notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ezeket az időtálló lakberendezési tippeket neked is látnod kell!

hirdetes

Időtálló lakberendezési tippek otthonra

LK

Minden évnek, évszaknak megvannak a meghatározó trendjei és stíluselemei, amiket sokan évente többször is cserélhetnek otthonukban. Mások mindezektől függetlenül szeretik kialakítani életterük designját, eltekintve az átmeneti irányzatoktól és dekorőrületektől.

Ezeket az időtálló lakberendezési tippeket neked is látnod kell!

Akármelyik tábort is erősíted, érdemes tudnod, hogy mik azok a lakberendezési elemek és fogások, amelyek segítségével egy időtálló látványvilágot alakíthatsz ki otthonodban. Bizony, ezek a tanácsok éppen olyan aktuálisak ma, mint 10-20 évvel ezelőtt. Ha tehát szeretnéd otthonodat bebiztosítani néhány örök klasszikussal, akkor így kezdj neki!

A bútorok ne csak szépek, de hasznosak is legyenek

Ha egy berendezés célja, hogy kényelmet biztosítson, akkor legyen az az elsődleges szempont! Egy mutatós kanapé vagy fotel semmit sem ér, ha nem heverészhetsz rajtuk évekig. Ha semleges anyagokkal kárpitozott, erős szerkezetű darabokat találsz, akkor nem csak stílusukban, de funkciójukban is időtállóak lesznek bútoraid.

A divatos színeket és mintákat hagyd meg a kiegészítő elemekre

Az időtlen lakberendezésben fontos olyan anyagokat alkalmazni, amelyekre nem hatnak a rendszeresen váltakozó irányzatok. Gondold meg kétszer is, hogy valóban az „év színével” szeretnéd-e körbevenni magad, hiszen összesen csak egy évig lesz az. A nagyobb bútorokat mindig érdemes olyan semleges színekben és mintákkal vásárolni, amelyek kibírják majd az idő próbáját.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a trendi színeknek és mintáknak nincs helyük egy tartós designban. A lényeg az, hogy olyan díszeken és kiegészítőkön jelenjenek meg, amelyeket bármikor könnyedén és gazdaságosan lecserélhetsz, például lámpaburákon, képkereteken, párnahuzatokon, terítőkön, stb.

Ha már a párnáknál tartunk…

A párnahuzatok olyanok, mint a bútorvilág ékszerei. Viszonylag olcsón lecserélhetők és bármikor az adott évszakhoz igazíthatók anélkül, hogy az egész szobát át kellene rendezni a szezonhű hangulathoz. A huzatok továbbá megengedik, hogy egy kicsit elereszd magad, és többféle stílust is kipróbálj, mindenféle különösebb következmény nélkül.

hirdetes
Ezeket az időtálló lakberendezési tippeket neked is látnod kell!

A semleges színek képezik az időtlen látvány alapját

A semleges színek teszik igazán időtállóvá egy helység designját. Ezek mellett lényegében bármilyen más szín és stílus jól mutat. Ezek sosem mennek ki a divatból, ráadásul friss, tiszta látványt kölcsönöznek a szobáknak. Egyszerűen öröm belépni egy ilyen kellemes, nyugodt színekkel teli helységbe!

Kerüld a túlzsúfoltságot

Az időtlen design szereti, ha van helye érvényesülni. Ez azt jelenti, hogy ha igazán tartósra szeretnéd berendezni otthonodat, akkor jobb kerülni a bútorok összezsúfolását. Így egyetlen nagyobb elemnek sem kell versengnie a figyelemért.

Figyelj oda a részletekre

Ne sajnáld a részletekre fordított időt! Minden apró dekorációs döntés évekig befolyásolja majd otthonod látványvilágát. Ne csak a kanapé kárpitozására figyelj oda, hanem a tükrök elhelyezésére, a világítás szétosztására és a szobában kiállított művészeti alkotásokra is. Mint ahogy arra az előző pontban is utaltunk: a kevesebb gyakran több, ha az időtálló stílusról van szó.

hirdetes

Nem rossz ötlet leülni egy szobában és csak nézelődni, hogy mi hol mutatna jól – csak olyan dolgokat helyezz el, amiket igazán szeretsz!

Ezeket az időtálló lakberendezési tippeket neked is látnod kell!

A régi és új dolgok keveréke

Az időtlen látványvilág gyakran keveri egymással a régi és új dekorelemeket. Mostanában különösen felkapottá váltak a klasszikus, festet bútorok, amik egész véletlenül tökéletesen illetnek a legtöbb tartós designba. Ha szeretnéd kihasználni ezt a trendet, akkor nincs más dolgod, mint szerezni egy régi bútordarabot, és néhány réteg festékkel új életet adni neki. Hasonló hatás érhető el egy elavult kárpitozású bútor újrahúzásával.

Persze ezeken kívül bármilyen más régebbi elemet is elhelyezhetsz, ha biztos vagy benne, hogy szívesen tartanád a szobában a következő években is!

Csínján a gyűjteményekkel

Sokan szeretnek gyűjteni dolgokat, amiket rend szerint büszkén helyeznek jól látható helyre egy forgalmasabb szobában. Az időtlen megoldás itt az, hogy kizárólag a legjobb, legszebb dolgokat válogasd ki gyűjteményedből, és csak azokat helyezd arra a kiemelt helyre, ahová szánod őket. Nem rossz ötlet időnként lecserélni ezeket egy másik (pl. másik 5) szettre, hogy változatos legyen a design.

Tartsd karban otthonod designját

Karbantartás alatt itt a válogatást, a rendszerezést és az általános ápolást értjük. Az előbb már említettük a legjobb dolgok kiválasztását és rendszerezését, de mi a helyzet az ápolásukkal?

Röviden: egy időtlen design akkor néz ki a legjobban, ha tisztán tartják. A pormacskáknak és a foltoknak nincs helyük egy rendesen karban tartott otthonban. Ugyan ez vonatkozik azokra a bútorokra is, amiken tisztán látszik, hogy szebb napokat is megéltek. A megoldás ezek esetén valamivel munkaigényesebb, mint egy egyszerű portörlés: egy újrafestéssel vagy új kárpitozással visszaállíthatók régi fényükbe!

Dolgozz azzal, amid van

Egy látványvilág nem feltétlenül kell, hogy új elemekből álljon. Próbáld megtalálni meglévő dolgaidban mindazt, amit szeretsz, és alakíts ki belőlük egy olyan designt, amiben saját magadat látod majd meg!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Babamasszázs

A babamasszázs és annak pozitív hatásai A masszázs segítségével szavak nélkül, csupán... Tovább

Őszi nagytakarítás

Évente egyszer, ősszel feltétlen szükséges nagytakarítást végezned otthonodban, mert ezzel... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok Dekoráció DIY Kiegészítők Lakásbemutatók Lakásfelújítás Lakberendezési ötletek Lakberendezési trendek