notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ezért nem szabad kiírtanod kertedből a kövér porcsint - mostani cikkünkből kiderül

hirdetes

Rendkívül egészséges ez a kerteket borító gyomnövény

TK
Kövér porcsin

Utóbbi kapcsán általában a spenót szokott szóba kerülni, mégis a porcsin ötször annyi mennyiséget tartalmaz, mint ez a leveles zöldség.


Ez a két zsírsav pedig biztosítja a növény számára, hogy rendkívül hasznos legyen a szív- és érrendszerre nézve, megóvja szervezetünket az azokat érintő betegségektől, problémáktól, segíti az artériák megóvását, fogyasztása kivédheti a legtöbb szívbetegséget is.


Egy kutatás azt is bebizonyította, hogy azok a tinédzserek, akik túlsúllyal küzdenek és kapszula formájában fogyasztják, számukra csökkenti az LDL-koleszterin szintjét.


Porcsin a szívbetegségek kezeléséért


A szívbetegségek kivédésében a kálium- és magnéziumtartalma is könnyű szerrel segíthet.  Utóbbi alacsony szintje emellett még összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegséggel, így azt is feltételezik, hogy segíthet a diabétesz megelőzésében, ugyanis a magnézium a szervezet számos részén képes kifejteni jótékony hatását. Fontos tudni azt is, hogy a csontok épségét, megfelelő fejlődését is segíti, akárcsak a kalcium, ami szintén megtalálható ebben a pici „gyomnövényben”.

hirdetes


Van még valami, amit érdemes tudni a porcsinról?


Ha ez még nem lenne elég, akkor azt is kiemelhetjük, hogy a porcsin antioxidáns hatású vegyületekben sem szűkölködik, valamint C-, E-vitamint, béta-karotint és A-vitamint is tartalmaz.


Az antioxidánsai a szabad gyökök által kialakulható sejtroncsoló, sejtöregítő folyamatok ellen is védhetnek – ezek ugyanis több kórkép kialakulásában is szerepet játszanak, olyanokban, mint példának okáért a daganatos elváltozások.

hirdetes


A C-vitamin köztudottan az immunrendszer végett létfontosságú, míg a béta-karotin és az A-vitamin a jó látást segíti elő.


Hogyan érdemes fogyasztani?


Mint láthatjuk, rengeteg jótékony hatása végett érdemes minél többet fogyasztani ebből az apró növényből – ugyanakkor arra vigyázzunk, hogy csak olyan helyekről gyűjtsük, ahol nem érhette őt nagyobb mértékű szennyezettség. 


Fogyasztható akár salátaként, akár szendvicsben – nyersen, főzve, például zöldséglevesben, de akár főételként is megállja a helyét.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Loft lakás

A loft, mint ingatlantrend az 1970-es években, Angliából indult ki. Ekkoriban a nagy... Tovább

Üvegfal jelentése

Az üvegfal egy olyan üvegből készült szerkezet, amelyet irodákban, középületekben... Tovább

Tovább a lexikonra
Egészséges életmód Egészséges táplálkozás Kert