notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Otthon vásárlás előtt: minden, amire figyelned kell, hogy jól válassz!

hirdetes

Ingatlan vásárlás előtt állsz? Nézd meg szakértőnk tippjeit, hogy nehogy pórul járj!

CsN
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A lakás, otthon megvásárlása nem egyszerű döntés. Sajnos a piacon nagyon sok az átverés - ami csak megnehezíti a dolgod. Ha mindenképpen jól akarsz választani, fogadd meg tanácsainkat, és ne ugorj bele az első jónak tűnő ajánlatba!

Nézzük, mik azok a pontok, amire mindenképpen ügyelned kell, ha ingatlan vásárlás előtt állsz.

ingatlan vásárlás előtt minden, amire figyelni érdemes

Légy tisztában az anyagi lehetőségeiddel!

A lakásvásárlás egy folyamatként írható le, kezdve a meghozott döntéstől, hogy el akarsz költözni. A keresés gyakran hosszadalmas időszakán át, a kinézett lakás megszerzésének lépéséig.

Az első és alapvető szempont az anyagi lehetőségeink figyelembe vétele. Tapasztalataim szerint főleg a fiatalok kezelik ezt a kérdést felületesen. Megtalálták a legjobb helyen és legjobb épületben lévő lakást, legyen az használt vagy új, de az anyagi lehetőségeik sokszor a felvehető hitellel együtt is épp fedezi magát az ingatlan megvásárlását. De akkor kezdenek el a levegőért kapkodni, amikor felvilágosítom őket, hogy a lakás felújítása esetén milyen költségekkel fog járni, vagy az új lakás berendezése a megálmodott igények szerint alsóhangon is X összeget kíván.

ingatlan vásárlás előtt minden, amire figyelni érdemes

Milyen környezetben szeretnél új lakást vásárolni?

Legelső döntés kellene, hogy legyen: eldönteni, hogy milyen lakásra lenne szükségünk és az ingatlant meddig szeretnénk megtartani? Mert ez határozza meg, hogy mekkora ingatlant kellene keresni. Más igényeket tart szem előtt egy fiatal pár, mint egy már gyerekekkel megáldott család, vagy a közeljövőben családot tervező pár.

 

Válasszuk meg azt a környéket, ahova költözni szeretnénk, a munkába járás körülményei gyakran sokat nyomhatnak a latba. Hiszen nem mindegy, hogy minden nap elő kell venni az autót, vagy a tömegközlekedést kihasználva tudunk bejutni a munkahelyre és haza. A családosok másik fontos szempontja a gyerekek számára is élhető környezet, vannak e játszóterek parkok a környéken, illetve iskolák, óvodák. Mennyit kell menni a boltig stb.?

ingatlan vásárlás előtt minden, amire figyelni érdemes

Szerezz információkat a környékről, az új otthonról!

hirdetes

Tételezzük fel, hogy megvan a környék, amit szeretnénk és eldöntöttük, hogy házat vagy lakást fogunk e venni. Most jó lenne kideríteni, hogy van e valami gond az ingatlannal vagy környékkel, akár a szomszédokkal, mielőtt vennénk valamit, ami öröm helyett egy rémálom lesz!

Szerencsére több ügyfelem is megbíz már az ingatlanvásárlás folyamán, hogy mint belsőépítész, lakberendező nézzem meg, mit lehet majd kihozni a kiszemelt ingatlanból.

De még mielőtt az ingatlanról alkotnék véleményt segítek kideríteni az ügyfeleimnek, hogy nincs e valami rejtett probléma az ingatlannal vagy környezettel.

 

Nekem a kedvenc taktikám eladó lakások nézegetésénél, hogy amennyire csak lehet, lepacsizunk az eladóval, vagy a szomszédokkal és megpróbálunk minél több infót kiszedni belőlük. Ugyanis ezek az információk sokat segíthetnek a végleges döntés meghozatalánál.

Kérdezgessünk… kezdve azzal, hogy milyen a környék, az ingatlan állapotáról tudjunk meg amit csak lehet. Milyen hibái lehetnek, mire kell feltétlen költeni. A tulajdonos miért költözik el?

Amennyiben társasházi lakást nézünk, ott érdemes beszélni a közös képviselővel, hogy mennyi pontosan a közös költség, mit tartalmaz és mit nem, van e adóssága, hitele (a nagyobb felújításokat közös költségből oldják meg vagy hitelből) a társasháznak, vagy vannak e egyéb problémák?

Esetleg, ha van rá lehetőség egy két szomszéddal is beszéljünk, hogy milyenek a viszonyok a házban (pl.: hányan dobolnak, vagy zongoráznak, esetleg melyik lakó családi élete hallatszik túl a falakon J) és mit gondolnak a biztonságról?

ingatlan vásárlás előtt minden, amire figyelni érdemes

A vásárlás előtt: alkudozás és az ingatlan hibáinak felmérése

Az ingatlan vásárlás utolsó fázisa és a legérdekesebb része a megtalált ingatlan megvétele. Általánosan elmondható, hogy szinte minden eladó belekalkulál egy kis pluszt az ingatlan árába, vagy legalábbis van egy limit a fejében, ameddig hajlandó engedni. Neked, mint vevőnek elsőszámú feladatod, hogy ezt a lélektani határt megtaláld, így a lehető legkedvezőbb áron hozzájutni az ingatlanhoz.

Mindig öröm hallani az ügyfeleimtől, hogy mekkora személyes sikerként élik meg, ha sikerül alkudni az ingatlan árából és a megspórolt összeget a felújításra, vagy a lakberendezésre tudják fordítani.

 

Lakberendező, belsőépítészként gyakran felkérnek ügyfeleim, hogy segítsek döntésükben, amikor házat, vagy lakást keresnek az ingatlan piacon. Ezzel még tisztább rálátást kaphatnak a kinézett ingatlan állapotáról és az ingatlanon elvégzendő feladatok nagyságáról. Mert ebben a döntésben szakértő nélkül egyedül állsz, hiszen csak Te nézed saját javad!

Az ingatlan tulajdonosa csak el akar adni, mindegy kinek. Az ingatlan közvetítő sem téged képvisel, ő a jutalékra hajt, persze hogy el akarja neked adni az ingatlant, vagy bármelyiket a kínálatából. A belsőépítész vagy lakberendező felméri veled a terepet és felhívja a figyelmedet olyan belsőépítészeti problémákra is, amit te hírtelen észre sem veszel, vagy fel sem tűnik neked. Így egy lakberendező szakember információi és tanácsai felkészíthetnek téged és a pénztárcádat a rád váró feladatokra és költségekre.

 

 

Sebestyén Ágnes

Belsőépítész, Győr

www.in3design.eu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

marketing

Mi az a marketing és milyen a jó marketing tanácsadó?   A jó marketing... Tovább

Analóg színek

Amikor a színeket vizsgáljuk, a különböző, szabályszerű összeállításokat a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 221

Átlagos értékelés: 4.7