notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Szeretnéd, hogy a szoba berendezése egységet tükrözzön? A tervezők állandóan a fókuszpontokról beszélnek, de vajon mit jelent ez a lakberendezésben? Most megmutatjuk neked mi is ez és hogyan hozható létre egy helyiségben.

hirdetes

Keresed az összhangot? A kulcsszó: Fókuszálj!

Tinta Krisztina

Szeretnéd, hogy a szoba berendezése egységet tükrözzön? A tervezők állandóan a fókuszpontokról beszélnek, de vajon mit jelent ez a lakberendezésben? Most megmutatjuk neked mi is ez és hogyan hozható létre egy helyiségben.

Szeretnéd, hogy a szoba berendezése egységet tükrözzön? A tervezők állandóan a fókuszpontokról beszélnek, de vajon mit jelent ez a lakberendezésben? Most megmutatjuk neked mi is ez és hogyan hozható létre egy helyiségben.

 

1. Fókusz a lakberendezésben: Válassz egy fő színt!


A legegyszerűbb módja a fókusz kialakításának egy szobában, ha kialakítunk egy meglehetősen semleges alapteret, ahol a falak fehér vagy halvány bézs, tojáshéj színűek és a nagyobb bútordarabok is semlegesek.

 

lakberendezés

 

Ehhez a térhez válasszunk ki egy erőteljes színt és ilyen színű és mintázatú kiegészítőket, mint párnák, vázák, függönyök, terítők, szőnyegek keressünk. A költségvetésünknek megfelelően tervezzük meg előre, hogy hány ilyen kiegészítőt tudunk elhelyezni. Igazítsuk a helyiség fényeit is úgy, hogy ezen kiegészítőket emelje ki.

 

lakberendezés


2. Fókusz a lakberendezésben: Rendezd át a bútorokat!


Lehet, hogy mindened megvan otthon ahhoz, hogy kialakítsd a fókuszpontot. Sokszor egy egyszerű átrendezés is elég és nem kell új dekorációt kitalálnod. Kezdjük azzal, hogy megnézzük, van-e természetes fókuszpont a szobában, például egy nagy ablak, vagy egy kémény. Ha van ilyen elem, igazítsuk úgy a bútorokat, hogy e pont felé mutassanak. A fenti képen például a kanapék szinte utat mutatnak a tekintetnek a kandalló felé. Ezt a hatást fokozza a két kanapé közé helyezett erőteljes színű szőnyeg, amelyen a dohányzó asztal is a kandalló felé mutat.

 

lakberendezés


3. Fókusz a lakberendezésben: Használj kontrasztos színeket!


Egy szögletes szobában vagy egy olyan helyiségben, ahol nem találsz más kiemelhető elemet, válassz ki egy falat, amit kiemelsz egy különleges színnel. Festheted akár csíkosra is, de figyelj oda, hogy milyen színeket választasz, milyen vastagságúra fested a csíkokat. Ha szabályos csíkokat akarsz, azt nem olyan könnyű megvalósítani. Ha nem szeretnél vele sok időt tölteni, bízzál meg egy szakembert.

 

lakberendezés


Csakúgy, mint ahogy a csíkos fal felhívja a figyelmet, akár egy egyszínű falrészlet is vonzhatja a tekintetet. Ha egy zsúfoltabb, kevésbé rendezett helyiségben szeretnénk ezt alkalmazni, válasszunk egyszínű, kevésbé erőteljes színt.
Használj kontrasztos színeket! Ha ez a szépen kialakított falfülke ugyanolyan fehér lenne, mint a fal többi része, szinte észrevehetetlen lenne. Mivel azonban egy kontrasztos színnel ki lett emelve, fókuszponttá vált a szobában. Ezt a trükköt bármely szobában használhatjuk, hogy a figyelmet oda irányítsuk, ahová szeretnénk.

 

lakberendezés


4. Fókusz a lakberendezésben: Dekoráld látványosan az ablakot!


Az ablakot fókuszba állítani mindig egy bölcs döntés, különösen, ha a kilátás is hozzájárul az esztétikához. Akkor sincs baj, ha az ablakon túli világ nem olyan vonzó, hogy megragadja a tekintetet, mivel az ablak dekorálásával ebben az esetben is látványos fókuszpontot hozhatunk létre. Az ablak előnye, hogy egy természetes megvilágítást kap általa az elé helyezett dekorációs elem, például a függöny vagy a roló.

hirdetes

 

lakberendezés


Ez az ablakfülke nagyon szép és látványos, ezért bölcs döntés, hogy a szoba fókuszpontja legyen. Helyezz erőteljes színű rolókat vagy függönyöket az ablakra. Ha az ablak elé egy szép kanapét helyezel, praktikusabb választás a roló, amit így könnyebben tudsz mozgatni.

 

lakberendezés


Ha elég mély az ablakfülke, remek megoldás lehet, ha egy helyes kis ülőkét csinálunk az ablakba, ahová színes párnákat helyezünk. Jól mutat és remek kis kuckó lehet olvasáshoz.

 

lakberendezés


5. Fókusz a lakberendezésben: Használj nagyméretű lámpát!


Egy hatalmas lámpa is lehet a fókuszpont. Választhatunk egy nagy íves állólámpát, amely uralja az egész szobát. Ha van elég hely, minél nagyobb lámpát választunk, annál jobb. Helyezd el úgy a lámpát, hogy a felett a terület felett íveljen át, amelyet ki szeretnél emelni. Egy nagyméretű vagy színben merész állólámpa vagy mennyezeti lámpa is kiválthat hasonló hatást.

 

lakberendezés


6. Fókusz a lakberendezésben: Emelj ki egy építészeti elemet!


Hozz létre strukturált falfelületet, falfülkét vagy használj díszítőlécet. Ezek mind remek fókuszpontok lehetnek egy helyiségben. Némi beruházással, akár házilag is felragaszthatunk a falra néhány polisztirol álmennyezetet, amit aztán lefesthetünk vagy dekor anyaggal is bevonhatjuk. Ha van rá lehetőségünk, hozzunk létre egy falfülkét, amit ki is festhetünk egy kontrasztos színnel vagy egy fényforrással is elláthatjuk.

 

lakberendezés


7. Fókusz a lakberendezésben: Használj merész mintákat!


A minták mindig érdekesebbé tesznek egy egyhangú teret. Fess a falra különleges mintát, ez meg fogja határozni az egész szoba hangulatát. Emellé azonban már érdemesebb főleg egyszínű bútorokat, függönyöket, díszpárnákat, kanapét és fotelt használni.
Mintás lehet a függöny, a kanapé vagy a tapéta is. Még egy kis térben is bátran választhatsz nagy mintás tapétát, csak figyelj oda, hogy a helyiség egyéb elemei világosak és nem túl hangsúlyosak, gyéren mintázottak. Idén nagyon divatos a csíkos, a pöttyös és a virágminta is.

 

lakberendezés


8. Fókusz a lakberendezésben: Hozz létre egységeket!


Ha egy szoba sarkát ki szeretnéd emelni (vagy a szoba egy másik részét), rendezz csoportba több látványos tárgyat. Keress három különböző magasságú tárgyat!

 

lakberendezés


9. Fókusz a lakberendezésben: Próbálj ki egy falmatricát!


Egy falmatrica felhelyezése nagyon könnyen kivitelezhető, egyszerű és olcsó módja a fal egy olyan területének kiemelésére, amit hangsúlyozni szeretnél. Először próbálgasd a matrica elhelyezését, csak azután helyezd fel véglegesen. Ne félj kipróbálni nagy, erőteljes, merész dizájnokat sem!

hirdetes

 

lakberendezés


10. Fókusz a lakberendezésben: Zsúfolt helyiségben használj nyugalmat sugárzó színeket!


Gyakran előfordul, hogy a szoba túlságosan zsúfolt, sok benne a tároló és így kevés hely jut a dekorálásra. Ha a hálószobádban hasonló a helyzet, válassz világos, semleges színeket és irányítsd a figyelmet az ágyra. Használj az ágyon fényes ágytakarót vagy ágyneműt és válassz zöld vagy kék színeket.

 

lakberendezés


11. Fókusz a lakberendezésben: Emeld ki az ágy fejvégét!


Egy hálószobában a legjobb fókuszpont egy hatalmas kárpitozott fejtámla lenne. Ez azonban nagyon költséges lehet, ha meg kell vásárolnunk vagy meg akarjuk csináltatni. Ha nincs hozzá kedved vagy időd saját magad elkészíteni egy szép fejtámlát, válassz egy alternatív megoldást.

 

lakberendezés

 

Például elhelyezhetünk az ágy fölé egy nagy fali díszt, ami nagyon jól nézhet ki. Keress valami szokatlan darabot és helyezd elég magasra, hogy ha felülsz az ágyba, ne verd be a fejed. A falra is festhetsz dekoratív mintát vagy ragaszthatsz fel falmatricát. Elhelyezhetsz egy szép képet is vagy készíthetsz érdekes egyéb fejtámlákat. Jó megoldás lehet egy egyszerű falvédő is, amire akár zsebeket is varrhatsz, amiben tarthatsz apróságokat, mint például papír zsebkendőt. A képeinkről gyűjthetsz ötleteket.

 

lakberendezés


12. Fókusz a lakberendezésben: Használj képeket!


Tudni hogyan és hová kell képeket kitenni, önmagában egy művészet, de könnyen megtanulhatod. Nagyon jó fókuszpontot tudunk létrehozni, ha a képeket csoportba rendezve helyezzük el. Sokkal mutatósabb így, mintha egyesével helyezzük ki őket. Ha megvannak a képek, amiket ki szeretnénk rakni, rendezgessük őket először a földre kirakva, amíg a legjobb megoldást meg nem találjuk. A kép csoportot elhelyezhetjük egy kellemes kanapé felé, vagy az ebédlő asztal mellé, de jól mutathat az ágy felett is. Bárhová helyezhetjük, ahová a figyelmet irányítani szeretnénk.

 

lakberendezés

 

A szerző további cikkeiért kövesd ez a Facebook oldalt: Dekoria - lakástextil, dekoráció

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában