notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A világ legbékésebb állama, ahol az álmok valóra válnak!

hirdetes

A világ legbékésebb állama, ahol az álmok valóra válnak!

Szélesi Ferenc

Van egy kicsiny szigetország az Atlanti-óceán északi részén, Grönland és Skócia között, a két globális jelentőségű tektonikai lemez – az eurázsiai és az észak-amerikai – határvonalán. Ez a kis szigetország pedig nem más, mint Izland! Most ezzel a csodálatos állammal ismerkedhetünk meg!

A világ legnyugisabb állama – Itt élni hatalmas kincset jelent!

Izland nagyjából 8-10 évvel ezelőtt még a csőd szélén állt, aztán viszont történt valami, és csodával határos módon, rekordsebességgel újjászületett, mára gazdasági helyzete stabil és virágzó állam lett! A trükk nagyon egyszerű, a hangsúlyt az exportra fektették, az egész gazdaságuk a halászaton alapszik, a jövedelem fele ebből származik. Izland nem rendelkezik saját hadsereggel, az erőszak legkisebb nyomát sem lehet felfedezni, emellett a politikai-, és a társadalmi viszonyok is szilárdak. A közbiztonság páratlan, nagyon ritkán zárják be a házaikat és az autóikat az itt élők.

A 2009-es válság idején bezárták az összes McDonalds gyorséttermet, és a Starbucksokat is, azóta sem nyitották meg egyiket sem. A kaszinókat és a játéktermeket is megszüntették. Ami még nagyon sokat segített a fellendülésben, az a geotermikus víz kihasználása. Közel 20 hektáros területen vannak melegített üvegházak, a lakások több mint 90 százaléka geotermikus vízzel fűtött. Ezáltal elérték azt, hogy a ház melegítése nagyon csekély összegbe kerüljön. Dr. Pall Valdimarsson, geotermikus professzor elmondta, hogy egy napilapért havonta 40 eurót fizet, míg a 200 négyzetméteres lakásának a fűtése maximum 60 euróba kerül.

A turistaforgalom évről évre jelentősen nő, évente nagyjából másfél millióan látogatnak el ide, így a turizmusból származó bevételek ma már egynegyedét teszik ki az ország egy főre eső GDP-jének. Megállapíthatjuk, hogy Izland megtalálta a legjobb utat, ami létezik. Ma már szinte senki sem ismeri azt a szót, hogy munkanélküliség, az államadósság ismét a 2009-es válság előtti szintre került. Ennek eredménye az is, hogy a szigetország a világ harmadik legboldogabb állama az ENSZ adatai szerint. A következő oldalon megismerkedhetsz Izland történelmével, emellett számos érdekességet osztok meg veled, megéri lapozni egyet!

A világ legnyugisabb állama – Itt élni hatalmas kincset jelent!

Izlandot elsőként valószínűleg a görög Pütheasz említi, aki i. e. 330 és 325 között Massaliából (Marseille) indulva körülhajózta a brit szigeteket, járt Orkney-n és Norvégia nyugati partjainál. Az utazásról készített beszámolójában Pütheasz említést tesz Ultima Thule szigetről, ami 6 napi hajózásra esik Britanniától északra.

Valószínűleg Pütheasz nem járt a szigeten, de az szinte biztos, hogy a kelták és a norvégok már ebben az időben tudtak a sziget létezéséről. 850 körül egy norvég hajós (Naddoddur) célja Feröer volt, de egy vihar miatt Izlandon kötött ki. Ő adta a szigetnek a Hóföld (Snjórland) nevet. Néhány évvel később a svéd Gardar körbehajózta a szigetet, és visszatérve a kontinensre csupa jót mesélt az újonnan lelt szigetről. 1300-ban, 1341-ben és 1389-ben is kitört Dél-Izland vulkánja, a Hekla, amely komoly pusztítást végzett mind a lakosság, mind pedig az állatállomány körében.

hirdetes

1397-ben Izland Dánia uralma alá került. 1540-től a dán uralom a hatalom erejével terjeszteni kezdte a reformációt, aminek következtében 1550-ben kivégezték az utolsó katolikus püspököt, Jón Arasont is. A püspököt két fiával együtt ölték meg, ugyanis az izlandi papok nem tartották a cölibátust.

A világ legnyugisabb állama – Itt élni hatalmas kincset jelent!

A 16. század végén négy, egymást követő nagyon kemény tél köszöntött Izlandra, melynek következtében 9000 lakos halt éhen. A különböző természeti csapások továbbra is sújtották a szigetet. Többször kitört a Hekla, a Katla és az Öræfi is. De az igazán nagy katasztrófát a Lakagígar (Laki-kráterek) kitörése okozta. Ez 1783-ban történt, a kitörés 10 hónapig tartott, melynek következtében mérgező köd fedte be Délkelet-Izlandot. A kitörést követően Izland lakosságának ötöde halt meg, az állatállománynak háromnegyede pusztult el.

Ezt még fokozták a következő évek földrengései és újabb, nagyon zord telei. Öt évszázad külső uralom után a 19. század elején éledezni kezdett az izlandi nacionalizmus. Ennek köszönhetően 1845-ben visszaállították az Alþingi eredeti jogait, 1855-ben pedig a dán kereskedelmi monopólium is megszűnt. Az autonómiával kapcsolatos törekvéseket a dánok elutasították, és Izlandot Dánia részének tekintették. 1874-ben saját alkotmányt kapott. 1918-tól Izland autonóm állam perszonálunióban állt Dániával. Ügyeit a hadügy és a külügy kivételével maga intézte. 1940. április 9-énNémetország megszállta Dániát, amely így nem volt abban a helyzetben, hogy továbbra is fennhatóságot gyakoroljon Izland felett.

Ezt követően angol csapatok szálltak partra Izlandon, megelőzendő a németek bevonulását. Így az eddig Dánia által intézett ügyeket is az Alþingi vette kezébe. 1941-ben az angol csapatokat amerikaiak váltották fel. 1944-ben népszavazást tartottak arról, hogy Izland elszakadjon-e Dániától. Mivel a szavazók 97%-a igennel szavazott, így 1944. június 17-én Þingvellirben kikiáltották az Izlandi Köztársaságot. 1946-ban tagja lett az ENSZ-nek, majd 1949-ben alapító tagja lett a NATO-nak. 1980-ban Vigdís Finnbogadóttir személyében Izland lakossága női elnököt választott, aki a világon az első demokratikusan megválasztott női államfő lett.

hirdetes
A világ legnyugisabb állama – Itt élni hatalmas kincset jelent!

Az ország vad vidékén a természet nagyrészt háborítatlan, ebbe beleértendő, hogy a nagyszámú természeti veszélyforrásra (vízesések, forró vízforrások, hegycsúcsok, szakadékok, lávafolyások stb.) nem figyelmeztetnek táblák vagy feliratok, nincsenek láncok és korlátok, ezért a turisták tudatlanságból sokszor indokolatlan, életveszélyes kockázatot vállalnak ezek közelében.

A belső fogyasztói piac kicsinysége és a nagyarányú import miatt (szinte minden fogyasztói cikket külföldről kell behozni) az ország a turisták számára drágának számít. A rendőrök általában nem viselnek fegyvert, viszont többségük beszél angolul, ahogy a járókelők is.

Az emberek visszafogottak, de barátságosak és segítőkészek. A közösségi helyeken (pl. szupermarketekben vagy gyógyszertárakban - apotek) sok helyen van pelenkázó.

A világ legnyugisabb állama – Itt élni hatalmas kincset jelent!

Izland az Észak-Atlanti-óceán középső részén található. Az északi sarkkör a főszigettől kicsit északra lévő Grímseyn áthalad (a szigeten található az ország legészakibb települése is). Grönlanddal ellentétben Izlandot Európa, és nem Észak-Amerika részeként kezeljük. Kulturális, gazdasági és nyelvi szempontból is Skandináviához tartozik. A Föld tizennyolcadik, Európa második legnagyobb szigete. Vulkáni sziget, amely a Közép-Atlanti-hátság vízfelszín fölé emelkedő része.

A lemeztektonika szerint úgy keletkezett, hogy a két távolodó kőzetlemez (az eurázsiai, és az észak-amerikai) közötti hasadékon feltört a magma, és megszilárdult. A vulkáni kitöréseknek köszönhetően a sziget területe keletkezése óta állandóan növekszik. A sziget felszínén ma is jól megfigyelhetők a két lemez távolodásának jelei. A szigeten 140 vulkán van, de a kráterek száma meghaladja az ezret. 26 vulkán – némelyik időszakosan – jelenleg is működik. Legismertebb vulkánja az 1491 m magas Hekla. Izlandon rengeteg gejzír található (a szó maga is izlandi eredetű), a geotermikus energia könnyen hozzáférhető, így a meleg víz és a fűtés rendkívül olcsó. Nagyjából a sziget felszínének 10%-át belföldi jégtakaró borítja.

A 4790 km hosszú partvonalat sok kedves fjord teszi változatossá. Itt található Európa legnagyobb összefüggő jégmezője, a Vatnajökull, területe 8500 km², vastagsága helyenként az 1000 m-t is eléri. A települések is szinte kizárólag a tengerparton találhatók, mivel az ország belseje nagyon nehezen lakható, kopár, terméketlen vidék. A legnagyobb városok: Reykjavík (a világ legészakibb fővárosa), Akureyri, illetve Keflavík, ez utóbbi mellett található az ország egyetlen nemzetközi repülőtere. Legmagasabb pontja: Hvannadalshnúkur, 2119 m.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Marokkói stílus

A marokkói stílusra az egzotikus formák és különböző színek a jellemzőek. Mivel az arab... Tovább

Tudor lakberendezési stílus

A Tudor-stílus a Tudor dinasztia uralkodása alatt létező építészeti stílus Angliában, mely... Tovább

Tovább a lexikonra
Tájak Utazás