notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A hagyományos gáztűzhelyek modern változata az indukciós főzőlap. Ezek a főzőlapok sokban különböznek a hagyományos tűzelytől. Először is, nem használnak közvetlen nyílt lángot.

hirdetes

Indukciós főzőlapok - pro és kontra

Király Réka

A hagyományos gáztűzhelyek modern változata az indukciós főzőlap. Ezek a főzőlapok sokban különböznek a hagyományos tűzelytől. Először is, nem használnak közvetlen nyílt lángot. Működését tekintve biztonságosabb, hatékonyabb a hagyományos tűzhelyektől.

A hagyományos gáztűzhelyek modern változata az indukciós főzőlap. Ezek a főzőlapok sokban különböznek a hagyományos tűzelytől. Először is, nem használnak közvetlen nyílt lángot.

A főzőlapok alatt indukciós tekercsek találhatóak, és amikor mágnesezhető edényt helyezünk az indukciós főzőlapra, a tekercs elektromágneses mezőt hoz létre. Azonban, mint midnen esetben, itt is beszélnünk kell az előnyök mellett a hátrányokról is.


Indukciós főzőlapok - előnyökKényes, időigényes ételek is könnyebben elkészíthetőek rajta, ugyanis a beállított hőmérsékletre teljesen egyenletesen melegíti fel a főzőlapot(ellentétben a hagyományos kerámialapos, és nyílt lángot használó gáztűzhelyekkel szemben), és a rajta lévő edényt / lábost / serpenyőt is.

Az égési sérülések nagyobb százalékban elkerülhetőek, ugyanis a főzőlap a fűtési folyamat során nem melegszik fel, azt csak az edény hője melegíti.

A főzőlap csak akkor fűt, ha az edény a kerámialapon van.

Indukciós főzőlapokNagy családban, gyermekek mellett, mondhatjuk, hogy jelenleg ez a legbiztonságosabb főzési technológia.

hirdetes

Nem fűti a környezetet, így egy forró nyári napon sem kell a teljes házat a meleg miatt szellőztetni.

Könnyű tisztítani, az étel nem ég rá a főzőlapra (a gyors visszahűlésnek köszönhetően).

Nem számít az edény mérete, használjunk bátran a főzőlaptól kisebb méretű edényt, csak az edény alatti terület melegszik, a ki nem használt terület hideg marad.Indukciós főzőlapok - hátrányokAz indukciós főzőlapok 30-50%-al drágábbak a hagyományos üvegkerámia lapos tűzhelyektől.

A főzőlap nem működik bármely edénnyel! Az indukciós főzőlapra csak mágnesezhető alljú (nemesacél, vas, öntöttvas, zománc) edény helyezhető.

Az indukciós főzőlapok kis mértékben mágneses mezőt is gerjesztenek működés közben.

hirdetes

Indukciós főzőlapokSzívritmusszabályozó (pacemaker), használata nem ajánlott indukciós főzőlap közelében, ugyanis annak működését a főzőlap által generált váltakozó mágneses mező, közelről befolyásolhatja.

Van aki zajosnak tartja. Az indukciós főzőlapok többségébe egy kisebb méretű ventillátor van beépítve, ami a működés során többször is működésbe léphet, azonban ezek hangja alig hallható.Aki mostanában tervezi a tűzhelye cseréjét, mindenképp nézzen szét a piacon, és mérlegelje azt, hogy mire van szüksége, mennyi pénze van, és milyen távra vásárol főzőlapot. A biztonság sem utolsó szempont, sőt, sokan pont emiatt teszik le voksukat az indukciós főzőlapok mellett.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Fűtés klímával

A klímaberendezések ma már nem csak hűtésre, hanem fűtésre is használhatók, méghozzá igen... Tovább

Nedszívás

Az építőanyagok nedvességfelvevő tulajdonsága. Az anyagok nedvszívó képessége függ az... Tovább

Tovább a lexikonra
Konyha