notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A legújabb trend: indusztriál stílusú otthonok jellemzői

hirdetes

A legújabb trend: indusztriál stílusú otthonok jellemzői

CsN

Az indusztriál mint stílus egy igazán különleges, sokak számára talán kicsit megosztó megjelenés. A nyugati országokban azonban egyre inkább elterjedt azzal a trenddel együtt, hogy olyan helyiségekből alakítanak ki otthonokat, amelyek korábban más funkciót töltöttek be.

A legújabb trend: indusztriál stílusú otthonok jellemzői

Persze nem kizárólag az úgynevezett loft lakásokban állja meg a helyét ez a stílus, de azokban szinte megköveteli a környezet az ilyen típusú elemek elhelyezését.

 

De mik is azok a loft lakások?

Egyre több helyen lehet hallani erről a dologról. A loft lakások olyan épületek, amelyek valamikor gyárként, vagy más hasonló helyiségként szolgáltak. Ezek az épületek egyáltalán nem lakásnak készültek, így az elrendezésük és a stílusuk sem hasonlít egy hétköznapi otthonra. Általában jóval magasabb belmagassággal rendelkeznek, és a színek, az ablakok és a burkolatok is egy gyárépületre jellemzőek.

hirdetes

Ezekben a lakásokban mutat rendkívül stílusosan az indusztriál berendezés, de természetesen hétköznapi otthonokban is meg lehet valósítani.

 

Ahogy azt már fent is írtam, az indusztriál stílus nagyon extravagáns, éppen ezért megosztó is. A gyakorlatban itt a bútorok nem rendelkeznek hétköznapi értelemben vett dekoratív értékkel, ahogy a kiegészítők sem éppen olyanok, mint a megszokott otthonokban.

Persze ez csak a radikális változat, hiszen mint minden stílust, ezt is nagyszerűen lehet kombinálni. A régies, vintage vagy klasszikus stílusokkal például kimondottan jól működik együtt, de a modern minimál lakásokat is feldobhat egy-egy indusztriál kiegészítő, vagy jellemző.

A legújabb trend: indusztriál stílusú otthonok jellemzői

Az indusztriál stílus jellemzői

Az indusztriál stílus nevéből és eredetéből fakadóan is sokban emlékeztet a gyárak megjelenésére.

 

Jellemző színei ebből fakadóan főleg a fémes, szürkés színek. A hideg és hatalmas tereket előszeretettel ellensúlyozzák a kicsit melegebb, rozsdásabb színekkel, így a barnás árnyalatba hajló szürkével és a rézszínnel.

 

A falak színe általában teljesen natúr, kopottas árnyalatot kap, és gyakran megjelennek a csupaszon hagyott téglák – illetve újépítésű indusztriál házak esetében a díszburkolatok is ilyen jeleget öltenek. Ezen kívül jellemző még a fa anyag használata a burkolatokra, amely vagy pácolatlan nyers fából, vagy szürkés árnyalatú festékkel bevont fából készül.

 

A nagy belmagasság általában megköveteli a sok világítást, és a nagy, robosztus világítótesteket.

A legújabb trend: indusztriál stílusú otthonok jellemzői

Az indusztriál otthon kiegészítői

Az igazi, hamisítatlan indusztriál otthonokban gyakran előjönnek olyan kiegészítők, amelyek szó szoros értelemben… hát, nem szépek.:)

Ebben a stílusban ez a szép, ez adja a különlegességét az otthonoknak. Ha valaki igazán nagy odafigyeléssel rendezi be lakását, az összhatás ellensúlyozza majd azt, hogy egy-egy tárgy mennyire dekoratív.

 

A bútorok is ennek jegyében kerülnek elhelyezésre. Ebből a szempontból inkább a praktikusság számít mérvadónak, nem a szépség. Persze ez is nézőpont kérdése, hiszen ahogy azt már fentebb írtam, az összhatásban nem tűnnek ki ezek a darabok, hanem éppen hogy megadják a stílus pikantériáját.

Az indusztriál stílusban a textil használata egyáltalán nem jellemző, de egy otthonban azért elkerülhetetlen. Ezt azzal ellensúlyozza a stílus, hogy csak erős, és a színvilághoz tökéletesen illeszkedő anyagokat enged meg, például bőrt, vagy ritka szövésű textilt.

A legújabb trend: indusztriál stílusú otthonok jellemzői

Dekorációs tárgyakban nagyon jellemző a vas használata. Ezt egészíti ki a csupasz csövek megjelenése is, amely az indusztriál stílus egyik alapvető eszköze. Itt a lakásban nem találunk elrejtett, lefedett vagy épp dekorált csöveket: a puszta vas az, ami fokozza a stílus egyedi hangulatát.

 

 

Az indusztriál stílus sosem törekszik a tökéletességre. Ahogy azt a fenti képen is láthatod, az anyaghasználat alapvetően nem harmonikus, és egy-egy darab külön egyáltalán nem mutat feltétlen jól. Éppen ezért, ha valaki arra adta a fejét hogy ilyen lakást rendezzen be, annak nem lesz könnyű dolga. Az összhatást nézni vásárláskor vagy a bútorok beszerzésekor egyáltalán nem egyszerű!

 

 

Ahogy azt a fenti képen láthatod, az indusztriál valóban jól illeszkedik más stílusokkal, és nem csak elvetemült, extrém változata létezik – hanem igenis lehet nagyon otthonos is!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Lakatok

Ha szeretnéd biztonságban tudni otthonod és értékeid, mindenképpen minőségi lakatokra lesz... Tovább

Hóember

Hóembert már lehet készíteni akár zokniból (elkészítését itt találod), akár műanyag... Tovább

Tovább a lexikonra
Stílusok