notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A 20-10 módszer a legjobb takarítási módszer amivel valaha találkoztam!

hirdetes

Járvány közepén érdemes jobban oda figyelni az alaposabb takarításra

Bettina

Mindenki szeretne makulátlan otthonba haza érkezni munka után, de nem mindenkinek van meg az elszántsága, hogy meg is tartsa a rendet. Sokan csak akkor állnak neki takarítani, amikor már nagyon nagy a káosz és tényleg muszáj neki kezdeni. Ilyenkor jön a maratoni rendrakás.

takarítási módszer

Ezzel az a legnagyobb baj, hogy az egy-két hetes csillogó tisztaság után ismét elkezd uralkodni a lakásban a káosz, amit újra nagytakarítás követ. Rachel Hoffman az Unfuck Your Habitat: You're Better Than Your Mess című, magyarul egyelőre meg nem jelent könyvében egészen mást javasol.

Egy módszert tanít meg, aminek a rend és a tisztaság folyamatos megtartása a cél. A 20-10 módszer szerint szigorúan tilosak a takarítási maratonok. Inkább következetesen, és rendszeresen kell figyelni a tisztaságra, és apránként végezni el a ház körüli feladatokat.  

takarítás

 

A módszer lényege: 20 perc intenzív takarítást 10 perc pihenés követ. Nem is hangzik olyan rosszul igaz? :) Azt gondolnánk, hogy 20 perc alatt alig lehet valamit kitakarítani, rendbe tenni, de ez nem igaz. 20 perc nagyon sikmindenre elég takarítás és rendrakás szempontjából. Főleg, hogy ennyi idő alatt simán be lehet tenni egy mosást, el lehet mosogatni, akár porttörölni.  A következő 10 perc meg egy olyan jutalom amit mindenki élvez, a pihenés. A módszer sikerének lényege éppen az, hogy a jutalmazásnak köszönhetően az ember lelkesebben és hatékonyabban kezd neki feladatainak, amiket egyébként jutalom nélkül valószínűleg csak nyűgnek érezne. De a 20 perces takarítás után tudja, hogy a munka túloldalán a YouTube-videó várja, vagy a kedvenc könyvének a következő oldalai esetleg egy kis telefonozgatás ami közben lazíthat. 

hirdetes
 

A 20-10 azért is hatékony, mert sokkal könnyebb úgy energiát kifejteni valamibe, ha az ember tudja, hogy mennyi ideig tart majd a munka. Amikor egy nagy kupit akar valaki eltüntetni, néha éppen azért nem tudja elkezdeni mert nem látja a végét, és ezért zat érzi, hogy ennek a kupinak az elpakolása egy örökkévalóságot vesz majd igénybe. De azok akik tudják, hogy pontosan csak 20 percet kell takarítania, hirtelen minden beláthatóvá válik. Elkezded és 20 perc elteltével vége a takarításnak.  Persze, egy ilyen 20-10-es blokkból akár négyet is lehet csinálni egymás után, azt mindenki maga tudja, hogy mennyi takarítást akar, de hidd el sokkal könnyebb még így is és te határozod meg, hogy hányszor 20 percet engedsz be a napodba. Érdemes kiprobláni, akiknek nehézséget okoz a rend és tisztaság megtartása, nagyon hatékony a módszer és mindenki meg fog lepődni azon, hogy mennyire egyszerű. Napi vagy minden második napi 1-2 alkalommal 20 perc takarítással meg tökéletesen meglehet tartani a rend és tisztaság állapotát folyamatosan. 

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Atombunker

5 milliárdot érő, luxus bunker Georgiában. Hát, ha valahogy túl lehet élni egy ilyen... Tovább

Bioethanol kandalló

A bioethanol kandalló különlegessége, hogy fa helyett bioetanol a tüzelőanyaga. A bioetanol... Tovább

Tovább a lexikonra