notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Keréknyomok kiállítás

Keréknyomok kiállítás - Külföldi Közlekedési Kitekintő

2017 Augusztus 30.


Milyen menüt rendelhettek egy korabeli angol vonaton? Hogy nézett ki az első berlini villamos vagy egy osztrák, esetleg orosz szolgálati sapka? Megtudhatod most


Milyen menüt rendelhettek egy korabeli angol vonaton? Hogy nézett ki az első berlini villamos vagy egy osztrák, esetleg orosz szolgálati sapka? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat a BKV Zrt. legújabb, tizenkét országon átívelő, nemzetközi összefogás eredményeként megvalósult időszaki kiállításán, amelyet június 23-ától látogathatnak az érdeklődők a budapesti Földalatti Vasúti Múzeumban. A „Keréknyomok” Külföldi Közlekedési Kitekintő című egyedi tárlat több jelentős európai közlekedési vállalat történeti értékeiből is ízelítőt ad, ezen felül Ausztrália és Brazília közlekedésének múltjába és jelenébe is bepillanthatnak az érdeklődők. 

 

A közösségi közlekedés járművei elválaszthatatlanul hozzátartoznak egy város arculatához, a jellegzetes járműtípusok, azok színei, formái meghatározzák a városképet. Napjainkra számos közlekedési társaság – köztük a BKV Zrt. is – igyekszik gondot fordítani egykori járművei, műszaki, történeti értékei megőrzésére, bemutatására, ezek többségét pedig társasági vagy városi gyűjtemények kiállításain tekinthetik meg az érdeklődők. Mindehhez azonban most nem is kell elhagyni a fővárost, hiszen a BKV Zrt.  - a Múzeumok Éjszakája idén is aktív résztvevőjeként - a rendezvénysorozat előtti napon, június 23-án nyitja meg a nagyközönség előtt a legújabb időszaki kiállítását, amely a világ közlekedési társaságainak műszaki, történeti örökségébe enged betekintést.

 

A „Keréknyomok” tárlatnak nem célja rivalizálni a világ nagyobb múzeumaival, mégis szorosan kapcsolódik a Múzeumok Éjszakája központi témájához, az értékőrzéshez. Fő célja a hazai és külföldi közösségi közlekedés szakmai hagyatékának és hagyományainak bemutatása, illetve értékeinek megóvása.  A BKV Zrt. meghívására 11 ország 14 városának 16 intézménye csatlakozott a kiállítás megvalósításához, amely nyomokban ízelítőt ad a közösségi közlekedés kezdeti lépéseiről és fejlődéséről. A Földalatti Vasúti Múzeumban megtekinthetőek lesznek a résztvevő városok (Bécs, Bergamo, Berlin, Brüsszel, Madrid, Manchester, Moszkva, Plzeň, Prága, Salzburg, São Paulo, Southampton, Stockholm, Sydney és természetesen Budapest) közlekedési vállalatai, illetve múzeumai által küldött relikviák, de az infopulton és a kihelyezett képernyőkön további fotók, szöveges anyagok és videofilmek is láthatóak majd.

 

A tervezetten október 31-ig látogatható, nemzetközi kiállítás kétnyelvű, így magyarul és angolul is megismerhetik a tárlat tartalmát, de érdekességként az infopultban az eredeti nyelvi anyagok is elérhetőek lesznek  egyes helyeken.


címkék: DIY, Természet, Utazás, Videók