notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így alakítsd ki kerted 5 érzék alapján

hirdetes

Hogyan alakítsd ki kerted az 5 érzéked alapján?

TK

A rózsa illata, az eper aromája, egy szökőkút csobogásának hangja… csak néhány a kisebb örömökből, melyek összekötnek a természettel. Itt az ideje, hogy úgy alakítsd ki kerted, hogy felébredjenek érzékszerveid!

Kert

Látás


Ez az első érzék, mellyel elsősorban találkozunk amint egy területre érünk. Egy kert már első ránézésre képes lehet kibontakozni és sok meglepetést tartogatni. Ez különféle érzéseket válthat ki belőlünk, mint például a zen kertek teljesség érzése, a francia kertben a természet uralmának, vagy a vidéki kerteknek a szabadság érzete.


Tartsuk tehát szem előtt, hogy egy kertet elkészíteni nem más, mint játszani a mennyiségekkel, és perspektívákkal. A mélység, hamis térviszonyok kreálása, a megtévesztés, a gazdagság, vagy éppen annak hiánya – ezek fogják irányítani a tekintetet. Minden az útjainak az elképzelésén múlik – a választott hatástól függően a kert nagyobbnak, esetleg intimebbnek fog majd látszani általuk.


A virágok mennyisége is befolyásoló. Egy nagyobb mennyiségű fehér virágtömeg megnyugtatónak tűnhet, még egy meleg árnyalatokban pompázó terület élénkíteni fog. A túlzott sokszínű és árnyalatú virágok ezzel szemben bizonytalanná tehetnek, esetleg agresszívabb benyomást kelthetnek.


Egyedibbé teheted kertedet egyéb, nem megszokott jelenségekkel is; ez lehet akár egy szobor, melyet elhelyezel benne, esetleg egy kerti tó. Hogy legyen viszont a területnek mélysége, esetleg sövényedben tudsz létrehozni egy törést, hogy élvezd kerted látványát, illetve egy kaput, vagy egy tükröt is elhelyezhetsz benne. 

hirdetes


Ízlelés


Termessz gyümölcsöket a nap által – ez a titka, hogy megízleld a legédesebb epret, málnát, legfinomabb paradicsomot, dinnyét… Érdemes velük kapcsolatban odafigyelni a trágyázásra, illetve az öntözési szokásokra.


Telepíts fűszernövényeket, ezek is nagy szerepet fognak játszani az ízlelés témakörénél. Termesztésük lehetséges akár cserépben. erkélyen, vagy egy konyhakertben is, amennyiben a talaj megfelelő vízelvezetéssel rendelkezik.


Érintés


Ki tudna azzal vitatkozni, hogy a lehető legjobb érzés mezítláb végig sétálni a fűben, esetleg megtapintani a mohákat. Ezen esetekben könnyen könnyedén visszaszerezhetjük jólét érzésünket. Ez emellett a hátnak is jót tesz, illetve csökkenti a stresszt.


Az is stresszcsökkentő lehet, amennyiben megérintesz, megsimogatsz egy fát, annak lombját. Ezek mind feltölthetnek energiával, illetve az immunrendszerre is pozitív hatással lehetnek. 

hirdetes


Szaglás


A természet hatalmas palettát képes orrunk elé tárni. A legszebb része, amikor az illatosabbnál illatosabb virágokat szimatoljuk – például rózsákat, liliomokat – melyek reggel a legérezhetőbbek. 


Nevelésükhöz oda kell figyelned viszont földed minőségére, melyet majd biztosítasz számukra. Ilyenkor létfontosságú szerepe van a humusznak, illetve komposztnak, virágföldnek. 


Hallás


A madarak dala képes lesz megölteni jókedvvel. Amint szél támad, lehet hallani ezek mellett a fák, növények susogását is.


A kerted minden nap koncertet biztosíthat, amiben minden madár részt fog majd venni. Ehhez viszont telepítened kell számukra cserjéket, bokrokat. 


Ezek mellett a szélcsengő is remek megoldás lehet, melynek lágy hangja nyugalommal fog megtölteni, és segít regenerálódni.

Ilyen körülmények között Te is biztos pihenésre tehetsz szert, amennyiben egy fa árnyékában szeretnél kertedben pihenni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Céges takarítás

A céges irodahelyiségek takarítását nem mindegy, hogy kire bízzuk. Mivel megrendelőként nem... Tovább

Étterem

Tágabb értelemben vendéglőnek, üzemnek, intézménynek, közlekedési eszköznek étkezésre... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert Növények Természet