notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kalocsai mintás bútorok a lakberendezésben

hirdetes

Kalocsai minta a lakásban

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A kalocsai mintának bár régre nyúlnak vissza a gyökerei, azonban ma is felfedezhetjük lakásokban, bútorokon, de akár még a legújabb, divatos ruhákon is.

Kalocsai minta

Nem nehéz kitalálni, hogy hol alakult ki a kalocsai népművészet a 19. században, viszont az elképesztő, hogy még ma is lehet divatos és nem merült feledésbe. A kalocsai minta kezdetben edényeken, bútorokon és a falra festve jelent meg és a színei is szegényebbek voltak a mai pompás virágsoroknál, ugyanis csak piros, fehér, kék és fekete színeket használtak. A kalocsai minta színvilága csak a következő században kezdett el bővülni. Valószínű, ennek is köszönheti a kalocsai minta a népszerűségét.

Kalocsai minta

A kalocsai hímzés leginkább virágmotívumairól ismert, amik ma már színekben is gazdagok. A virágmotívumok között leginkább a tulipán, a gyöngyvirág, a rózsa, az árvácska,a  nefelejts és a szegfű fordulnak elő. Viszont ezeket a virágokat nem naturalista módon ábrázolták, hanem színes és vidám formában.

 

A hímzés azért is fontos, mert a kalocsai minta nemcsak a divatban jelent meg ruhákra hímezve, hanem az otthonokban is abroszokon és párnákon. Viszont ezeknek az elemeknek leginkább díszítő szerepük van.

Kalocsai minta

Azonban nemcsak díszpárnákon mutat jól a kalocsai minta, hanem a falakon is. Ezeknek a gyönyörű virágmotívumoknak a falra való dekorálása is a 19. században terjedt el, amikor maga a kalocsai minta is. Ez a virágminta akár egy modern otthon összképét is feldobhatja akkor is, ha egy kicsit szerényebb mértékben festjük fel a falra. Különösen azokban a házakban néz ki jól ez a minta, amikben sok a fa elem.

Kalocsai minta

Biztos sokan találkoztunk már kalocsai mintás edényekkel. Általában porcelánedényeket festettek le ilyen mintával. Leggyakrabban olyan kalocsai mintás tárgyakat láthatunk, ahol a virágminta fehér alapon van, de olyan is előfordul, ahol ez a szép színes virágsor fekete háttérrel rendelkezik.

Forrás: kalocsaimintas.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Dekoráció

Lakberendezési szakszótár

Ecet

Az ecetsav, más néven etánsav, szerves vegyület, képlete CH3COOH. Könnyen felismerhető, mert... Tovább

Nagytakarítás

Tavasszal és ősszel szoktunk nagytakarítást végezni otthonunkban, amikor nem csak az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 208

Átlagos értékelés: 5.0