notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Novemberben van az utolsó esélyünk, hogy szakszerűen felkészítsük kertünket a hideg, téli időszakra. Érdemes ilyenkor a legtöbb munkát elvégezni kertünkben, melyet tavasszal meghálálnak nekünk a növények. Olvasd el tippjeinket, hogyan óvhatod meg kertedet

hirdetes

Készítsd fel kertedet a télre!

Kerekes Orsolya

Novemberben van az utolsó esélyünk, hogy szakszerűen felkészítsük kertünket a hideg, téli időszakra. Érdemes ilyenkor a legtöbb munkát elvégezni kertünkben, melyet tavasszal meghálálnak nekünk a növények. Olvasd el tippjeinket, hogyan óvhatod meg kertedet a fagyos időszaktól.

Készítsd fel kertedet a télre!

 

 

A talaj felkészítése

 

Ilyenkor érdemes a talaj felkészíteni télre, a pihenésre. Fontos, hogy kellő mennyiségű levegőhöz, nedvességhez és tápanyaghoz juttassuk. Néhány centi komposzt vagy komposztált trágya alkalmazása a kertben rengeteg fontos tápanyaggal gazdagítja a talajt és megóvja a kimerüléstől. A komposzt tartalmazhat szinte mindent, leveleket, szerves hulladékokat, növénymaradványokat. Ha gyeped van, alkalmazz műtrágyát; ez megnöveli az ellenállóságát a hideggel szemben.

 

Évelő növények gondozása

 

Fontos, hogy még az első fagy előtt vágjuk vissza kb. felére az igényes, illetve a korán elvirágzott évelő növényeket. Ez a változtatás nem tesz kárt benne, így a virágok tudnak pihenni, hogy tavasszal újult erővel feléledjenek és gyönyörűvé tegyék kertedet.

hirdetes

 

Készítsd fel kertedet a télre!

 

Óvd meg a fákat, bokrokat!

 

Készíts védősátrat talajtakaró segítségével a virágágyások, a fák és a bokrok köré. Az összegereblyézett falevelek, vagy a szalmatakaró tökéletes lehet erre a célra, takard be velük a növényeket alaposan, mielőtt megkezdődik a fagyás. Ezzel megóvod a növények gyökereit a fagytól és a hőmérsékletingadozástól.

 

Örökzöldek védelme

 

Bár az örökzöldek télen fagymentes időben vidáman elvannak; vizet vesznek fel a talajból, napsütésben párologtatnak. Ha azonban a talaj átfagy, az folyamatban megszakad; ilyenkor ugyanis nem a hideg a gond, hanem a kiszáradás. Ennek elkerülése érdekében az örökzöldeket 2-3 éves korukig a téli időszakban árnyékolni kell, a fagytól pedig óvd meg a talajt szalmával, vagy falevelekkel.

hirdetes

 

Szobanövények

 

Természetesen mindenképpen hordd be a meleg időben kint tartott szobanövényeket, ez az idő már nem alkalmas számukra a kintlétre. A hidegebb, fényszegény időszak még a szobanövényeket is próbára teszi. A téli időszakban a növények vízigénye csökken. Ellenőrizd még, hogy szobanövényeid kellő mennyiségben jutnak napsugarakhoz. Ne tedd közvetlenül a radiátor mellé őket, nem minden növény bírja a nagy meleget.

 

Készítsd fel kertedet a télre!

 

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Létra

Egy régi létrából nagyon szép dekorációt lehet készíteni a lakásunkba, a létra, mint... Tovább

Takarító Budapest

Takarító Budapest bármely kerületében, ha nincs időnk a... Tovább

Tovább a lexikonra