notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Te ismered a kedvenc színed jelentését?

hirdetes

Ismerd meg, hogy mit jelentenek a színek!

Bettina

A színek nagy hatással vannak kedvünkre és jelen vannak az életünk minden pillanatában. Minden szín jelent valamit, van olyan amit te is biztos ismersz, például a fekete a szomorúság színe, a gyász színe, míg a fehér a tisztaság színe. Te ismered a többi szín jelentését? Ismerd meg, hogy mit jelentenek a színek. 

színek jelentései

#Színek jelentései – Fekete szín jelentése

Fekete szín jelentése

A fekete a legsötétebb szín, a nyugati kultúrában a gyász jelképe. Az intellektust szimbolizálja, de a lázadó fiatalok is sokszor választják ezt a színt maguknak. Nagy adag misztikum, spiritualitás is társult hozzá az évek során. Jelképe még a hiány, modernség, hatalom, kifinomultság, formalitás, elegancia, jómódúság, titokzatosság, gonoszság, félelem, üresség, sötétség, komolyság, hagyománytisztelet, anarchizmus, egység, szomorúság, igényesség jelentéstartalmaknak is. A divatban is szerepe van a fekete színnek, itt a karcsúsítást jelképezi. 

#Színek jelentései – Fehér szín jelentése 

Fehér szín

A fehér szín a szín hiánya. Számos jelentése van, néhányat felsorolunk: világosságot, tiszteletet, tisztaságot, egyszerűséget, békét, ártatlanságot, erkölcsösséget, biztonságot, alázatot, sterilitást, bizonytalanságot, lemondást fejez ki. Távolinak tűnő szín. Hideget, telet, semlegességet, de reményt, könnyedséget, házasságot is jelent.

hirdetes

#Színek jelentései – Piros szín jelentése

piros szín jelentése

A piros szín a szerelem, szenvedély, energia színe.  Érdekessége, hogy amellett, hogy a szerelem és szenvedély színe a piros szín jelképezi az erőszaknak, sebességnek, vérnek, veszélynek, háborúnak, radikális lázadásoknak, de a kommunizmusnak, konzervativizmusnak (az USA politikájában), liberalizmusnak (Kanada politikájában) is a piros a színe. A piros szín a keresztény hitben is megjelenik, a Szentlélek színe. 

#Színek jelentései – Zöld szín jelentése

Zöld szín jelentése

A zöld szín utal az intelligenciára, természetre, fiatalságra. Más jelentései is vannak : termékenység, környezet, gazdagság, pénz, szerencse, életerő, nagylelkűség, féltékenység, megújulás, jólét, fejlődés, egészség, őszinteség, egyensúly, stabilitás, nyugodtság és a kreatív intelligencia. Kínában a szégyen színe, a négy elem közül a föld színe, az asztrológiában pedig a Rák csillagjegyhez kapcsolódik a zöld szín.

hirdetes

#Színek jelentései – Sárga szín jelentése

sárga szán jelentése

A sárga szín a napfényt, vidámságot, optimalizmust jelképezi, ehhez hasonlóan a fényességet (intelligenciában is), idealizmust, gazdagságot (arany), földet, reményt, az új élet kezdetét (tojás sárgája, virágporok…), örömöt, jó kapcsolatokat is jelképez. A sárga színnek bőven kijutott a negatív jelentésekből is, ezeket is össze gyűjtöttük: öregedés, hanyatlás, hazugság, kapzsiság, gyengeség, mohóság.

#Színek jelentései – Kék szín jelentése

Kék szín jelentése

Víz, férfi, teremtés, égbolt, béke, harmónia, nyugodtság, hűvösség, konzervativizmus, magabiztosság, jég, hűség, idealizmus, erősség, céltudatosság, igazságosság, erő, könnyedség, barátságosság. Ezek kapcsolódnak legjellemzőbben a kék szín jelentéstartalmához. A kék szín a bolygónk, a Föld színe is. Az asztrológiában a Szűz (világoskék) és a Halak színe. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Terrakotta

A terrakotta tisztítás után megformázott és kiégetett agyag, az ókori művészet egyik... Tovább

Recept

A recept szót a gasztronómiában konkrét ételek, italok elkészítésének és gyakran... Tovább

Tovább a lexikonra