notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Leggyakoribb kerti hibák

hirdetes

A 13 leggyakoribb hiba, amik láttán a profi kert designerek sírva fakadnak

VZS

Ha idén valami nem stimmel a kertedben, akkor valószínűleg ezen hibák valamelyikét vétetted. Ne aggódj, hiszen ezek a leggyakoribbak kerti hibák, megismerésükkel megelőzheted a problémákat!

Leggyakoribb kerti hibák

Érdemes ismerni a leggyakoribb kerti hibákat, amiket elkövethetünk, hiszen ezekkel megelőzhetjük a későbbi problémákat. Íme a 13 leggyakoribb kerti hiba:

1. Túlültetés

A több nem mindig feltétlenül jobb. Túl sok kerttulajdonos véti el azt a hibát, hogy rengeteg növényt vesznek és mindet egy ágyásba ültetik, holott sokkal jobban járnának, ha szétszórtabban helyeznék el őket. Eleinte jó ötletnek tűnhet, de két éven belül a növények akkorára nőnek majd, hogy folyamatosan küzdeniük kell a tápanyagért – ez a legtöbb kipusztulásához vezet és nem több szimpla idő- és pénzpazarlásnál.

2. Túl közel ültetni az otthonhoz

A bokrok, fák és a növények szinte mindig nagyobbra nőnek, mint amekkorák elültetésükkor voltak. Éppen ezért fontos, hogy előre gondolkodjunk, akár években is. Nem csak a lombokról van itt szó – a gyökerek kárt tehetnek a járdában, de a siding burkolatot is tönkre tehetik, nedvességet és bogarakat engedve a házba. Ne ültessünk semmi nagyot a ház közvetlen közelébe!

 

Lapozz egyet és ismerd meg a  további leggyakoribb kerti hibákat!

Leggyakoribb kerti hibák

3. A kert felületes ismerete

Mielőtt növényeket vásárolnál bele, ismerd meg alaposan a kerted adottságait. Savas, köves, homokos talajjal rendelkezel? Mennyi napfényt kap a kerted? Elegendő vizet leszel képes adni minden növénynek a kert összes pontján? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kell feltenned magadnak a tervezési fázisban.

Nézz utána az interneten vagy kérj szakértői segítséget – a felkészüléssel elképesztően sok problémát előzhetsz meg, amik csak jóval később jelentkeznének.

4. Terv nélkül nekivágni

Habár a hirtelen felindulás kiváló motiváció lehet, a felkészületlen kertészkedés később sokkal több pénzbe kerül majd, mintha tervvel vágtál volna neki a projektnek. Rengeteg kerttulajdonos kezdi el minden előzetes felkészülés és cél nélkül kertje kialakítását, és már a munka negyedénél olyan problémákba ütközik, amik könnyedén elkerülhetők lettek volna. Ezek a felkészületek nagyobb kezdőtőkét igényelnek ugyan, de a kivitelezés során megspórolt összeghez képest még ez is minimálisnak számít.

hirdetes

Lapozz egyet és ismerd meg a  további leggyakoribb kerti hibákat!

Leggyakoribb kerti hibák

5. A ház tulajdonságainak figyelmen kívül hagyása

A kert mindig az otthon részét kell, hogy képezze. A különböző kerttípusok képesek kiemelni a ház tulajdonságait, ezért érdemes azokat is számításba venni a kert arculatának megtervezésekor. Egy jó trükk erre egy locsolócső lefektetése arra a részre, ahová virágágyást szeretnél telepíteni – ez segít előre látni, hogy mekkora helyre lesz szükség és rugalmassága miatt kedvedre alakíthatod a formáját.

6. Külső vélemény nélkül követni a divatot

Az online ötletek böngészése közben könnyű beleszeretni egy-egy stílusba, de érdemes mindig elgondolkodni rajta, hogy egy ilyen képen rengeteg munka, pénz és befektetett idő eredménye látható. Ötletekre tehát valóban kiváló az internet böngészése, de inkább inspirációnak használd ezeket, mint célokként – próbáld saját kerted adottságaihoz, és saját erőforrásaidhoz igazítani a projektet.

Lapozz egyet és ismerd meg a  további leggyakoribb kerti hibákat!

Leggyakoribb kerti hibák

7. A világítás elhanyagolás

A kert nem csak nap közben lehet szép, és ha szeretnél éjszaka is gyönyörködni munkádban, akkor megfelelő világításra lesz szükséged. Ennek segítségével kiemelheted kerted kedvenc részeit és segít elkerülni a sötétségnek köszönhető botladozást is. Az otthon általános biztonságát is növeli, mert mindig láthatod, hogy mi történik az otthonod körül.

8. Túlrendezettség

A vadon sem rendezett, és ezt a te kertednek is tükröznie kell. A túl szépen rendezett, egyenes vonalakban felsorakozó növények unalmasak és természetellenesek lehetnek. Add át kertedet a véletlenszerűségnek és alakíts például ki virágcsomókat virágsorok helyett. A természet megtalálja a saját rendjét!

Lapozz egyet és ismerd meg a  további leggyakoribb kerti hibákat!

Leggyakoribb kerti hibák

9.  A talajtakaró hanyagolása

A talajtakarót sokak számára említeni sem kell, hiszen a legtöbb kertben alapvetőnek számít a virágágyásokban. Ezzel azonban érdemes vigyázni: a márványt tartalmazó talajtakarók a fényt különböző irányokba tükrözhetik vagy akár megváltoztathatják a talaj pH értékét is. Igyekezzünk természetes talajtakarót használni a fent említett okok és az esztétikai érték miatt (például sötét kavicsok). A talajtakaró sosem főszereplő, hanem egy kiegészítése a kert növényeinek.

hirdetes

10. Nagyméretű saját készítésű járdák és fedett teraszok

Az ilyen kerti elemek kialakításához is rengeteg időre és előkészületre van szükség. A legtöbben megpróbálják saját maguk kivitelezni ezeket a projekteket, de csak akkor szembesülnek igazán a méretükkel, amikor el kell kezdeniük ásni a terasz alapját. A megfelelő anyagok hiányában a szerkezet előbb-utóbb meggyengül az eróziónak köszönhetően. Az ilyen dolgok elhanyagolása tökéletes recept egy katasztrófához.

Lapozz egyet és ismerd meg a  további leggyakoribb kerti hibákat!

Leggyakoribb kerti hibák

11. Rossz napszakban öntözni

A növények öntözésének is megvan a legoptimálisabb időpontja, méghozzá reggel. A nap közben kiöntözött víz hamar elpárologhat a meleg fűről és levelekről. A víz így sosem éri el megfelelő mennyiségben a gyökereket. A nagy forróságban képes akár megégetni is a növényeket.

12. A díszítőelemek kihagyása

A kerti arculat kialakítása nem csak a növényekről szól. Sziklák, vízcsobogók és egyéb elemek elhelyezésével hangulatot teremthetsz a kertedben és kiegyensúlyozottabbá teheted azt. A textúrákat, színeket, méreteket is érdemes figyelembe venni, illetve tartózkodni egy-egy szín túlhasználatától.

13. A növények elhanyagolása

Fontos, hogy minden esetben alaposan átolvassuk a virágokhoz és más növényekhez mellékelt instrukciókat. Ezen olyan fontos információkat találhatunk, mint például a növények napfényigényei vagy hogy milyen talajba ültessük őket. A megfelelő tájékozódás előtt nem is érdemes megvásárolni a magokat, illetve a palántákat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Hőmérséklet

A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó.... Tovább

Fehérítő por

A fehérítő por biológiailag lebomló fehérítő, és fertőtlenítő szer, fehér ruhák... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Kert Természet