notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kenyérsütő választás körültekintéssel

hirdetes

Kenyérsütő választás körültekintéssel

B. Á.

A tökéletes kenyérsütő megtalálása nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen. A koronavírus-járvány kitörése előtt jellemzően az egészséges táplálkozás elkötelezett hívei vásárolták ezeket a gépeket, mára viszont változott a helyzet; az otthoni sütés a legbiztonságosabb megoldás, így egyre többen döntöttek úgy, hogy maguk készítik a kenyerüket.

Kenyérsütő választás körültekintéssel

Tény, hogy a kirobbant vírusjárvány sokféle szokásunkat megváltoztatott; sokkal hosszabb ideig mosunk kezet, a vásárolt élelmiszerek csomagolását lemossuk vagy fertőtlenítjük, és egyre kevésbé tudjuk elfogadni, ha valaki a boltban tapogatással és nyomkodással ellenőrzi a kenyér frissességét. Sokan éppen ezért zárt csomagolású kenyerekre tértek át, mások pedig kenyérsütő gépet vásároltak. Persze a kenyérsütő gépek használata mellett további érvek is szólnak, amelyek jól mutatják, hogy a mindennapi életünkben is helyük van ezeknek a készülékeknek. 

Ha saját magunk készítjük a kenyerek, nem kell többé aggódni az összetevők miatt, hiszen pontosan tudhatjuk, mit helyeztünk az a gépbe. Ha netalán gluténérzékenységgel kell élnünk, a durván feláras bolti készítményeket olcsóbban előállíthatjuk mi magunk. Sőt, ezekkel a készülékekkel nem csak kenyeret, hanem kalácsokat, süteményeket, pizzatésztákat is készíthetünk. A használatuk egyszerű és kényelmes, így bármikor friss finomságot süthetünk.

Hogyan válasszunk kenyérsütőt?

A kenyérsütő gép kiválasztása felvethet olyan kérdéseket, amelyekre érdemes megfontolt választ adni. Ha jól döntünk, a megvásárolt készülék sok-sok finom kenyeret készít majd számunkra, szívesen fogjuk használni.

Érdemes a sütőedény méretét elsődleges szempontként kezelni, hiszen ez határozza meg, hogy mekkora kenyereket készíthetünk. Sok helyen olvasható az általános ajánlás, miszerint a kisebb háztartások számára a fél és egy kilogrammos kapacitással rendelkező gépek lehetnek ideálisak, a nagyobb háztartásoknak pedig érdemes másfél kilogrammos kenyér sütésére alkalmas készülékek közül válogatni…

hirdetes
hirdetes

Ez az ajánlás nem túl gyakorlatias, hiszen nem veszi figyelembe a kenyérfogyasztási szokásokat; ha rendszeresen fogyasztunk szendvicseket és pirítóst, abban az esetben a félkilós kapacitás biztosan kevésnek bizonyul. Ráadásul nem szabad megfeledkezni arról, hogy az otthon készített kenyér nagyszerűen tárolható, így akár napokon keresztül megőrzi a frissességét és a minőségét. A legtöbb esetben a nagyobb sütőedények jelentenek ideális választást.

Ugyanakkor figyelmet kell fordítani a sütőedény anyagára, illetve bevonatára is. Többféle megoldással találkozunk, mindegyik rendelkezik előnyös tulajdonsággal. Az egyik legelterjedtebb megoldás a teflon, avagy a politetrafluoretilén. Kiváló tapadásmentességet képes biztosítani, azonban a teflonréteg sérülékeny, a leváló darabkák pedig egészségügyi kockázatot jelenthetnek. A mai napig heves viták zajlanak a teflon használatáról…

Kiváló alternatíva lehet a nemesacél, amely nagyszerű tulajdonságokkal rendelkezik; ellenálló a kisebb-nagyobb sérülésekkel szemben, újrahasznosítható és olcsó. Az egyetlen probléma vele, hogy a tapadásmentessége elmarad a teflonétól. Éppen ezért egyre több kenyérsütő esetében tűnik fel kerámiabevonatú sütőedény, ami szinte tökéletes megoldás, bár kissé drágább, mint a teflon vagy a nemesacél. Tökéletesen ellenáll a magas hőmérsékletnek, nem karcolódik és nem tapad. Érdemes tudni vele kapcsolatban, hogy a kerámiabevonat fémedényre kerül, így az oldalfalak feszegetése a kerámiafelület repedését idézheti elő.

Szót érdemelnek a keverőlapátok is. Egy- és kétlapátos kenyérsütőkkel találkozhatunk a gyártók kínálatában. Mindkét változat tökéletes megoldás lehet, az egylapátos kialakítás azonban csak a kisebb sütőedények esetén biztosít tökéletes átkeverést. Ha nagyobb edénnyel rendelkező készüléket szeretnénk vásárolni, részesítsük előnyben a kétlapátos szerkezeteket!

A kereskedők gyakran arra hívják fel a figyelmet a kenyérsütőkkel kapcsolatban, hogy az innovatív funkciókért és programokért csak abban az esetben érdemes magasabb árat fizetnünk, ha valóban ki fogjuk használni ezeket. Ha csupán kenyérsütésre szeretnénk használni a gépet, abban az esetben válasszuk inkább az alacsonyabb felszereltségű, de ismert gyártótól származó magas minőségű készülékeket! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Napforduló

A napforduló csillagászati kifejezés, mellyel a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való... Tovább

Travertin

A travertin meleg és változatos színárnyalatú, sokféle megmunkálhatósággal rendelkező... Tovább

Tovább a lexikonra
Desszert