notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Gyerekszoba berendezési ötletek iskolakezdés előtt

hirdetes

Segítség, iskolába megy a gyerek!

Pár hét és nyakunkon az iskolakezdés. Ezzel együtt pedig pánikszerűen jön a kérdés, hogy hogyan tudjuk átalakítani kisgyermekünk szobáját úgy, hogy az megfelelő legyen kisiskolásunk számára. Főleg első gyermeknél izgalmas ez a téma, hiszen nincs még tapasztalat, az elérhető információk tárháza pedig olyan kavalkáddá válik a fejünkben, hogy teljesen tanácstalanná válunk. Természetesen egy jó lakberendező ilyenkor is segítségünkre lehet, de aki úgy gondolja, egyedül vág bele a nagy kalandba, annak szolgáljon mankóul néhány tanács.

Gyerekszoba berendezési ötletek
Amellett, hogy az iskolával kapcsolatos dolgokra fókuszálunk, érdemes szem előtt tartani, hogy gyermekünk nem csak tanulni fog. Ebben a korban szívesen gyűjtögetnek, játékok kollekcióinak sorát kell továbbra is tárolni úgy, hogy az új típusú dolgoknak (tanszerek, tankönyvek stb.) is helyet tudjunk szorítani. Előfordulhat, hogy eddig a testvérek egy szobában voltak, de most a kisiskolás külön szobába kerül. Az is lehet, hogy továbbra is egy szobában kell gondoskodnunk több gyerek elhelyezéséről, itt a korkülönbség miatt is fontos, hogy átgondoljuk a megfelelő tárolást, valamint azt, hogy mindenkinek meglegyen a saját, körülhatárolt területe. Akinek gyermeke van, az már tudja, hogy minden egyes cm2-t optimálisan kell kihasználni ahhoz, hogy a rengeteg mütyürt, legot, kreatív eszközöket, ruhákat, könyveket, játékokat, gyűjteményeket… úgy tudjuk tárolni, hogy a szobában azért lépni és leülni is tudjunk. Ehhez elsősorban minél több dobozra, kosárra van szükség, melyeket a berendezés polcos elemein el tudunk helyezni. 
 
Érdemes olyan tárolókapacitásokat is kihasználni, mint a puffok belseje (az ülőfelület nyithatóságával öblös területet nyerhetünk), az ágy alatti területek (görgős dobozokkal, fiókokkal a hozzáférhetőség is könnyebb), a falfülkék adta lehetőségek és minden, ami csak a rendelkezésünkre állhat.
 

>>> A cikk a következő oldalon folytatódik! >>>

Gyerekszoba berendezési ötletekGyerekszoba berendezési ötletek
Praktikus és helytakarékos megoldás lehet, ha bizonyos funkciók bútorzatát összevonjuk. Ilyen lehet, ha az emeletes ágy összeépítésre kerül az íróasztallal, vagy a tároló szekrénnyel. Főleg kis alapterületű szoba esetében érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel. 
 
A leckeíráshoz elengedhetetlen kellék az íróasztal és a szék, valamint a munkafelületet erős fénnyel történő megvilágítása. Ugyanakkor gondoljunk arra, hogy a kis elsősök kezdetben szívesebben időznek szüleik társaságában, így nem kizárt, hogy a lecke a konyhaasztalon landol, és ott kerül megírásra. A kellő fény szerepe itt is nagyon fontos, ügyeljünk hát erre is. 
 
Az íróasztal köré minél több polcot, fiókot igyekezzünk kialakítani, melyek jótékonyan elrejtik a megnövekedett mennyiségű rajz- és íróeszközöket. Többnyire itt fog helyet kapni az iskolatáska is (iskolaotthonosok előnyben!), az asztal oldalánál ez megoldható egy polc, vagy rekesz elhelyezésével.
Gyerekszoba berendezési ötletek
A fény szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Szükséges egy általános (pl. mennyezeti) világítás és az egyes funkciókat biztonsággal megvilágító helyi fényforrás. Az íróasztalhoz és a fekhelyhez lámpa, ha ruhásszekrény is kerül a szobába, akkor annak a belsejébe is érdemes világítást felszerelni, megkönnyítve a reggeli ruhaválasztást. 
 
A gyerekszoba a pihenés, tanulás mellett a társasági élet színtere is. A kisbarátok fogadására gondoskodni kell ülőalkalmatosságokról. Egy gyerekszobába a legjobb választás a puff, vagy a babzsák, esetleg néhány nagyobb párna. Lehetőleg teret kell biztosítani a játékra is, így még ha csábít is, hogy miénk legyen hálóként a legnagyobb szoba, jobban járunk, ha átengedjük azt gyermekünknek. Gondoljuk csak meg, míg nekünk – jó esetben – külön szobák állnak rendelkezésünkre a tevékenységeinkhez (nappali, dolgozó, háló, stb.), addig a gyermekszoba ezeket a funkciókat egyszerre kell, hogy ellássa. 
Gyerekszoba berendezési ötletek
Kisiskolás korban eljön az az időszak, amikor a gyerekek egymásnál szeretnének aludni. Erre is gondoljunk, mikor kisiskolásunk számára szobát alakítunk ki. Vannak már olyan ágyak a kereskedelmi kínálatban, melyek vendégágy funkcióval is rendelkeznek (pl. a vendégágy rész betolható az állandó fekhely alá), de ideiglenes megoldás lehet a felfújható vendégágy is, ez viszont helyigényesebb. 
 
Elengedhetetlen kellék az „információs” terület, ami pl. egy parafatábla, vagy mágnes fal személyében arra szolgál, hogy a gyermek a fontos okleveleit, rajzait, műveit, érmeit, büszkeségeit, kedvenc hőseit kitegye, és ezt az elegyet sűrűn váltogathassa. Jobb erre már az elején felkészülünk, ha meg akarjuk magunkat óvni a kellemetlen meglepetésektől! 
Gyerekszoba berendezési ötletek

Van alapja tehát a pániknak, ha iskolába megy a gyermekünk, hiszen az étkezésen és tisztálkodáson kívül szinte valamennyi funkciót egy helyiségbe kell zsúfolnunk. Ugyanakkor bízom benne, hogy a cikkben található ötletekkel tudtam némi fogódzót adni a pánik elkerülésére, hiszen minden megoldható!

Ha további kérdések, vagy bármilyen speciális igények merülnének fel, akkor pedig örömmel adok tanácsot itt, az oldalon!

 

Szabó Rita

Enteriőrtervező, home stager

Mobil: +36207736333
E-mail: rita@szaborita.hu
Kérdésed van? Tedd fel itt: online tanácsadás
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Cserép

A cserép nem más mint égetett agyag. A hagyományos fazekasság legfontosabb... Tovább

Ragasztószalag

A ragasztószalagot nagyon szuper módon felhasználhatjuk egy lakás vagy szoba festésénél, és... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyerekszoba