notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A kertes ház gondozása édes vagy súlyos teher?

hirdetes

A kertes ház gondozása édes vagy súlyos teher?

NA

Sokan álmodoznak családi házról, szép, ápolt kerttel, ahova jó kimenni, nyárestéken kiülni, télen hóembert építeni. Igen ám, de legtöbbször az ábrándozásnak egy erőteljes félelem vet véget. Mert mi a helyzet a kert rendezésével? A fűnyírással? A növények ápolásával? Egyáltalán magával az udvar kialakításával? Vajon mennyi időt, energiát és főleg pénzt igényel? S ahogy felbukkannak ezek a kérdések, úgy fokozódik a bizonytalanság.

Kertes ház gondozása

A kert ezerféle lehet!

A megvásárolható ingatlanok kerttel nem emlegethetőek egy lapon. Mert egymástól merőben eltérnek, és pont ettől annyira sokszínűek, vonzóak. Nincs két egyforma ház, és épp ugyanígy nincs két azonos udvar. A paraméterek száma majdnem végtelen. A kérdés tehát nem az, hogy vajon bírható-e a kert szépítése, hanem az, hogy mekkora terület az, ami még belefér a költségvetésbe? Mind energia, mind pénzáldozat szintjén.

A zsebkendőnyi udvarok gondozása például saját kezűleg is pikkpakk megoldható. Az is egyéni döntés, hogy milyen növények alkotják a kertet. Egyáltalán nem muszáj virágokban, zöldséges és fűszernövény kertben gondolkodnod. A gyep önmagában bőven elegendő a természetes közeg megteremtéséhez. Viszont ha érzel magadban vonzalmat, erőt és vágyat a természet megismerésére, akkor persze jöhetnek a fák, a bokrok, és a veteményes kialakítása sem rossz ötlet. A lényeg, hogy a tetteidet, döntéseidet ne a kényszer, hanem a színtiszta vágy mozgassa. Így elkerülheted a negatív meglepetéseket és a csalódásokat.

hirdetes

Ráadásul a kert kinézetének kialakítása nem kőbe vésett folyamat, aminek a végére, ha egyszer pontot tettél, akkor eddig és ne tovább. Bármikor határozhatsz úgy, hogy tavasszal újratervezed a látképet, hogy például sziklakertet alakítasz ki, vagy nemes egyszerűséggel hagyod érvényesülni a növényeket, kis dzsungelhatást létrehozva közvetlen környezetedben.

Jó ötlet kertészt fogadni?

Ez abszolút egyénfüggő. Ha érzel magadban erőt, energiát az udvar rendezéséhez, ha örömmel nyírod a füvet, metszed a fákat és végzed a kertben felmerülő feladatokat, akkor nem igazán éri meg. Ellenben, ha vágysz ugyan a rendezett környezetre, de ha nincsen időd vagy fölös energiád a megvalósításra, akkor kifizetődő taktika szakemberre bízni a munkát. Az ingatlan kerttel együtt akkor teljesedhet ki, ha nemcsak a belső tér áraszt magából harmóniát, hanem a külső közeg is összhangot képvisel. S kétségtelen tény, hogy ennek a megteremtése izzadságos feladat.

hirdetes

A gyep gondozása képzettséget igényel?

A gyepszőnyeg létrehozása, és főleg a minőségi fűtakaró fenntartása nem kis kihívás. Az ősszel lehulló falevelek bepenészesíthetik a szálakat, a nyári hőség kiégetheti őket, a tavaszi-őszi esőzések pedig feláztathatják a talajt. Szóval nem egyszerű feladat a zöldellő látvány megőrzése. Türelmet, elhivatottságot feltételez, és azért egy kis utánaolvasás sem árt a témában. Ám a sugárzó üdeség, azaz a végeredmény szépsége minden befektetett időt, energiát megér. Ha hívást érzel minderre, akkor tiéd a terep.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Rendezvényhelyszín vidéken

Rendezvényhelyszín vidéken? Naná!   Minden rendezvénynek meg van a maga tökéletes... Tovább

Függöny

Függöny nélkül üres a lakás… Van, aki ennek a híve. Az biztos, hogy egy jól... Tovább

Tovább a lexikonra