notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

I. Építészeti Nemzeti Szalon a Műcsarnokban

hirdetes

Mától látogatható az I. Építészeti Nemzeti Szalon a Műcsarnokban

Június 4-től látogatható a Műcsarnokban az I. Építészeti Nemzeti Szalon több mint 200 épületet és tervezőjét felvonultató kiállítása, amely ízelítőt ad napjaink és a közelmúlt magyar építészetéből, makettek, óriásnyomatok, filmek, tervek és egyéb műalkotások, dokumentációk segítségével.

I. Építészeti Nemzeti Szalon, Műcsarnok, Budapest
Egy új korszak indul a Műcsarnok életében, amelyben időről időre különböző nemzeti szalonok mutatkoznak majd be - mondta el Szegő György, a kiállítás kurátora a tárlat keddi sajtóbejárásán.
    
Hangsúlyozta, hogy a bemutató megtervezésekor két kurátori cél vezérelte: az egyik, hogy megmutassa a közönségnek az építészet által képviselt és megfogalmazott szellemi és kulturális tartalmat, az építészet teljességét, valamint, hogy az építész szakmán belül párbeszédet kezdeményezzen.
    
A mintegy 2500 négyzetméteres térben berendezett kiállítás modern formában közvetíti az építészet kreatív oldalát, bemutatja a szakmai műhelyeket a tervezéstől a kivitelezésen át az elkészült épületekig.
    
A magyar építőművészet különböző irányzatait bemutató válogatás a legszélesebb befogadói igényekhez igazodik: az elmúlt másfél évtized magas építészeti értékeket hordozó és látványos épületei, beruházásai éppúgy megjelennek a terekben, mint a kis közösségek templomai, közösségi színterei vagy emblematikus házai. Emellett a kiállítás egy-egy teremben megidézi az előző generáció legjelentősebb mestereit, de helyet kapnak az építészoktatás mai műhelyei, hallgatóik munkái és az építve tanítás dimenziója, a vándoriskola is. 
 
I. Építészeti Nemzeti Szalon, Műcsarnok, Budapest
Külön teremben mutatkozik be az újornamentika és a díszítőhagyomány, láthatók a műemlékek rekonstrukciójával született "újragondolt épületek", az olyan mérnök-építészeti létesítmények, mint a hidak, víztornyok vagy metróállomások szerkezetei. 
    
Külön egységben látható az építészet belsőépítészettel, társművészetekkel vagy a tájépítészettel való kapcsolata, de a főépítészek egy település életében betöltött szerepének is saját egységet szenteltek a szervezők. Önálló egység emlékezik az olyan nagy meseterekre is, mint Medgyaszay István, Kós Károly, Pollack Mihály, Hauszmann Alajos, Ybl Miklós vagy Feszl Frigyes.
    
A tárlathoz számos kísérőprogram is kapcsolódik, amelyek között koncertek, építészeti filmbemutatók, kerekasztal-beszélgetések, és tárlatvezetések is szerepelnek.
    
Az I. Építészeti Nemzeti Szalon – 100% kreativitás című kiállítás június 4-től szeptember 7-ig látogatható.

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Karácsonyfa

A karácsonyfa egy karácsonykor felállított, általában... Tovább

Vakolat

A vakolat mész, homok vagy folyami kavics keverékéből... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet