notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Téged is érdekel, hogy más országokban hogyan ünnepelnek karácsonykor? - Karácsonyi szokások külföldön

hirdetes

Európa országainak karácsonyi szokása - Hogyan ünnepelnek külföldön

NT, MBori, NA

Ahogy ország, annyiféle szokás – így van ez a karácsonnyal is, hiszen minden országban kicsit (de van ahol nagyon) eltér a karácsony napja. Tudjuk például, hogy Amerikában szinte teljesen másképp ünnepelnek, mint itthon. Néhány érdekességet gyűjtöttünk Nektek össze, különböző európai országokból.

Szokások karácsonykor külföldön

Karácsony Angliában

Nagy Britanniában Christmas, azaz Karácsony az év legfontosabb ünnepe. Ilyenkor a házak és utcák is fényárban úsznak, a leggyönyörűbb látnivaló azonban a Trafalgar Square- en megcsodálható a hatalmas, díszes fenyőfa, mely a norvég nép ajándéka a briteknek, II. világháborús segítségükért. 
A Christmas Eve (24-e) munkanap, de rövidebb, így általában ilyenkor tartják a nagy munkahelyi évbúcsúztató partikat. Ezen az estén otthon barátokat fogadnak, isznak egy jót, a gyerekek pedig készülnek a másnapra, amikor a Father Christmas telerakja ajándékkal a kandalló felett lógó zoknikat. Ezek a zoknik Magyarországon is kezdenek elterjedni, de itt ugye december 6-án van nagyobb jelentősége.
Father Christmas a kéményen keresztül érkezik, hagyományosan egyenesen a kandallóba pottyan. A gyerekek ajándékkérő leveleket írnak neki, amit a kandalló tüzébe dobnak, hogy így jusson el az Északi- sarkra.
December 25-e a Christmas Day, ez az ajándékozás napja, reggel bontják ki a csomagokat. Ilyenkor jön össze a család is, és ekkor eszik a hagyományos karácsonyi ebédet, amely sült, töltött pulykából vagy valamilyen szárnyasból készül, sült krumplival, kelbimbóval, és Christmas pudingból, aprósüteményből áll. A pudingot brandyvel flambírozva tálalják. A pudingba kerülő, alkoholba áztatott gyümölcsöket már hónapokkal karácsony előtt elkészítik, és így érlelik.
hirdetes

Karácsony Finnországban

A finneknél a karácsony december 23-án kezdődik, de még nem ünnepléssel, hanem munkával. Este miután a gyerekek lefeküdtek, a szülők előkészítik a másnapi ételeket és rendet varázsolnak mindenhová.
24-én reggelinél a család körbeüli az asztalt. Hagyományosan fahéjas tejberizs a reggeli, amelybe egy szem mandulát rejtenek. Aki ezt megtalálja, nagyon szerencsés lesz a jövő évben - ha pedig fiatal lány az illető, akkor közeli férjhezmenetelre számíthat. 
A karácsonyi vacsora tradicionális északi ételekből áll: A heringet üvegfúvó módra általában rozskenyérben sült sonka követi, sült krumplikásával. Mézes, gyömbéres süteményekkel zárják az étkezést. Finnországban az asztalt éjszakára nem szedik le, hogy a karácsonyi manók is jóllakhassanak, ha épp arra járnak. Karácsony első napja szigorúan a családé, ilyenkor nem illik szomszédolni, de még telefonálni sem. A rokonlátogatásokra, barátok köszöntésére 25-én kerítenek sort.
hirdetes

Karácsony Görögországban

Görögországban a Karácsony 12 napot felölelő folyamatos ünnep. A december 25-től január 6-ig terjedő időszakot Dodekameronak nevezik (jelentése 12 nap). Ebben benne foglaltatik mindhárom ünnep, a karácsony, az újév és a Vízkereszt.
A görögök azt tartják, a Föld mélyén gonosz manók élnek - nevük kalikandzarosz - akik azzal foglalatoskodnak év közben, hogy a Földet tartó fa törzsét elfűrészeljék. Karácsonykor azonban felhagynak ezzel a bosszantó foglalatossággal, hogy a földre jöjjenek, most már az embereket bosszantani. 
A házban aztán szörnyű ramazurit csapnak, törnek - zúznak, eleszik az emberek elől az ennivalót. Ezért távol kell őket tartani a háztól, és mivel a tűztől nagyon félnek, a házi tűzhelyben a láng soha nem aludhat ki. Vízkeresztkor aztán a pap által megszentelt víz bűvös ereje visszaűzi őket oda ahonnan jöttek, a Föld gyomrába.
A karácsonyi ünnepkör népszokásai a görögöknél is arra szolgálnak, hogy az eljövendő évre bő termést, egészséget, gazdagságot hozzanak a családoknak. A manók elűzésére szolgáló tűz hamuja varázserővel bír, ebből a földekre szórnak, bő termés reményében. Ekkor sütik a vaszilopitát, egy kenyér félét, amibe fémpénzt rejtenek, aki megtalálja, szerencsés lesz.
 

További országok karácsonyi szokásaiért lapozz a következő oldalra!

Forrás: www.hotdog.hu/worldgeo

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Eladó lakás Balaton part

Eladó lakás Balaton part? Egy Balaton-parti otthon megvásárlása életre szóló befektetés. A... Tovább

Gyertya

Gyertyát házilag is könnyedén készíthetünk, hiszen a boltban már egyre drágábbak. Akár... Tovább

Tovább a lexikonra
Tájak Utazás