notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Építs te is járdát házilag, kőből!

hirdetes

Járda építése kőből házilag

VZS

A hagyományos, betonból készült járdákat ma már háttérbe szorítják az olyan modern változatok, mint a kőből, kéregből vagy kavicsból készült társaik. Cikkünkben most azt mutatjuk be lépésről-lépésre, hogyan építhetünk járdát kőből házilag:

 

Járda építése kőből házilag

Első lépés – a járda helye


 
Az elsődleges szempont, a járda helyének kiválasztása – a járdát kialakíthatjuk dekoratív módon is, például szimmetrikusan vagy más dekoratív elrendezésben. Ha azonban a járdán járni is szeretnénk, érdemes a már meglépő ösvényeken kialakítani a kőjárdát. Ezután azt kell eldönteni, hogy milyen széles legyen a járda, illetve mettől-meddig érjen.

Második lépés – tervezz


 
Ha nem tudod pontosan felmérni, hogy merre kanyarodjon a járda, milyen széles legyen, és mennyi kőre van szükséged, akkor rakd fel csak úgy a gyepre. Ezt tekinthetjük egy vázlatnak is. Bár időigényes és egy kis energiára is szükség lesz, mégsem érdemes kihagyni ezt a lépést, ugyanis így lehetünk a legpontosabbak. Ha már rögzíted a köveket és véletlenül nem úgy jön ki a minta, nem változtathatsz – ezért jó, ha először csak lerakod.

hirdetes

További lépésekért lapozz egyet!

Járda építése kőből házilag

Harmadik lépés – ásd körbe
 


Még pontosabb lehetsz, ha miután lerakod a köveket, körbe is ásod őket. Ha elég mélyre beásol, akkor utána már csak fel kell szedned a követ, kiszedni azt a részt a gyepből és a helyére tenni a követ. Így még a szép fű is megmarad közötte. 

Negyedik lépés – alapozz


 
Miután kiszedted a gyepet, áss olyan mélyre, amekkora maga a kő – sőt, kicsit lejjebb, ugyanis érdemes egy réteg homokot is alá tenned. Helyezd rá a követ, taposd bele a homokba vagy ütögesd bele egy fadarabbal. Ez után nézd meg vízi mértékkel, hogy egyenes-e és ha szükséges, egyengess rajta. Ha inog, akkor egyengess még kicsit a homokon!

hirdetes

További lépésekért lapozz egyet!

Járda építése kőből házilag

Ötödik lépés – élvezd a munkád gyümölcsét


 
Csináld meg ezeket a lépéseket az összes kővel, amíg készen nem leszel – majd élvezd munkád gyümölcsét!
Ha nem gyepes a terület – vagy felástad az egészet, gyep helyett apró kavicsokkal is kitöltheted a részeket. Hogy télen ne repedjen szét a belefagyó víz miatt, érdemes úgy csinálni a járdát, hogy egy nagyon picit lejtsen az egyik oldalra – így nem fog belefagyni a víz, hanem lefolyik.

Jó munkát hozzá!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Párásító

Nagyon fontos, hogy a lakásunk levegője ne legyen túl száraz és túl párás se. A túl száraz... Tovább

Cserép

A cserép nem más mint égetett agyag. A hagyományos fazekasság legfontosabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert