notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Kalocsai mintás bútorok a lakberendezésben

hirdetes

Kalocsai minta a lakásban

Petra

A kalocsai mintának bár régre nyúlnak vissza a gyökerei, azonban ma is felfedezhetjük lakásokban, bútorokon, de akár még a legújabb, divatos ruhákon is.

Kalocsai minta

Nem nehéz kitalálni, hogy hol alakult ki a kalocsai népművészet a 19. században, viszont az elképesztő, hogy még ma is lehet divatos és nem merült feledésbe. A kalocsai minta kezdetben edényeken, bútorokon és a falra festve jelent meg és a színei is szegényebbek voltak a mai pompás virágsoroknál, ugyanis csak piros, fehér, kék és fekete színeket használtak. A kalocsai minta színvilága csak a következő században kezdett el bővülni. Valószínű, ennek is köszönheti a kalocsai minta a népszerűségét.

Kalocsai minta

A kalocsai hímzés leginkább virágmotívumairól ismert, amik ma már színekben is gazdagok. A virágmotívumok között leginkább a tulipán, a gyöngyvirág, a rózsa, az árvácska,a  nefelejts és a szegfű fordulnak elő. Viszont ezeket a virágokat nem naturalista módon ábrázolták, hanem színes és vidám formában.

 

A hímzés azért is fontos, mert a kalocsai minta nemcsak a divatban jelent meg ruhákra hímezve, hanem az otthonokban is abroszokon és párnákon. Viszont ezeknek az elemeknek leginkább díszítő szerepük van.

Kalocsai minta

Azonban nemcsak díszpárnákon mutat jól a kalocsai minta, hanem a falakon is. Ezeknek a gyönyörű virágmotívumoknak a falra való dekorálása is a 19. században terjedt el, amikor maga a kalocsai minta is. Ez a virágminta akár egy modern otthon összképét is feldobhatja akkor is, ha egy kicsit szerényebb mértékben festjük fel a falra. Különösen azokban a házakban néz ki jól ez a minta, amikben sok a fa elem.

Kalocsai minta

Biztos sokan találkoztunk már kalocsai mintás edényekkel. Általában porcelánedényeket festettek le ilyen mintával. Leggyakrabban olyan kalocsai mintás tárgyakat láthatunk, ahol a virágminta fehér alapon van, de olyan is előfordul, ahol ez a szép színes virágsor fekete háttérrel rendelkezik.

Forrás: kalocsaimintas.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Medenceburkolat

A medence burkolására érdemes tartós anyagot választani, hiszen számos környezeti hatásnak... Tovább

Inverteres klíma

Az inverteres klíma abban különbözik, hogy a készülék önmagát szabályozza működése... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció