notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Kicsi lakás dekorálása és berendezése

hirdetes

10 dolog, amire senki se hívta fel a figyelmedet, egy apró lakás dekorálásakor

A kis lakásoknak megvan a maguk előnye – alacsony rezsi, könnyen megközelíthető belváros és a pótolhatatlan barátságos környezet.
Az emberek gyakran beleesnek abba a hibába, hogy fontosabbnak tartják a lakás funkcióját, mint a kinézetét. Ez a felfogás nagyon is távol áll a valóságtól. Lehet, hogy a lakás belsőtere kicsi, de ez nem kell, hogy szegényes belsőt is jelentsen. Sokkal inkább meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a kettő között és olyan helyet kell teremteni, ami kényelmes életet biztosít az elkövetkezendő időszakban. Olyan dolgokkal kell „felöltöztetni” az otthonodat, amire szükséged van, ugyanakkor egyértelműen tükrözik egyéni stílusodat.
 
Kövesd ezt a néhány dekorációs ötletet, ami megmutatja, hogyan teremthetsz helyet mindennek úgy, hogy közben az kifejezi egyéniségedet. Ha úgy gondolod, hogy nehéz feladat berendezni egy kis lakást, akkor okvetlenül olvasd el ezt a néhány jó tanácsot, hogy megtudd, hogyan élhetsz egy kis lakásban „nagy lábon.”
Kicsi, apró lakás

1. Körültekintően elhatárolt területek

 
Tulajdonképpen ez egy nyitott élettér, ezért ennek megfelelően kell neki látni a berendezésének.
Először is határold el a meglevő területeket és határozd meg mindegyik tér funkcióját. A ruhafogast és a cipőtárolót tedd az ajtó közelébe az előtérbe. Tervezz egy tálaló pultot a konyha és az étkező közé így még több tároló helyed lesz. 
 
Ha van valamilyen különleges érdeklődési köröd, vagy hobbid, ne félj ezt felhasználni a térelválasztásnál, hiszen ez is tükrözi majd ki vagy valójában. Ha a kerékpárt is a lakásban kell tárolnod, akkor legyen az a lakás dísze, mint ahogy tette ezt Thomas Walde is. Térelválasztásra használhatsz szobanövényeket is, jelezve ezzel, hogy a két területnek más és más a funkciója.
 
Kicsi, apró lakás

2. Szerezz be 2 funkciós bútorokat

 
Amikor kis térrel dolgozol, minden centi számít. Ha jól kiakarod használni a rendelkezésedre álló teret, akkor vásárolj több funkciós bútordarabokat. 
A hálószobák ideális helyek a több funkciós bútorok számára.
 
Egy kanapévá átalakítható ágy rendkívül praktikus lehet TV nézéskor. Egy heverő ágyneműtartóval szintén sok holmi „elnyelésére” alkalmas. Egy beépített étkező asztal pedig sok vendég esetén a lehető legjobb megoldás.
 
Bármilyen több-funkciós bútordarabot is választasz, először bizonyosodj meg arról, hogy a mérete megfelelő a kiszemelt helyre. A túlzsúfoltság ugyanis még kisebb méretűnek tünteti fel az amúgy is kis helyet.
 
Kicsi, apró lakás

3. Gondold újra, hogyan hasznosíthatnád a most még kihasználatlan helyeket

 
Miután huzamosabb ideig élsz ugyanazon a helyen néhány dolog teljesen a részeddé válik. Ha alaposan szétnézel a konyhaszekrényedben észreveszed, hogy számos olyan edényed van, amit sosem használtál. A fiókokból előkerülnek a használatlan, szintén fölösleges gyertyák. Az ágy alatti tároló dobozokból is előkerülhetnek vadonatúj, néhány mérettel kisebb fehér neműk. Ezek után felmerül a kérdés, vajon jól hasznosítod a lakásodban lévő tároló helyeket?
 
Nézz körül és keresd meg a kihasználatlan helyeket, illetve azokat a zugokat, amelyeket rosszul hasznosítasz! Először is gondolj az üres sarkokra és fal felületekre. Ezután mozgasd meg az agytekervényeidet és próbáld kitalálni, hogyan tehetnéd igazán hasznossá ezeket a „fehér foltokat.”
 
Vegyél például sarokpolcot, amire ráteheted nélkülözhetetlen kincseidet. A hűtőszekrény tetején helyezz el kosarakat, ezekben tárolhatod a ritkán használt tányérokat, kiegészítőket.
Kicsi, apró lakás

4. Használj függőleges irányban tárolókat

 
Ha helyet akarsz teremteni mindennek a lakásban, célszerű függőlegesen terjeszkedni sem hogy vízszintesen. A magas, keskeny polcok a legideálisabbak a tároláshoz, ráadásul ezek segítségével kis helyen sok mindent tudsz tárolni.
 
Tegyél két teljesen egyforma könyvespolcot a bejárati ajtó mindkét oldalára, ez a beépített szekrény érzetét fogja majd kelteni. A háló és a nappali közé tegyél egy mennyezetig érő polcot, ami térelválasztó is egyben, s ezt töltsd meg a szórakoztató ipar számos termékével: TV-vel, videóval, DVD lejátszóval…
 
Az üres fal felületeket szintén érdemes polcokkal kitölteni, hiszen itt számos hasznos dolog helyet kaphat.
Kicsi, apró lakás

5. Határozz meg egy tárolási rendszert

 
Köztudott, hogy a tárolás kulcsfontosságú kérdés egy kis lakásban. Ezért szükséged lesz néhány jó tanácsra, ahhoz hogy eltudd rejteni minden holmidat, elkerülve a túlzsúfoltság látszatát. Amikor szükséged van valamire, de nem találod, akkor a világ összes tárolási rendszere hiábavaló, ha nem alakítasz ki te magadnak egy számodra logikus, kézenfekvő tárolási rendszert. Ehhez néhány tanácsadó megmutat neked egy-két ügyes kis „trükköt.”
 
Az ajtó mögötti cipőtárolók fölé zsebes tárolókat akassz, amelyekbe a tisztítószereket, vagy éppen a nassolni valót rejtheted el. A vízszintes polcokat kis kosarakkal öltöztesd „egyenruhába”, miközben ezekben számtalan holmi tűnhet el.
 
Ha egyszer kidolgozol egy tárolási rendszert, akkor onnantól kezdve mindig mindent meg fogsz találni. Phillippa Lally tanulmánya szerint, aki a Londoni University College egészségügyi pszichológia kutatója, egy embernek átlagosan 66 napra van szüksége ahhoz, hogy valami megszokássá, rutinná váljon az életében. Amennyiben 66 napon át mindig ugyanoda teszed vissza a dolgaidat akkor ezek után nem lesz olyan, amit meg ne találná.
Kicsi, apró lakás

6. Válassz világos színeket

 
A kis lakásban nagyon fontosak a világos tónusú színek. A sötét színek ugyanis optikailag kissebbé teszik a teret, míg a világos színek, épp ellenkezőleg, növelik a térhatást.
 
A színválasztásnál három szín kombinációjára összpontosíts. Ezek közül kettő legyen világos szín, ami a belső tér nagy részét fedi, a harmadik pedig legyen egy kicsit sötétebb, ami a vizuálisan érdekes dolgokat emeli ki.
 
Ha határozatlan vagy a színválasztással kapcsolatban, akkor kombinálj a bútorok „megjelenítésével” is. Válassz ki egy fő színt, majd vegyél ahhoz hasonló színárnyalatú festéket és fesd le vele a bútorokat. Ezután válassz egy erősebb színt és ezzel kombináld a látványt. Mindazonáltal egy szín mellett is dönthetsz, mivel egy kis helyiségnél a sok szín a túlzsúfoltság látszatát kelti.
Kicsi, apró lakás

7. Dekorálj kerekített idomú bútorokkal és kiegészítőkkel

 
Mivel a legtöbb apró lakás doboz-kinézetű, ezért néhány görbe vonalú bútor kompenzálhatja ezt. Libby Langdon szerint, aki a HGTV kis-terület tanácsadója, a kerekített idomú bútorok megtörik a lakás egyhangúságát. Gondolj például egy kerek étkező asztalra, kanapéra vagy szabálytalan alakú székre.
 
Amikor megtalálod a számodra szükséges és egyéniségedet tükröző darabokat, akkor válassz ugyanolyan alakú kiegészítőket. A fürdőszobába a megszokott, hagyományos négyzet alakú tükör helyett válassz kereket vagy oválisat, mert ezek optikailag megnövelik a fürdő méretét. A szintén megszokott egyenes állólámpa helyett válassz egy kissé eltérő, görbe vonalú világítótestet.
 
Ha a lakásban van valamilyen természetes forma, akkor azt fordítsd a szoba előnyére. Egy ferde vonalú ablaknál alakíts ki egy barátságos olvasó kuckót ferde vonalú székkel és polccal kombinálva. A mennyezeti gerendákat az ipari formatervezéshez hasonlóan alakítsd át.
Kicsi, apró lakás

8. Optikailag növeld meg a lakásbelső magasságát

 
A kis lakásoknak nincs belső magasságuk. Szemünk csupán egy egybefüggő teret lát, ezen azonban „rétegezéssel” lehet javítani.
 
Azonban fontos kihangsúlyozni, hogy a rétegezés nem azt jelenti, hogy az egyik dekorációs elemet rakjuk a másikra, hanem a rétegezés lényege a kontraszt teremtés. Tehát amikor ezt a technikát szeretnéd alkalmazni, akkor először is keress különböző anyagokat, szöveteket, formákat és használd fel ezek kombinációit. Például, ha a kanapéd rendkívül egyszerű, akkor dobd fel azt többféle anyagú, merészen mintás kis párnával. Takard le az ágyadat két-három pléddel és dobj rá néhány extrém párnát.
Kicsi, apró lakás

9. Használj térnövelő megoldásokat

 
A nagy, ormótlan bútorok a kis lakást végesnek tüntetik fel, míg a „kúszó”, összekötő elemek azt az érzetet keltik, hogy a lakás egész a „végtelenségig” tart. Próbálj kohéziós kinézetet létrehozni, mindent összekapcsolva mindennel. A könyvespolc helyett használj a mennyezetig kúszó polcokat, összekötve őket a padló vonalvezetésével. Ezután keress néhány festményt, fotót, szobrot, kiegészítőt és töltsd ki velük a kapott teret.
Kicsi, apró lakás

10. Ne tedd állandóan zsúfolttá a lakásodat

 
Teljesen természetes, hogyha valaki sokáig él egy helyen, sok haszontalan dolgot halmoz fel. Ez azonban egy kis lakásnál sokkal nagyobb probléma, mivel itt jóval kevesebb a hely a csecsebecsék elrejtésére.
Évente egy-két alkalommal tarts lomtalanítást. Magad is meg fogsz majd lepődni milyen sok felesleges holmit tudsz kidobni és ezek nélkül mennyivel tisztább és nagyobb lesz a lakásod. 
 
Azoknak, akiknek kevés idejük van, Linda Rothschild, professzionális szervező a következőket javasolja:
 
oszd be a helyiségek lomtalanítását
mindig a legrendetlenebb hellyel kezd
szabj időkorlátot annak elvégzésére
egyszerre csak egy helyiséget lomtalaníts
 

Ha mindezeket betartod, Linda Rothschild meggyőződése, hogy sokkal egyszerűbb lesz rendet tartanod anélkül, hogy kimerülnél.

 
Jó munkát!

Forrás: Freshome

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Szalmabála

A szalma a szemtermésükért termesztett növények (vagy szűkebb... Tovább

Eladó lakások a Balatonnál

Manapság éppen az új építésű házak a legkelendőbbek, ezért sokszor már az előtt le kell... Tovább

Tovább a lexikonra
Kis lakás