notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ez a trükk, ha nem kedveled az ünnepeket

hirdetes

Ezekkel a trükkökkel megbirkózhatsz az ünnepekkel, ha nem szereted a karácsonyt

NA

Rossz hangulatba hoznak a karácsonyi díszek? Félelemmel töltenek el a családi találkozók? Irritálnak a karácsonyi énekek? Nem te vagy az egyetlen, akinek nehéz a karácsony. Fernando Azor pszichológus elmagyarázta, hogyan kell megbirkózni, ha nem szereted az ünnepi időszakot.

Ezzel a trükkel megbirkózhatsz az ünnepekkel, ha nem kedveled a karácsonyt

Ez nem betegség!

A "karácsonyi szomorúság" nem pszichológiai rendellenesség vagy önálló betegség - mondta Azor. Bár a legszélsőségesebb tünetei aggasztóak lehetnek: szomorúság, étvágytalanság, alvászavar és szorongás.

"Ez egy "extra", ami más problémákon felül jelentkezik" - mondta Azor, aki rámutatott, hogy a karácsony az évnek olyan időszakában van, amikor elkerülhetetlenül mérlegelünk, "magunk mögé nézünk", és szembenézünk elvárásainkkal és emlékeinkkel. Számítottunk rá esetleg, hogy történik valami, és nem úgy lett? Boldogabbak voltunk az elmúlt években? vagy sem? Ilyen kérdések és gondolatok cikázhatnak a fejünkben.

Nem utálod igazán a karácsonyt

"Ha azt mondanám neked: "Ne képzelj el egy rózsaszín elefántot", mit gondolnál? Valószínűleg egy rózsaszín elefántról gondolkoznál" - mondta. Azor azt mondta, hogy a pszichológiában széles körben használt "rózsaszín elefánt" gyakorlat olyan embereknél alkalmazható, akik túlságosan igyekeznek elkerülni a karácsonyt, így pont az ellenkező hatást érik el ezzel a trükkel.

hirdetes

Azor szerint a karácsony elutasítása helyett az első dolgod az legyen, hogy azonosítod érzéseid okát. Ezután engedd meg magadnak, hogy szomorú vagy dühös legyél. Békülj meg a kényelmetlenségeddel – mondta.
Emellett a pszichológus szerint fontos, hogy ezeket a negatív érzéseket ne titkoljuk és ne tartsuk magunkban, mert ez akadályozza a helyzettel való szembenézést.

Ne hagyd, hogy befolyásoljanak a reklámok

Úgy érzed, hogy olyan összeesküvés van ellened, amely minden alkalommal elszomorít, amikor bekapcsolod a tévét? – kérdezte Azor.

Normális, hogy boldog emberek és családok egyesülnek karácsonykor a reklámokban, ami fokozhatja az elszigeteltség érzését, különösen azok esetében, akik olyan nehéz időszakon mennek keresztül, mint a válás vagy egy szeretett személy elvesztése – magyarázta.
Ne felejtsük el, hogy ezeknek a hirdetéseknek az a célja, hogy eladjanak dolgokat, és más ünnepekhez hasonlóan sztereotípiákat és pozitív érzéseket áruljanak – a szenvedés és szomorúság nem eladható, ugyebár.  Ugyanez az elmélet vonatkozik a közösségi médiára is; az emberek általában nem posztolnak szomorú képeket, főleg karácsonykor.

hirdetes


Töltsd úgy a karácsonyt, ahogy szeretnéd

Azor fő tanácsa ezeknek a dátumoknak a "túlélésére" az volt, hogy "normalizálja" az időszakot. "Ne harcoljatok a karácsony ellen", és ne feledjétek, hogy nem kell megfelelni a társadalmi elvárásoknak- tette hozzá. El lehet fogadni minden klisét és "élni egy karácsonyi tündérmesét" - mondta Azor, vagy pedig látni az árnyalatokat, és nem a hagyományos módon ünnepelni.

Mi van, ha szereted a karácsonyt, de olyannal élsz, aki utálja?

El kell fogadni ez a helyzetet is – magyarázta Azor.
Ha egy szeretted utálja a karácsonyt, adj neki teret, tartsd tiszteletben a döntését, hogy akar-e ünnepelni vagy sem, és bátorítsd, hogy béküljön meg azzal, ahogy az ünnepek a háztartásban zajlanak - mondta.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Mézeskalács

A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével... Tovább

Szúnyogriasztó

Házilag sokkal jobb, kellemesebb illatú és vegyszerektől mentes szúnyogriasztót... Tovább

Tovább a lexikonra
Egészséges életmód