notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Kézi mosogatási tippek: használd ezeket a tippeket a kézi mosogatáshoz, akár leragadt étellel, akár mosogatógépbe nem helyezhető étkészlettel: ez a trükk, hogy csillogó legyen!

hirdetes

Ez a trükk a tányérok kézi mosogatásához, hogy csillogóan tiszták legyenek

NA

Lehet, hogy a kézi mosogatás nem olyan egyszerű, mintha hagynád, hogy a mosogatógép elvégezze a takarítást, de ez lehet az egyik legjobb módja az edények tisztán tartásának, különösen, ha kemény foltokkal kell szembenézni. Egyes tányérok nem moshatóak mosogatógépben (a legtöbb porcelán, öntöttvas és kristály általában csak kézzel mosható), vagy előfordulhat, hogy egy kis súrolást kell használni a ráragadt ételekhez és egyéb szennyeződésekhez. Akár szeretnéd hagyni az edényeket ázni, akár azonnal elmosogatni és megszárítani, néhány egyszerű tipp segítségével sokkal könnyebbé teheted az edények kézi mosását, amíg tiszták és makulátlanok nem lesznek.

Kézi mosogatási tippek

Hogyan mossunk edényeket kézzel?

A kézi mosogatás egyszerű, de néhány fontos dolgot szem előtt kell tartani a legszikrázóbb tisztaság érdekében.

Kezdd a megfelelő kellékekkel

Nyilvánvalónak tűnhet, de a kézi mosogatás sikeréhez szükséged lesz néhány alapvető elemre, például egy szivacsra és egy tömény mosogatószerre. A gumikesztyű viselése segíthet megvédeni a kezedet és megakadályozni a bőr kiszáradását. A puha és kissé textúrált oldalú szivacsok hasznosak mind a kényes tárgyak, mind az edények tisztításában, amelyeknek nagyobb súrolóerőre van szükségük. Mivel a szivacsok szorosan érintkeznek az élelmiszerekkel, túlzott használat esetén hajlamosak baktériumok elszaporodására. Ügyelj arra, hogy minden használat után alaposan öblítsd ki és csavard ki és rendszeresen cseréld ki őket – különösen, ha szagot észlelsz.
A mosogatásnál is segíthet, ha van egy szárítórács. Külön helyet biztosít a tiszta edények tárolására, és a mosogatás során megkezdheted az edények levegőn történő szárítását.

Áztatni, vagy nem ázni?

Függetlenül attól, hogy áztatod vagy sem, először kapard le vagy töröld le a nagy ételdarabokat az edényekről egy szemetesbe mosogatás előtt. A nagy mennyiségű étel eltömítheti a mosogató lefolyóját. Ha nem tömény mosogatószappant használsz, érdemes lehet az edényeket beáztatni. Előfordulhat, hogy a szappan áztatás nélkül nem szedi le a zsírt és a ráragadt ételt.

hirdetes

Ha inkább beáztatja az edényeket a mosogatás megkezdése előtt, akkor általában nem árt – az áztatás segíthet a ráragadt étel fellazításában is, így később kevesebb könyökzsírt használ fel. Az egyetlen kivétel az öntöttvas. Az öntöttvas serpenyők vízbe áztatása hajlamosabbá teheti a rozsdásodást. Még mindig használhat forró vizet a mosáshoz , csak hagyja ki az áztatást. Más típusú edények mosogatásához töltse meg a mosogatót forró vízzel, és egy kis mennyiségű mosogatószert keverjen hozzá, hogy hab keletkezzen, és mosogatás közben elmerítse az edényeket.

hirdetes

Kezdd a legtisztább tárgyakkal

Amint elkezded, először kézzel mosd meg a legtisztább darabokat. Ez általában magában foglalja a poharakat és az ezüst edényeket is, amelyeken látható élelmiszer nem ragadt. Ha a legtisztább edényekkel kezded, megakadályozod, hogy a mosogatóvíz azonnal beszennyeződjön, mivel a legmocskosabb edények a végén kerülnek a vízbe. 
Tisztítófolyadékok esetén nedvesítsd meg a szivacsot meleg vízzel, majd csavard ki, és adj hozzá néhány csepp koncentrált edényfolyadékot. Dörzsöld meg néhányszor, hogy a szappant eloszlasd a szivacsban, és hab keletkezzen. Ezután használd a szivacsot az edények súrolásához, kezdve a poharaktól és az edényektől, majd a piszkosabb edényekig, mint a tányérok, tálak, főzőedények és serpenyők.
Ügyelj arra, hogy az egész edényt dörzsöld át a szivaccsal, hogy megtisztítsd és eltávolítsd a baktériumokat, ne csak a láthatóan szennyezett foltokat. Miután az egész edényt megtisztítottad, öblítsd le folyó vízzel, és tedd félre a szárítórácsra.

Hogyan szárítsunk edényeket?

Nem feltétlenül kell mindent kézzel szárítani, ha sietsz. Az edényeket, serpenyőket, tányérokat és tálakat a mosogató melletti szárítórácsban levegőn megszáríthatjuk anélkül, hogy egy tiszta, száraz törülközővel le kellene törölni őket. A gyors kézszárítás azonban megakadályozhatja a foltok megjelenését egyes edényeken. Azoknál az edényeknél, ahol nem szeretnének, hogy vízfoltok legyenek, mint például a poharak és az edények, hagyd őket levegőn megszáradni majd tiszta, száraz törülközővel vagy polírozó ronggyal szárítsd fel a maradék vízcseppeket és adj nekik szikrázó fényt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

WC tisztító

Wc tisztító szert lehet kapni a boltban is, de akár házilag is el lehet készíteni. Mind a... Tovább

Szövet

A szövet a kelmék egyik fajtája, amely két egymásra merőleges fonalrendszerből: a hosszanti... Tovább

Tovább a lexikonra
Konyha