret spórolhatunk, mondjuk a fürdőszobánkban, de itt a háziasszony segítői zavartalanul működhetnek. Ezek a helyiségek nem csak a célfunkciónk adnak teret, de az egyéb kapcsolódó tevékenységeket is itt végezhetjük el – mosással, vasalással összefüggő tennivalók – mellyel időt és energiát spórolhatunk: nem kell így a nappaliban vasalnunk, teregetnünk.

hirdetes

 

 

A berendezést akár régi konyhabútorokból, vagy kifejezetten erre a célra készült bútorzatból, polcrendszerből állíthatjuk össze. A térben helyet kaphat a szennyestartó kosár, vasaló, vasalódeszka, fregoli, ruhaszárító, porszívó, takarítószerek, felmosó vödrök. Ez az egyik legjobb megoldás, hisz egy helyen összpontosul minden, és rejtve maradnak a „kulisszatitkok”.

Kiegészítő helyiségek otthonunkban

Pince és padlás

Eme a lakás ritkábban, de legalábbis nem mindennap használatos helyiségei többnyire a tárolást szolgálhatják. A pincében, padláson, avagy a lépcsőfordulóban is számtalan lehetőség kínálkozik. Itt le tudunk választani egy kisebb kamrát, vagy háztartási sarkot, tároló rendszert. Ha a lakásnak egyedi, gázüzemű fűtésrendszere van a pincében fűtő berendezést (kazánt), egyéb gépészeti berendezést is el lehet helyezni. Legyen alapelvünk a rendszeresség és áttekinthetőség. Ne feledjük, főleg kis területeken csak akkor tudunk rendet tartani, ha mindennek pontosan megtervezett helye van.

 

 

 

A terek kapcsolatrendszere, lakáskompozíciók, a lakóterek kapcsolatai jelentősen befolyásolják a lakásban élők mentális komfortérzetét és emberi kapcsolataik megnyilvánulását.

Azt, hogy egy lakás barátságos vagy meghitt, otthonos vagy elegáns, nagyvonalú és egyedi nagyrészt a térkapcsolatok jellege dönti el. A lakásokban folyó tevékenységek általában folyamatként, tevékenységsorozatokban realizálódnak.  Ne feledjük tehát a családi együttlét színtere nemcsak a nappali, hanem az egész lakás!

 

Bodnár M. Rita

Lakberendező/Enteriőr tervező

majzer@alakasfelujitas.eu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Adventi naptár

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német... Tovább

Lakberendezés

Évről-évre mindig megújulnak a lakberendezési trendek, amiket mi igyekszünk követni. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet