notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan építsük meg az ideális házunkat - Válaszd ki magadnak melyik a te módszered!

hirdetes

Mi az ideális ház és hogyan válasszunk?

VZS

Hogyan építhetünk egy környezetkímélő, páraáteresztő, egészségre nem káros, olcsó fenntartási költséggel rendelkező, azaz egy ideális házat magunknak? Nézd meg, így!

 

Mi az ideális ház és hogyan válasszunk?

Mindenek előtt szeretném tisztázni veletek , hogy mit is jelent számunkra az ideális ház... Az ideális háznak meg kell védenie a benne lakókat a rossz időtől ( eső , szél , kánikula, fagy). Az ideális ház falainak páraáteresztőknek kell lenniük ,és nagyon jó hőszigetelő képességűnek. Nem kellene szennyezze a környezetet (sem amikor gyártják az anyagokat, sem építéskor, sem élete , sem "halála" során).

Az ideális háznak energiatakérosnak kell lennie , és nem szabad ártania a benne lakók egészségére sem. Egy ideális ház építése  nem kellene anyagi gondokat okozzon, semmiféleképp nem kellene kölcsönökhöz folyamodni. Gondoljátok , hogy mindezen  feltételek összessége lehetetlenné vagy nagyon nehézzé tenné egy ideális ház megépítését? Szerintünk nem! Sőt , amennyire bonyolultnak tűnik, annyira egyszerű! A természet segít nekünk ( és nem a bankok)!


Szerintünk a ház nem egy tárgy vagy egy eszköz , hanem az életünk része. Együtt élünk: a ház velünk, mi pedig a házzal!
Amikor azt írtuk, hogy a falak páraáteresztőek kell legyenek,  már ott levehetitek a gondotokat a mű építkezési anyagokról! Ezt a feltételt csakis természetes építkezési anyagokkal fogjátok tudni elérni....és itt még nem is beszéltünk az egészségről! Minden mű építkezési anyag tartalmaz valamilyen vegyi anyagot. Amikor a házban lévő nedvesség ( pára) feloldja ezeket a vegyi anyagokat, azt mi belélegezzük, s különböző betegségeket kaphatunk el. Bármennyire olcsó is legyen a gipszkarton, polieszter, diszperzit , olcsóbb anyagot, mint a víz, a kő, a homok,vagy a szalma nem fogtok találni! 

Szóval, nekünk tiszta az , hogy környezetkímélő, természetbarát, egészséges öko házat fogunk építeni! Amin töprengtünk, az inkább az volt , hogy milyen anyagból, milyen technikával építsük meg a mi kis kuckónkat? Most arról szeretnénk írni, hogy hogyan döntöttük el ,  miből és hogyan fogjuk építeni a Kuckót!  Mint sokan tudjátok, akik ezt a cikket olvassátok, elég bő a választék arra , hogy megépítsünk egy természetes házat. A természet megad mindent: kő, mész ( az alaphoz), szalma, agyag, víz, fa ( a falak építéséhez) , nád ( a tetőhöz) , és a felsorolást folytathatnánk. 

hirdetes
 Az összes közül ( mert ugye van a csömpölyeg technika, a vályog tégla, a zsákos technika , a hobbit ház, stb. ) 3 módszer nyerte el a tetszésünket:

1 - A szalmabála házak . Ugye hamar megy , a szalma az olcsó és nagyon jó a hőszigetelő képessége . Úgy gondoltuk, ha már szerkezetes szalmabálaházban gondolkodunk, ahhoz elég sok fa anyagra lenne szükség, s ez számunkra eléggé költséges lenne. A másik fontos dolog az, hogy szeretnénk a család összes tagját bevonni a házépítésbe. Főleg a gyerekeknek, de talán még nekem is, elég nehéz lenne a 15-20 kg-os szalmabálákat tenni - venni. 

2- A sárfal módszer. Itt a technika gyorsasága és egyszerűsége ragadta meg a figyelmünket. Egyetlen egy hátrányát láttuk: éspedig azt, hogy elég komoly munkaerőt ígényel és talán a szükséges vízmennyiség sem elhanyagolható. Ennél a módszernél sem igazán tudnánk bevonni a gyerekeket, csak a vakolásnál.


3-A vályogház ( csömpölyeg technika).  Nap mint nap csodálkozunk e módszer egyszerűségén , szépségén , érdekességén és minimális költségein. Ha elég nagy a telked, akkor a falaid már ott hevernek a lábad alatt. 

hirdetes
Amikor dolgozunk, kiváló alkalom, arra, hogy a gyerekek is kivegyék a részüket a munkából.  Én mindig nagy csodálattal nézem őket, miközben a sárt gyúrják, vagy épp tapasztják a falat. Véleményünk szerint azon módszerek közül, ahol a fő építkezési anyag a föld ( vályog tégla , döngölt fal , szuper vályog , stb. ), a csömpölyeg technika minden szempontból a legmegfelelőbb: gyorsan lehet dolgozni vele ( képlékeny -, félnedves anyaggal építenek ), a szerkezethez nem szükséges a faanyag, vonzó ( úgy a gyerekek, mint a felnőttek, imádnak a sárral játszani ), és nem utolsó sorban, egy elképesztő szolid, kemény, tartó szerkezet alakul ki.

Terveink szerint az alap kőből lesz ( nagy kövek összeforgatva, közöttük mészhabarccsal ), a padló is vályogból lesz, ugyanúgy mint a falak, a tetőhöz szükséges fa anyagot az erdő ritkításakor megmaradt fából szeretnénk vásárolni, a szarufák között júh gyapjúval szigetelünk, és nyílászáróknak használt fakeretű ablakokat szeretnénk vásárolni. 

Amint látjátok, végülis a vályogház mellett döntöttük, tudjuk, hogy rengeteg más előnyünk is származik még ebből, azon kívül, hogy egy családi összejövetel egyáltalán nem kérdéses nálunk, hogy kinél legyen megtartva... :) Hiszen télen rendkívül hőtartó képességének köszönhetően, pár hasáb fával az egészet befűtjük, a ház pedig megtartja a meleget, nyáron pedig a kellelmes hűvösben tudunkpihenni, míg kint szikkadnak a növények, emberek az őrült hőségtől. :)

Szerző: Németh János

További hasznos tanácsok: Erdélyi Zöld Kuckó

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Takarító Budapest

Takarító Budapest bármely kerületében, ha nincs időnk a... Tovább

A triád, azaz a komplementer hármas színpárok jelentése

A triád esetében a színkört harmadolva kaphatunk nagyon meghökkentő, mégis passzoló... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet