notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Fából készült kerti asztal felújítása

hirdetes

Kerti bútorok felújítása

A jó idő és a szezonindítás előtt érdemes számba vennünk kerti bútoraink állapotát, esetleg a gyerekek fa hintáit. Vegyük sorra hogyan és miként érdemes felújítanunk kerti bútorainkat, könnyedén, gyorsan, de látványosan.

Szezon előtt így érdemes felújítani kerti bútoraidat

Kerti bútorok felújítása – kerti asztal


Ebben a leírásban most egy olyan kerti asztalt veszek alapul, ami jó állapotban van, de a színe és a festése évek során igencsak megkopott. Ahol a fa szerkezetén nagyobb sérülések, repedések láthatóak, alapozás előtt ún. folyékonyfával dolgozzuk be a sérüléseket.


A fából készült kültéri bútorokat leginkább a korhadás fenyegeti, ezért néhány évente célszerű átmázolni, a folyamat a következő:


Mielőtt belekezdenénk a folyamat leírásába fontos felhívnom rá a figyelmet, hogy a munkálatot száraz, szélcsendes, 10 celsius foknál melegebb napon érdemes elkezdenünk. Csak a teljesen kiszáradt faanyagot tudjuk hatékonyan kezelni, különben nem szívódik be kellőképpen a festék, ha korábban nedves helyen volt a kerti bútor (például nedvesebb pincében) akkor a napon „szárítjuk” a bútort, majd ezután fogjunk bele a felújításba.

hirdetes


1. lépés a kerti bútorok felújítása során - csiszolás


A csiszolás elkerülhetetlen lépés. Használhatunk kézi csiszolópapírt, vagy gépet is.
A csiszológéppel gyorsabb és alaposabb a munka, de kis felületeknél (például lécekből álló háttámlánál) jó szolgálatot tesz a hagyományos csiszolópapír.
Az íveken, díszítéseken és a nehezen elérhető helyeken használjunk ún. csiszolószivacsot!

2. lépés a kerti bútorok felújítása során - alapozás


Csiszolás után alapozóval kezeljük a felületet. Az alapozó beszívódik a pórusokba, így véd a penészedés, gombásodás és rovarkártevők ellen. Néhány óra száradási idő után a színtelen alapozó rétegre kerül majd a lazúr.


3. lépés a kerti bútorok felújítása során - mázolás


Az előkészített felületet két rétegben mázoljuk át. A rétegek közötti száradási idő a festék dobozán fel van tüntetve, a gyártó utasításait tartsuk be. Száraz időben gyorsabban szárad a festék.

hirdetes
Az első festékréteg teljes száradása után kézzel, finom szemcséjű csiszolópapírral csiszoljuk át a felületet. Ez azért fontos, hogy a második réteg is kellően tapadjon a felületen, valamint az első réteg pici egyenetlenségei eltűnjenek.

Ezután portalanítsuk az asztalt, majd következhet a második réteg felvitele. A fa színének kiválasztása ugyanúgy része lehet egy színrendszernek, mint a falak esetében. A lényeg, hogy a bútor végső színe illeszkedjen a környezetbe. Menjen például a házfal és a teraszburkolat színeihez.

 

Kellékek a kerti bútorok felújítása során:


- lazúrfesték
- csiszolópapír vagy csiszológép
- kis méretű henger és ecset

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában