notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így készítsd fel ingatlanod, otthonod az eladásra, hogy minél hamarabb is jobb áron keljen el!

hirdetes

Ingatlan felkészítés eladásra, lakberendező trükkök és egy kis odafigyelés segítségével.

CsN

Minden tulajdonos álma, hogy az ingatlanát, minél gyorsabban és a lehető legjobb áron tudja értékesíteni. Nos, bizonyos keretek között mindig van lehetőségünk az eladó ingatlanunk, hogy még kívánatosabbá tegyük az érdeklődőknek. Ezen igény kielégítéséré létezik egy külön szolgáltatás is, amit Home Staging-nek, vagy eladásra való felkészítésnek hívnak.

Így készítsd fel otthon az eladásra

Eddig Magyarországon ez a szolgáltatási forma nem igazán volt ismert és inkább csak a nagyobb értékű ingatlanok tulajdonosai vették igénybe a gyorsabb értékesítés érdekében.

Miért is vezethet eredményre, ha ilyen szolgáltatást veszünk igénybe, vagy a leg kifinomultabb lakberendezői ízlésünket elővéve magunk kíséreljük meg még csábítóbbá tenni az eladó ingatlanunkat?

Így készítsd fel otthon az eladásra

Azért hozhat eredményt az erőfeszítésünk, mert az ingatlan vásárló döntését az is befolyásolja, hogy milyen körülmények között lett prezentálva neki az eladandó ingatlan nem csak az ára. Milyen furcsa dolog, hogy megnézi valaki az eladó lakásunkat, ahol bent vannak a bútoraink a tv-nk könyveink, függönyünk és a vevőjelölt kialakított véleménye a lakásunkról nagyrészt az lesz, hogy milyenek voltak a bútoraink a függöny, rend vagy kupi volt e bent. Ahelyett hogy a falakra a vezetékek, csövek állapotára a fűtési rendszerre és az ablakok állapotára, hőszigetelésre koncentrált volna.

 

Vagyis az ember nehezen tud elvonatkoztatni a látottaktól még akkor is, ha tisztában van azzal, hogy ő egy már kiürített ingatlan fog kézhez kapni, ami aztán a saját lakberendezési igényeinek megfelelően tud majd berendezni.

Így mivel tudjuk, hogy a vevőt nem csak a pénztálcája befolyásolja, hanem az ingatlan aktuális kinézete is érdemes mindent megtennünk, hogy rendezett tiszta környezetben fogadhassuk a vevőjelölteket az otthonunkban.

 

Ügyfeleim gyakran megkérnek, hogy lakberendezői és belsőépítész szemmel nézzek meg velük egy két lakást, és segítsek nekik a legjobb térelrendezésű ingatlant kiválasztani, amire aztán ajánlatot tehetnek. A családomban és a barátaim körében ez már rutinszerű dolog lett, hogy mint lakberendező szakember segítek nekik a legjobb ingatlant kiválasztani. Ezért szerencsémre nagyon sok eladó ingatlanba bejutok és tapasztalhatom, hogy az eladók általában mennyire nincsenek tisztában olyan apró kis lakberendezési fortélyokkal, amivel javíthatnának az eladás sikerességén.

Vegyük sorra, miken tudunk javítani, akár magunk is külső lakberendező szakember bevonása nélkül is.

Így készítsd fel otthon az eladásra

Ügyelj rá, milyen képek jelennek meg ingatlanodról!

Az első és legfontosabb, hogy az ingatlanunk minél több érdeklődőt vonzzon a hirdetési portálokon, vagy az ingatlan irodákban. Ehhez a legkiválóbb eszköz a jó fotó. Ez nem csak annyit jelent, hogy egy jobb telefonnal csináltunk pár képet, hanem próbáljunk meg előnyös beállításokat készíteni, ami jól mutatja a teret érzékelteti a nagyságát és nem csak egy kupis szekrény látszik rajta.

Ha ingatlanközvetítő értékesíti az ingatlanunkat, akkor is érdemes odafigyelni milyen képeket készít az ingatlanról. Mert ők sem profi fotósok és a képeiken gyakran tükröződik is.

hirdetes

 

A szagok mindent tönkre tehetnek!

Amikor egy idegen belép a lakásunkba nem tudatosan, de két érzékszervére is fog figyelni. Az első a szem, ez persze teljesen nyilvánvaló dolog, a második pedig az orra. Bizony a szagok! Magam is voltam már olyan helyzetben, hogy egy ügyfelem az egyik legkedvezőbb ingatlant húzta ki a listájáról csak azért, mert a lakásban irdatlan macska piszok és cigarettaszag volt.

Talán mi magunk már nem is érezzük azt az illatot vagy esetleg szagot, amiben élünk, de egy idegen biztosan érezni fogja. Ezért a legjobb, amit tehetünk, ha alaposan átszellőztetjük az otthonunkat mielőtt jön egy vevőjelölt. Az illatosítással is vigyázzunk, mert, ami nekünk megszokott vagy kellemes virág illatnak tűnik az nem biztos, hogy másnak is vonzó lehet.

 

A tisztaság - az összkép mindent elárul a lakásról!

A következő fontos dolog a tisztaság. Ez nem kíván semmilyen lakberendezői vénát sem. Elég, ha az érdeklődőnek nem szúrja ki a szemét a porcica a sarokban vagy a polcokon. Nem kell korházi tisztaság, de érdemes tiszta lakást mutatnunk.

Így készítsd fel otthon az eladásra

A fényes otthon, vonzó otthon

Ha csak mód van rá legyen minél több bejövő természetes fény. Ezzel az a tapasztalatom, hogy sokan megjegyezték egy megnézett lakás után, hogy milyen sötét volt bent, pedig csak a függönyök nem voltak rendesen széthúzva és a redőny sem volt teljesen felhúzva, mégis lehúzó megjegyzéseket kapott a lakás.

 

Átlátható, tágas terek a siker érdekében

A következő dolog, ami fel fog tűnni a kritikus szemeknek a rendetlenség és a zsúfolt tér, ezért ha csak lehet, ne legyen elől mindenféle apró szuvenír és kerüld a nagy rendetlenséget, hogy ne ezek az érdektelen dolgok ragadjanak meg az emberekben.

 

 

Így készítsd fel otthon az eladásra

Az eladó személye is fontos!

Felfigyeltem még egy pontra a lakásnézegetések alkalmával, ami érdekes volt számomra is. Mégpedig az, hogy az érdeklődők nem csak a lakberendezést, de az eladót is értékelték. Pontosabban a hozzáállását a dologhoz.

Ami nagyon zavarhatja a vevőjelölteket az a flegma nemtörődöm hozzáállás és félvállról adott válaszok, vagy a kelletlen pillantások.

Vagyis vevőként mi magunk sem bocsátkoznánk szívesen adásvételi ügyletbe olyan valakivel, aki nem nyert meg minket és inkább antipatikus érzéseket kelt bennünk.

 

A leg elképesztőbb, amivel idáig találkoztam az egy középkorú hölgy tulajdonos volt, aki egy köntösben nyitott nekünk ajtót, majd bemutatkozás nélkül azonnal visszaült a tv elé felrakta a lábát a dohányzó asztalra és így dohányozva hangosan hallgatta a tv-t. Közben az ingatlan közvetítő próbálta bemutatni  a lakást. Mondanom se kell, hogy alig vártuk, hogy mehessünk és minél hamarabb elfelejthessük az élményt, pedig a lakás belsőépítészeti és lakberendezési szempontból nem is lett volna rossz, de még én mint lakberendező és tanácsadó is menekültem nem csak a vevőjelölt.

hirdetes

 

Egy másik példám egy túlbuzgó tulajdonosról szól, aki részletesen felvázolta nekünk, hogy hogyan kellene berendeznie az új tulajdonosnak az ő lakását miután megvette. Mondanom se kell, hogy az önjelölt lakberendező tulajdonos „szakmai” tanácsai hallatán én és az ügyfelem is gyomorfájást kaptunk.

Ebből csak annyi a tanulság, hogy ne adjunk lakberendezési, vagy stílus tanácsokat egy olyan embernek, akit egyáltalán nem ismerünk, mert lehet, hogy minket a jószándék vezérel, de sokkal nagyobb az esélye a leégésnek, mint az elismerésnek ilyenkor. Nekem, mint lakberendező és belsőépítésznek első dolgom, hogy pontosan feltérképezzem és megértsem az ügyfelem igényeit és csak ezek után tudok neki használható és értékes tanácsokat adni. Sosem mernék teljesen ismeretlenül ilyen tanácsadásba bocsátkozni.

A fent felsoroltak figyelmeztetnek minket, hogy ha ingatlan eladásra szánjuk magunkat érdemes egy kicsit átgondolni, hogy mit tudnánk érdemben megtenni annak érdekében, hogy az ingatlanunk minél gyorsabban és a lehető legjobb áron kelhessen el.

Így készítsd fel otthon az eladásra

De mi van a felújításra szánt ingatlanokkal?

 

Mi van azokkal az ingatlanokkal, amit felújítandó kategóriába sorolnak? Itt azt gondolnánk, hogy felesleges bármit is tupírozni és lakberendezni, hiszen a vevő úgy is a felújítással fogja kezdeni. A helyzet az, hogy itt sem hagyatkozhatunk arra, hogy minden vevő már is el tudja képzelni, milyen lesz a felújítás után az ingatlan. Szóval jobb, ha ilyen helyzetben is legalább tisztaságot és rendezett környezetet talál.

A felújításra váró lakatlan ingatlanoknál pedig figyeljünk arra, hogy a kritikus problémás részeket ne takarjuk el direkt. Mire is gondolok, szintén példák alapján tudom mondani a következőket. Egy nagyobb omladozó vakolat rész eltakarva egy régi szekrénnyel, vizesedés és salétrom foltok elfedve egy rögtönzött gipszkarton burkolattal.

Ezek az elfedett hibák előbb utóbb úgy is kiderülnek és kellemetlen lehet, ha a vevő még a szerződés aláírása előtt felhozza a dolgot, vagy egyenesen a szemünkre veti, hogy sunyi módon elhallgattuk volna ezt a hibát. Ezért érdemes korrekten tájékoztatni a vevőjelölteket a hibákról mintsem bízni abban, hogy nem derül ki a szerződés megkötéséig.

 

Sikeres ingatlan értékesítést kívánok mindenkinek.

Sebestyén Ágnes lakberendező, belsőépítész

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Dubai

Dubaj (hivatalos magyar átírása szerint[1]) vagy Dubai (az elterjedt... Tovább

takarító cég

Magánlakások, irodák, üzletek, lépcsőházak, iparterületek: napi, alkalmankénti... Tovább

Tovább a lexikonra
Lakberendezési ötletek