notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Most megtudhatod a legjobb tippeket a kandalló helyes használatáról

hirdetes

Top tippek kandalló használatához

Papp Judit

A brikett is felmelegíti és viszonylag gazdaságos. Nem csoda, hogy egyre népszerűbbek a kályhák. Van azonban néhány megjegyezni való a működésével kapcsolatban. Néhány egyszerű tipp, ami megkönnyíti a tüzelő és a kémény tisztítását. Egy tapasztalt szakember nagyon hasznos tanácsait gyűjtöttük most össze nektek, amiket mindenkinek csak ajánlani tudok! 

Tudd meg, hogyan használhatod helyesen kandallódat!

A kandalló biztosítja egy borongós, esős nap melegét és kényelmét. Ki ne szeretne pihenni a hideg évszakban, egy jó könyvvel a lobogó tűz előtt. Egyre több lakástulajdonos megvalósítja ezt az óhajt.

 

Szedje le a koromlerakódásokat a kandallóról


Hogy eltávolítsa a korom lerakódásokat a fűtés lemezről, nincs szükség speciális tisztítóra – ehhez elegendő csupán néhány újság. A megnedvesített papírt belemártjuk a lehűtött fehér hamuba, és ezzel töröljük át az ajtót.  Ez lehetővé teszi az ajtón való szennyeződések könnyű eltávolítását. A vizes fa égésekor a keletkező gőz egyesül a korommal, így az ajtót nehezebb megtisztítani.

 

A papír nem tartozik a kandallóba


Mégis, sokan égetnek papírhulladékot. De ez sem egészséges, sem megengedett. Vesszőt vagy faforgácsot égessünk, amennyiben azokat nem kezelik -, valamint a brikettet vagy természetes fát és szenet.

hirdetes
A nyomdafesték és a papír kötőanyagai mérgező bomlástermékek, például rákkeltő dioxinok, amikor a papír elég.
 

Tudd meg, hogyan használhatod helyesen kandallódat!

Használja a hamut trágyaként


A kezeletlen fa hamvait használhatja a kertben trágyaként. Különösen savanyú talajokon, az alapvető hamu jár kompenzáció. Ugyanakkor azt nagyon takarékosan szabad csak használni, különben fennáll annak a veszélye, hogy kertünket túl-trágyázzuk. Fontos, hogy az elégett fa kezeletlen legyen!

 

A legjobb fa a kandallóba


A nagyon száraz tűzifa! Minél nedvesebb a fa, annál nagyobb az égő füst. Fánk nedvességtartalma legfeljebb 20 százalék lehet.  Kandallónk ekkor melegít a legjobban és a száraz fa tiszta égést biztosít. Ennek elérése érdekében, szükséges, hogy a fát két-három évig szárítsuk, száraz helyen tároljuk. Ebből a célból, a tűzifát védeni kell az esőtől, és levegős helyen tárolni - a legjobb egy fedett, fából készült ház.

hirdetes
 

Tudd meg, hogyan használhatod helyesen kandallódat!

Általában a keményfa jobb tüzelést biztosít kandallónkban, mint a puha. Bár a luc és a borovi sokkal gyorsabban égnek, mint mondjuk a nyír vagy a tölgy. Ezen túlmenően, gyantát tartalmaznak: a tűlevelűek beszennyezik az ajtót, és a kályhacsövet.

 

Gyors tűz a „tűzhely”-ben


Erre egy könnyebb puhafa kiválóan alkalmas. A gyors és intenzív tűz elérése érdekében helyezzünk két nagy fahasábot keresztben egymás mellé. Majd helyezzük el az alágyújtót és építsünk gyors éghető fából egyfajta sátort rajta. A gyújtós biztosítja a gyors tüzet, a két nagy fahasáb lassan ég le a tetejéről, és tartja a hőt. További tippek a világításról, fűtésről, és a kémény takarításáról.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Indusztriál stílus

Az indusztriál lakberendezési stílus egy olyan egyedi és különleges stílus, amelyet... Tovább

Enteriőr

Az enteriőr jelentése: építmények belső tere, helyisége és annak berendezései.... Tovább

Tovább a lexikonra
Háztartás Színes ötletek