notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Egy kék város Marokkóban - Chefchaouen

hirdetes

Chefchaouen - Marokkó kék városa

Király Réka

Chefchaouen egy kis város Észak Marokkóban, a Rif-hegység szívében, alig 30-40 kilométerre vagyunk a Gibraltári-szorostól. 1471- ben egy erődöt építettek ide, hogy megakadályozzák a portugálok délebbre nyomulását. Az erőd még ma is megtekinthető – e köré épült Chefchaouen - vagy más néven Chaouen, városa.

Chefchaouen, a kék város Marokkóban

Gazdag történelme mellett természeti szépségekben is dúskál, ám mégsem e miatt, hanem az építészete miatt kedvelik a turisták. Pontosabban annak színe miatt, ugyanis a város szinte minden épülete kékre van festve.

 

Kék város Marokkóban

Chefchaouen, a kék város Marokkóban

Pontosan nincs magyarázat arra, hogy miért is lett kék minden. Egyes feltevések szerint a városban letelepedő zsidó menekültek hozták magukkal ezt a hagyományt. Számukra ugyanis a kék szín az eget és a mennyet szimbolizálja. Egy másik feltevés szerint a helyiek festették kékre az épületeket, ugyanis ez a szín elriasztja a szúnyogokat és legyeket.

 

Kék város Marokkóban

Chefchaouen, a kék város Marokkóban

Nem csak a házak, hanem azok ajtaja és ablaka is kékre van festve. Ezen kívül még ma is számos olyan ház található a városban, ami nem csak kívülről, hanem belülről is teljesen kék. Szó szerint: tehát kék a bútor, az ágynemű, a dekoráció, de még az edények is.  A házak megőrizték évszázados kaotikus összevisszaságukat, és ez a kék színnel együtt különleges, varázslatos hangulatot ad az utcáknak.

 

Kék város Marokkóban

Chefchaouen, a kék város Marokkóban

Chefchaouen nagyon népszerű úti cél, ezért a városban és környékén már közel 200 szálloda működik, melyekben a nyaranta a kék városba özönlő európai, de főleg spanyol turistákat szállásolnak el.

 

Kék város Marokkóban

Chefchaouen, a kék város Marokkóban
A városról megjelenő cikkekkel ellentétben azonban nem az egész város kék, csak egy bizonyos része. Az óvárosban például sok kék épületet látni, de ott sem mindegyik teljesen ilyen színű. Főleg az új negyedekben már csak díszítésként bukkan elő a kék szín.
 
 
Kék város Marokkóban
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

takarító cég

Magánlakások, irodák, üzletek, lépcsőházak, iparterületek: napi, alkalmankénti... Tovább

Eklektikus stílus

Eklektikus stílus - azaz a stílusok egyvelege. A legjobb az eklektikus stílusban, hogy nem kell... Tovább

Tovább a lexikonra
Utazás