notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Decemberi dilemma: Igazi vagy Műfenyő?

hirdetes

Decemberi dilemma: igazi vagy műfenyő?

Laszli Adrienn - Fehér Adrienn, NA

Az elmúlt években megnövekedett a műfenyőt vásárlók száma, azoban sokan vannak, akik nem tudnak dönteni, hogy melyik megoldást válasszák. Sok szempont és tényező kerül ilyenkor mérlegre. Az igazi fenyő pártiak elsősorban a hagyományokat és az élő növény illatát hozzák fel számukra fontos érvként, míg a műfenyősök tábora a praktikumot, esztétikát és környezet tudatosságot tartja fontosnak a választáskor. Pontokba szedtük mit érdemes átgondolni mielőtt karácsonyfát vásárlunk. A kérdés megválaszolása inkább ízlés és értékrend kérdése, mintsem eldöntendő jó vagy rossz megoldás közötti választás. 

Igazi vagy élethű? nem ugyanaz

A vásárokon kínált fenyőfák kivágásával nem éri kár a természetet

Az elején szeretnénk egy kisebb tévhitet tisztázni. A vásárokon kínált fenyőfák haszonnövények, ugyanúgy, mint a búza, a kukorica vagy a dohány, kivágásukkal nem éri kár a természetet, hiszen a kitermeléssel párhuzamosan történik az újratelepítésük is. A karácsonyfa ültetvényeken termesztik azokat a fenyőket, melyek ilyenkor decemberben értékesítésre kerülnek. Hazánkban főleg Zala megyében találhatók ilyen területek. Szemet gyönyörködtető, hiszen a szőlő vagy egyéb gyümölcsfa sorok látványához sokkal jobban hozzászoktunk, ilyen fenyő sorokat viszonylag kevés helyen láthatunk az országban. 

A környezet tudatosság tehát nem a fa kivágásánál vagy kitermelésénél kezdődik okvetlen, hanem ott, hogy mit kezdünk január 7-én a díszeitől megfosztott fával. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem a szemetesben landolhat kizárólag szegény növény. Egyrészről választhatunk földlabdás fenyőfát, és az ünnepek eltelte után kiültethetjük a fát a kertünkbe. Valamint több fajta újrahasznosítási formája is létezik, mint pl felaprítják a fákat és talajtakarónak használják más növények védelme érdekében. Továbbá már fa bérlés is létezik. 

Prok és kontrák karácsonyfa vásárlásnál

Számos okból választhatunk műfenyőt, míg az igazi fenyő mellett szóló érvek száma kevesebb. Utóbbiak inkább érzelmi töltetűek, mintsem praktikusságról vagy környezet tudatosságról szólnának. Vannak, akik alapvetően nem tudnak együtt élni másolatokkal és elvi kérdésnek tekintik, hogy nem vásárolnak a PVC-ből készült változatot. A másik indok az igazi fenyő mellett a hagyományok tisztelete, valamint az ünnepekkor a lakásban terjengő és szinte pótolhatatlan fenyő illat, mely a mézes sütik és forraltborok aromájával együtt szinte már mámorító. 

hirdetes

Az élő fenyő hátránya, hogy olykor idő előtt hullajtani kezdi tűleveleit, minden évben újra és újra be kell szerezni. Persze ennek oka az is lehet, hogy nem fokozatosan vittük be a lakásba, hanem egyből a -10-ből beállítottuk a plusz 23 fokra, amit nehezen viselnek a növények. Először tegyük a garázsba ha lehet, vagy folyosóra kis időre és utána vigyük be. Az is előfordulhat, hogy nem sikerül a tökéletes formájú fát megtalálnunk, valamint gondoskodunk kell a fa utóéletéről, a korábban már említett újrahasznosításról, vagy pedig kiültetéséről. 

Mik a műfenyő előnyei?

A műfenyők előnye igazi társaikkal szemben, hogy ha egyszer megvásároljuk, akkor jó néhány évre előre letudtuk a karácsonyfa beszerző körutakat. Egy keskeny és magas dobozban elfér valamelyik tároló helyiségben, akár garázsban, tisztítható és egyszerűen összeállítható. A műfenyő is hullik, azonban minimálisan. Amikor felállítjuk és összeszereljük, akkor néhány szál hullhat belőle, azonban ez csak arra az időre vonatkozik, míg mozgatjuk, csavargatjuk, állítjuk az ágakat. Ami bizonyos, olyan meglepetés nem fog érni bennünket, hogy az öntözés hiánya vagy a kandalló melege miatt másnap reggelre ledobja magáról a tűlevelei felét és egy félig kopasz fát csodálunk a hátralévő napokon. 

hirdetes

A műfenyők másik nagy előnye, hogy egy két elfuserált olcsó kiviteltől eltekintve igazán formás és impozáns darabok. A gyengébb minőségűekre jellemző, hogy túlságosan szimmetrikusak és szinte piramis formájúak, amiről messziről látszik, hogy nem valódi. A jó minőségű műfenyők formája, színe és leveleinek sűrűsége is az eredetiével vetekszik, olykor felül is múlja azt.

A műfenyő drágább, viszont egy befektetés

Az árak tekintetében, ha csak egyszeri vásárlást nézünk a műfenyő költségesebb lehet. Azonban hosszútávon, akár csak ha 3-4 évre tekintünk előre, a műfenyő egyértelműen jobban megéri.  Az sem egy utolsó szempont, hogy a műfenyők nagyrészét kiszállítják ingyen, ha az interneten rendeljük. 90%-os biztonsággal állíthatjuk, hogy azt kapjuk, amit a képen látunk, nem feltétlenül kell elmenni és megnézni élőben, mindez azok számára lehet jóhír, akik szeretnek időt spórolni a beszerzéssel. 

Számos fajtája létezik már ezeknek a műanyagből készült fáknak. Léteznek 2D és 3D tűlevelűek, olyanok mellyek már alapvetően világítással együtt készítenek, valamint olyanok is, amelyek a havas fenyők hangulatát idézik. A kínálat egyre szélesebb csak győzzünk választani. 

Kellemes karácsonyi készülődést! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Karácsonyi szokások

Magyarországon a katolikus keresztények számára Jézus születésnapjának fénypontja a... Tovább

Húsvét

Húsvét előtt mindenki nagytakarítást tart, tojásokat fest, csokitojásokat és nyuszikat... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció