notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kertek, teraszok és erkélyek berendezése, ötletek

hirdetes

Nyári kertek, teraszok, erkélyek

Javában tombol a nyár és még nem alakítottál ki magadnak egy szigetet otthon, ami csak a Tiéd, ahol tökéletesen ki tudsz kapcsolódni? Semmiről sem késtél le! Több hét van még az augusztusból és kis szerencsével akár szeptemberben is élvezheted majd a munkád gyümölcsét.

Terasz berendezése
Hozzávalók: kertszeglet/terasz/erkély; színek minden mennyiségben; még annál is több fényforrás (gyertyák, mécsesek, füzérek); színes virágok; kényelmes párnák; puha takarók a hűvösebb estékhez, és ami csak a kezed ügyébe kerül (nagyi szakajtója, régi fonott székek, kisasztalok, befőttesüvegek, kaspók, karácsonyi égősor, gömblámpák stb-stb.), valamint határtalan fantázia. :)
 
Azt gondolják sokan, hogy a tökéletes pihenősarok/terasz/kert elérése csakis a pénzen múlik. Ezt most cáfolnom kell. Ha alaposan körülnézünk otthon, a kertben, a nagyszülőknél, a bolhapiacokon, akkor rá kell jönnünk, hogy rengeteg olyan dolog vesz körbe bennünket, amelyeket kreatívan felhasználva remek hangulatot érhetünk el akkor is, ha csak egy 1,5 m2-es erkélyecske boldog tulajdonosai (netán bérlői) vagyunk.
 

Lapozz a további részletekért és képekért! 

Terasz berendezése

Többnyire ezeket a pihenőket azért alakítjuk ki, hogy a nyári időt kihasználva minél többet lehessünk a szabad levegőn, olvasgathassunk az árnyékban, vagy csak egy csésze kávéval kellemes környezetben indíthassuk a napunkat, madárcsicsergéssel a háttérben. Időt és teret kell szánnunk ezekre a percekre, hogy később a nagy rohanásban legyen mire visszagondolnunk, ami új lendületet ad a folytatáshoz. Este aztán, munka után, fáradtan, de annál nagyobb örömmel újra kiülhetünk és élvezhetjük azt a miliőt, amit megteremtettünk magunknak. Akár a barátokkal egy grillvacsora, akár a párunkkal egy borozós-beszélgetős este, akár egy családi kártyaparti – ez mind-mind olyan élmény, amelyekért érdemes élni, és amelyekhez ideális helyszínt biztosít egy kert, egy terasz, vagy akár egy aprócska erkély.

Terasz berendezése

Mikre gondoljunk a nyári pihenőnk elkészítésekor? Első sorban arra, hogy ez a mi kényelmünket fogja szolgálni! Ha tehát szívesen csücsülünk hatalmas párnákon, akkor tegyük! Ha ezer színt szeretnénk magunk körül látni, akkor használjunk ezer színt! Ha körbe akarjuk bástyázni magunkat mécsesekkel, gyertyákkal, lámpásokkal, hát rajta! Ha imádjuk a fonott, régies dolgokat, hát elő a nagyi szakajtójával és varázsoljunk belőle hangulatos virágtartót! Számtalan ötlet van, amivel kényelmes, igazi nyári zugot alakíthatunk ki.

Terasz berendezése

A hely adottságaiból kiindulva érdemes azonban arra is figyelmet fordítani, hogy esetleg fogadunk-e ott vendégeket. Ha igen, akkor próbáljuk meg úgy kialakítani, hogy minél több ülőfelület a rendelkezésünkre álljon. Ha étkezésre is használjuk majd a teret, akkor egy asztal kényelmes székekkel nélkülözhetetlen. Ha csak baráti csevejre ülünk össze akár földön elhelyezett párnákra, akkor tálcákkal, alacsonyabb lerakókkal tegyük kényelmesebbé, használhatóbbá a teret.

Terasz berendezése

Egy nyári pihenőrész utaljon a boldogságra, a szabadságra, a pihenésre. Ezt a hatást a kedvenc színeinkkel, a puha, kényelmes textíliákkal, egy-egy számunkra kedves tárggyal (akár nyaralási emlékkel) és a fényekkel tudjuk elérni. A kültéri illatokat némileg tudjuk befolyásolni egy-egy füstölővel, vagy kiemelkedő illattal rendelkező növénnyel (pl. levendula, melynek a leveleiből is árad a jól ismert illat). Többféle növény hasznos lehet, melyek akár a szúnyogokat is távol tarthatják tőlünk. 

Terasz berendezése

A zárható lámpások használata gyerekes családoknál is belefér, hiszen a lánghoz közvetlenül nem érhetnek oda a kicsik sem (persze ettől még maga a lámpás felforrósodik, így ne engedjük őket a közelébe!). Érdemes elővenni a karácsonyi füzéreket, hiszen fára, bokorra, vagy a terasz tetőzetére feltéve csodás hangulatot áraszthatnak! Ugyanúgy hangulatos lehet befőttesüvegekből, borosüvegekből lámpást készíteni és drót segítségével felakasztani. Ha gyerekekkel közösen dekoráljuk az üvegeket, még különlegesebb pihenőteret varázsolhatunk magunknak.

Terasz berendezése
Virágokat ültethetünk kaspóba, fonott kosárkákba, kancsóba, akár törött, fél kerámiába is, vagy kiszuperált kerékpár kosarába, locsolókannába… a lehetőségek száma tényleg végtelen. Ha viszont nincs kedvünk, vagy időnk a cserepes növények gondozására, akkor színes üvegekben elhelyezett egy-egy szál vágott virággal is élővé tehetjük a teret. Megnyugtató és hangulatos lehet mini csobogók beépítése is. A víz, mint őselem mindig az elgondolkodásra, a pillanat megélésére és a nyugalom megtalálására ösztönöz minket.
 
Már rengeteg oldalon érhetőek el ötletek, de ha személyre szabott tanácsra lenne szükséged, kérdezz tőlem bátran itt, ezen az oldalon!
 
 

Szabó Rita

Enteriőrtervező, home stager

Mobil: +36207736333
E-mail: rita@szaborita.hu
Kérdésed van? Tedd fel itt: online tanácsadás
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Festék

A festékeket az építőiparban, a gépjárműgyártásban, az ipar számos... Tovább

Fazekasság

A fazekas (gerencsér, gölöncsér) mester keze alól kikerülő tálak, korsók, fazekak stb.... Tovább

Tovább a lexikonra