notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Kertépítés tudatosan

hirdetes

Kertépítés tudatosan

Minden kert más és más, valamilyen módon egyedi. Sokan azonban nem tudatosan alakítják ki kertjük elrendezését, sokkal inkább random módon. Pedig nem mindegy, hogy mekkora terület áll rendelkezésünkre, milyenek a területi adottságok, a klíma, illetve, hogy mennyi időt tudunk szánni kertünk gondozására. Ha minden tényezőt figyelembe veszünk, akkor tudunk csak igazán olyan kertet építeni, mely tükrözi egyéni stílusunkat. Ha kertépítés előtt állsz, vagy szeretnéd átalakítani meglévő kerted, olvass tovább!

Kertépítés

Franciakert – a szabályosság jegyében

A franciakert – másképpen barokk vagy mértani kert - előnye, hogy nem kell hozzá nagyméretű telek, mert ez esetben a szimmetria és geometria kombinációja a legmeghatározóbb. Több különálló teret is kialakíthatunk, azonban a kert két oldalának szimmetrikusnak kell lennie. A virágágyak szabályosak, meg kell határozni a pontos mértani helyüket, a virágok színei halványak és lágyak. A sövényeket és a bokrokat mindig formára kell nyírni, amelyeket beszerezhetünk kertészetből is, de nevelhetjük őket mi magunk is, például tujából. Fontos, hogy a növény sűrű és egészséges legyen, különben nem lesz szép formája vágás után. A franciakertben helyet kaphatnak még a fából, vagy kovácsoltvasból készült padok, szobrok és szökőkutak is. A franciakert jellemző növényei a bukszusok, tiszafák, és levendulák, vadszőlő, lilaakác.

Kertépítés

Az angol kertekre jellemző, hogy elrendezésük szabálytalan, a kert részeit kanyargós utak kötik össze, így a franciakertek tökéletes ellentéte. A virágok elszórtan díszítik a gyepet, nincsenek ágyásokba ültetve. A legfőbb cél, hogy semmilyen szabályosság ne legyen a fák, virágok elrendezésében, ne keltsen mesterkélt hatást. Egy angol kertben nincsenek kihasználatlan területek. A kert alapját fák és bokrok alkotják, ezek közé kerülnek a dús virágágyások, melyekbe évelők és egynyári növények egyaránt kerülhetnek. A pázsit tehát itt nem kap nagy szerepet, méretét az igényekhez lehet igazítani, ám csak a virágágyások közötti kis területeket szokták füvesíteni. A víznek kiemelt szerepe van a kert stílusában, hiszen nagyon kiemeli a kert szépségét. Jellemző növények: rózsa, levendula, harangláb, szarkaláb, gólyaorr, gyűszűvirág, bazsarózsa, szegfű, írisz, bukszus.

hirdetes
Kertépítés

Napjainkban sokan ellátogatnak a csodás mediterrán országokba és szeretnék az ottani látványt és életérzést itthon is élvezni. Ez már az építőiparban is egyre inkább megjelenik, hiszen egyre többen és többen választják ezt a stílust álmaik otthona megépítésekor. A stílusjegy a kertépítésben is kezd teret nyerni. A kertben az egyik legfontosabb elem a látványos és színes virágok, fák kompozíciója. Sokféle csodálatos mediterrán növényt kaphatunk már az üzletekben, azonban a növények kiválasztásánál fontos arra figyelnünk, hogy legyen hol kiteleltetni őket, hiszen mediterrán éghajlaton nem csökken fagypont alá a hőmérséklet. Az ültetésnél pedig vegyük figyelembe a növények magasságát is: hátul a magasak, elől a kicsik. Gyakori mediterrán növények: leander, kála, azálea, bugenvilla, agavé. A franciakerttel ellentétben itt nagy hangsúlyt kap a folyamatosan nyírt, üde zöld pázsit. Lejtős talaj esetén érdemes azt terméskő támfalakkal megtörni, így megkapjuk a lépcsőzetes elrendezést. Mediterrán stílusú kertünkből nem maradhat ki a sziklakert, lugas, valamint egy kisebb terasz – amely általában fa teraszburkolattal kerül kialakításra.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Levendula

A levendula az egyik legkedveltebb kerti növényünk, ami nem csak, hogy csodálatos dísze lesz... Tovább

Fűtés klímával

A klímaberendezések ma már nem csak hűtésre, hanem fűtésre is használhatók, méghozzá igen... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert Növények