notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Nincs reggel kávé nélkül! Kávéfőző otthonra! Otthonodban is fogyaszthatsz finom kávét!

hirdetes

Nincs reggel kávé nélkül! Kávéfőző otthonra!

GE.

Á, a kávé. Nagyon sok ember kedvenc reggeli itala, és sokan közülünk nem igazán tudják nélküle elkezdeni a napot. Persze, a kávézók mindenütt jelen vannak, de van valami, amiért az első csésze kávét otthon szívesebben isszuk!

kávéfőző

A kávét még jobb, hogy ha saját magad főzöd, pontosan olyan kávébabot használhatsz, amilyet szeretnél, ízesítheted ízesítőkkel vagy hagyhatod sima kávénak, és pontosan a megfelelő mennyiségű tejet, tejszínt vagy édesítőszert adhatsz hozzá. Ráadásul a kedvenc bögrédbe töltheted, nem pedig egy eldobható, idegesítő fedelű papírpohárba. Ráadásul az otthoni kávékészítéssel rengeteget spórolhatsz.

Bármelyik kávéfőzőt is választja, az alapkoncepció ugyanaz - az őrölt kávé és a víz találkozik, ami kivonja az ízeket a kávébabokból. A víz a szűrőben tartott kávébabokon keresztül folyik le, így a csészébe, bögrébe vagy kancsóba szemcséktől mentes kávé kerül. Bár a folyamat egyszerűnek tűnik, a különböző kávéfőzők eltérő eredményt produkálhatnak. A víz hőmérséklete befolyásolja az őrölt kávébabokból kivont ízeket, míg a víz és a kávébabok érintkezési ideje befolyásolhatja a főzet erősségét. Egyes kávéfőzők speciális technikát alkalmaznak a kávészemek keverésére vagy felkavarására, míg mások a vizet ahelyett, hogy sugárban küldenék a kávészemekre.

A kávéfőzők különféle konfigurációkban kaphatók, a nem elektromos pour-over modellektől kezdve az elektromos csepegtető kávéfőzőkön át az egyszerre egy csészét készítő csésze- vagy kapszulás gépekig, egészen az eszpresszógépekig. Az árak a legegyszerűbb készülékek 20 dollár alatti árától a csúcskategóriás eszpresszógépek több ezer dolláros áraiig terjedhetnek.

Mit kell keresni egy kávéfőzőben?

A kávéfőző vásárlásakor sok mindent figyelembe kell venni, de a legtöbb döntésnek a preferenciákkal, a költségekkel és a kényelemmel kell foglalkoznia.

Kényelem:

Szeretné, ha reggelente szinte kéznél lenne a kávéfőzés, szeretné, ha a kávé már ébredéskor várná Önt, vagy a kávéfőzés rituáléja olyasmi, amit már alig vár? Egy programozható elektromos kávéfőzővel már ébredéskor készen állhat a kávéja. A kevésbé automatizált elektromos gépek talán egy kicsit több figyelmet igényelnek, de még mindig néhány gombnyomással működnek.

A kézi kávéfőzők - mint a francia sajtolók és a tűzhelyi eszpresszófőzők - mind teljes figyelmet igényelnek a tökéletes csésze elkészítéséhez. Míg a pod gépek jól működnek olyan háztartásokban, ahol mindenki más típusú kávét szeret, és nem nagy mennyiségben.

hirdetes

Kávétípus:

Míg a kávéfőzők és az eszpresszógépek általában különálló gépek, kaphatók hibrid gépek is, amelyek mindkét kávéfajtát elkészítik. Ha két gép van a pulton, az sok helyet foglal, de ez a legjobb megoldás, ha mind a kávét, mind az eszpresszót szereti, és mindkettőt tökéletesen szeretné elkészíteni.

A hibrid gépek kevesebb helyet foglalnak, és valószínűleg kevesebbe kerülnek, mint két különálló gép megvásárlása, de nem biztos, hogy ezek a legjobb választás, ha mind a kávé, mind az eszpresszó legmagasabb minőségét szeretné elérni.

A pod gépek gyakran tartalmaznak eszpresszó típusú ital opciót, de ezek nem a legautentikusabbak, így ha a hagyományos eszpresszót vagy kapucsínót szereti, akkor ezeket jobb, ha kihagyja.

Főzési méret:

Az egy csészényi kávékészüléktől a családi méretű karaféig vannak olyan kávéfőzők, amelyek pontosan azt a mennyiséget tudják lefőzni, amire szüksége van. Egyes gépek meglehetősen széles választékot kínálnak a főzési méretekből, míg mások sokkal szűkebb választékra korlátozódnak. Az egycsészés kávéfőzők nagyszerűek azok számára, akik egyedül élnek, vagy ahol minden személy más ízű vagy stílusú kávét kedvel.

Az olyan háztartásokban is nagyszerűek, ahol mindenki más-más időpontban ébred. A nagyobb mennyiséget készítő kávéfőzők nagyszerűek azok számára, akik sok kávét szeretnek, valamint családi reggelikhez, a szomszédokkal való villásreggelihez vagy olyan vacsorapartikhoz, ahol kávét szolgálnak fel.

A nagy kávéfőzőket gyakran 10-12 csészével jelölik, de figyelmeztetjük, hogy egy "csésze" kávé a gépben csak 5-6 oz-t jelent, nem 8 vagy 16 oz-t! Nagy partikhoz még kereskedelmi méretű kávéfőzőket is találhat, amelyek kis rendezvényekre elegendő kávét tudnak főzni.

Időzítés:

Ha háztartása egész nap kávét iszik, érdemes olyan kávéfőzőt választania, amelyiknek van hőkaraféja, amelyik a napszaktól függetlenül forrón tartja a kávét. Azok számára, akik csak reggel isznak kávét, egy melegítőlemezzel ellátott üveges kávéfőző is elegendő lehet, de egyesek nem szeretik az égett ízt, amit a melegítők okozhatnak, ha túl sokáig maradnak rajta. Azoknak a családoknak, akik reggel az ajtón kifelé szaladnak, egy pod-gép segítségével gyorsan kaphat egy csészét, és nem kell aggódnia, hogy bekapcsolva hagyta-e a gépet.

hirdetes

Méretezés:

Bár a gép mérete nem befolyásolja a csésze kávét, ha a gép nem fér el a számára kijelölt helyen, az sok fejfájást okozhat. Ügyeljen arra, hogy pontosan mérjen, és számoljon azzal, hogy ki kell-e nyitnia a gép tetejét a víz és a kávéőrlemény hozzáadásához. Az egyszeri kiszolgáló gépeknél vegye figyelembe a bögre méretét. Sok nagyobb bögre nem fér be a főző alá.

Egyedi főzési lehetőségek:

A legalapvetőbb gépeknél gyakorlatilag nincs más lehetőség, mint több vagy kevesebb kávézacc vagy víz hozzáadása, míg a bonyolultabb gépeknél kiválaszthatja a víz hőmérsékletét, a főzési erősséget és a főzési méretek széles választékát. A csésze- és kapszulás gépek forró csokoládé, tea és egyéb ételek készítésére kínálnak lehetőségeket. Általában az egyszerű gépek olcsóbbak, és valószínűleg könnyebben kezelhetők, mivel nem választhat véletlenül rossz opciót.

Extra funkciók:

Egyes gépek túlmutatnak a főzési lehetőségeken, és tartalmaznak olyan opciókat, mint a programozott főzés egy adott időpontban, a melegen tartás vagy az automatikus kikapcsolás, vagy a kávé melegen tartására szolgáló hőkarafé. Egyesek hangjelzéseket is tartalmaznak, amikor a kávé elkészül, és a legtöbb elektromos modellnél világítás jelzi, ha a kávéfőző be van kapcsolva, vagy ha a kávé elkészült.

A magasabb kategóriájú gépek olyan funkciókat is tartalmazhatnak, mint a tejhabosítás, a kávébabok őrlése és értesítések, amikor a gépet tisztítani kell. Az eszpresszógépek és a hibrid kávé/espresso főzők általában a legtöbb lehetőséget kínálják, és a legmagasabb árcédulával is rendelkeznek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Roló

Ablak elfedésére használható, az ablak tetején rúdra feltekercselt, onnan lehúzható,... Tovább

Terasz téliesítése

A terasz téliesítése alatt azt értjük, mikor a környezeti hatásoktól (esőtől, hótól ,... Tovább

Tovább a lexikonra
Főzés