notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A nyúltartás nehézségei - ha ezeket nem tudod bevállalni, ne vegyél húsvéti nyuszit ajándékba csak az ünnep kedvéért!

hirdetes

Húsvéti nyuszi ajándékba? Jól gondold meg ezt a döntést, nehogy rossz véget érjen!

CsN

Közeleg a húsvét, és szerintem minden gyermekes családnak eszébe jutott már, hogy egy kis pelyhes, aranyos nyuszi lenne a tökéletes meglepetés… De biztos, hogy mindenki jól jár ezzel az ötlettel? Olvasd el ezt a cikket, mielőtt megszereznéd a kis nyuszit!

Húsvéti nyuszi ajándékba - felelősségteljes döntés!

Húsvéti nyuszi ajándékba… Valóban jó döntés?

Húsvétkor nagyon sok család hajlamos egy kicsit átszellemülni az ünnepi hangulatnak, és ilyenkor az élő állatok eladásának száma az egekbe szökik. Persze, a bolyhos kis kedvesség aznap biztosan mindenkinek mosolyt csal az arcára, de vajon mi lesz azután?

A tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy az ajándékba vásárolt tapsifülesek sajnos vagy a fazékban, vagy a menhelyeken végzik, vagy egyszerűen szélnek eresztik a megunt kisállatot.

 

Talán ez már untig ismételt szöveg, és biztosan hallottad már máshol is, és most azt gondolod Te nem fogsz ráunni a kisállatra. De tudnod kell, hogy egy nyúl nagyon igényes állat, és igényel annyi törődést mint egy kutya vagy egy cica!

Nyúltulajdonosként nem lebeszélni akarlak, de szeretném, ha elolvasnád mivel jár a nyúltartás, mielőtt felelőtlenül beleugrasz. Lapozz egyet a részletekért!

 

Húsvéti nyuszi ajándékba - felelősségteljes döntés!

A nyúl, mint társ az otthonodban

 A törpenyúl nagyon jól tartható lakásban, hiszen ketrecében jól elvan míg a gazdi nem ér haza. Ezért is szokták ajánlani, de ez nem jelenti azonban azt, hogy a nyúl szeret is a ketrecben lenni! Egy kifejlett törpenyúlnak (vagy akár sima nyúlnak) hatalmas mozgásigénye van, így naponta legalább 2x 1 órára ki kell engedni a ketrecből!

 

A nyúl éjszakai állat

A nyulak az evolúció során megszokták, hogy éjjel szabad a pálya, ugyanis ekkor a ragadozók kevésbé támadnak. Így a kis pelyhes akár egész éjszaka is elmotoszkál, rágcsál, dobogtat vagy épp aranyosan ugrál.

Ha ezzel nem tudsz együtt élni, vagy nem tudod olyan helyre helyezni ketrecét ahol nem hallod éjjel – NE vegyél nyulat.

 

A nyúl rágcsáló

Nem, egyébként hivatalosan nem rágcsáló, de nem is biológia órát tartok :)

Viszont azt tudnod kell, hogy nagyon is úgy viselkedik egy nyuszi, mint egy rágcsáló. Mindent megrág. Tényleg mindent:)

hirdetes

Nem kíméli a tapétát, a szép új ruhád, a kanapéd, a szőnyeged, de még a kábeleket sem (amelyet ha nem sikerül alaposan elrejtened előle, akár a halálát is okozhatja!).

 

Ha igazán felelős nyúltartó akarsz lenni, az az egész lakásod átrendezését jelenti, és ha hosszú szőrű szőnyeged van, attól búcsút is vehetsz…

Húsvéti nyuszi ajándékba - felelősségteljes döntés!

A nyúl szőrös :)

Ezt gondolom már tudtad, és a pelyhes bunda most vonzónak tűnik, hiszen olyan jó simogatni.... A helyes kifejezés azonban a vedlik. Nem is kicsit, és nem is csak egyszer egy évben. Ez azt jelenti, hogy minden szőrös lesz a lakásodban, és ha jót akarsz magadnak (és neki) fésülgetned kell.

 

A nyúl-szerelem hátrányai

A legtöbb friss nyúltartó itt adja fel a harcot. Az ivarérettséggel a nyuszik ugyanis felvehetnek érdekes és bosszantó szokásokat – ilyen például a szüntelen bogyó-potyogtatás. Egyébként szobatiszta állatok, ezeket a bogyókat szerelmük jeléül hagyják a szőnyegeden, a papucsodban, és mindenhol…

Ivartalanítással jó esetben megoldható a probléma, de addig el kell viselned – ahogy azt is, hogy van amelyik nyuszi még pisil is szerelme jeléül neked, mindenhova!

 

Arról nem is szólva, hogy a nyuszik szeretkezési szokásairól szóló mondások abszolút igazak. Ivarérettség után ugyanis ők folyamatosan, mindennel és mindenkivel… Értsd: papucs, láb, kar, párna, plüssállat…

 

A nyúl igényes, megbetegedhet, oltani kell

A nyuszik igénytelenségéről szóló pletykák hamisak. Őket sűrűn takarítani kell, több féle étellel kínálni napi rendszerességgel, és az állatorvost sem kerülheted el.

Bélrendszerük igen kényes, és ha bármilyen probléma adódik az a kisállat vesztét is okozhatja, így ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni vele. Évente kétszer oltatni is kell őket, hiszen két olyan végzetes betegség is van, amely a nyulakat veszélyezteti.

hirdetes
Húsvéti nyuszi ajándékba - felelősségteljes döntés!

A nyúlnak tér kell

Első törpenyuszimnál ezzel alaposan mellé lőttem, ugyanis gondoltam elég lesz a kisebb méretű ketrec is. Csak akkor vállalj be egy ilyen kis szőrmókot, ha elegendő teret tudsz biztosítani neki!

Ketrecének mérete minimum 1,5x0,5 m legyen!

 

Hosszú távú felelősség

Talán azt gondolod, hogy egy ilyen kisállat nem él sokáig. A nyuszik azonban termetükhöz képest nagyon is hosszú életet élhetnek, akár 10-12 éven át is veled lehet, ha jól gondozod és odafigyelsz rá! Ezt mindenképpen kalkuláld bele a döntés előtt.

 

 

 

A felsorolt dolgok csak áttekintő jellegűek, hiszen minden nyuszi más és más személyiséggel rendelkezik. Arra kérlek, mielőtt hirtelen felindulásból beszerzel egy ilyen kisállatot húsvéti ajándékként, gondold át, hogy valóban felelős gazdija tudsz-e lenni!

Ha ezeket a dolgokat nem tudod feltétel nélkül elfogadni, válassz inkább egy kedves plüssállatot ajándékba, és ne áldozz fel egy életet csak azért, hogy egy-két napig mosolyt csalj családod arcára!

 

Azonban ha kész vagy, és elfogadod a kisnyuszival járó felelősségeket feltétel nélkül, akkor nagyszerű társra lelhetsz – de mindenképpen hivatalos tenyésztőtől vásárolj, hiszen a kisállat kereskedésekből, és főleg a tenyésztőktől nem biztos, hogy azt kapod amire vágytál… Nálunk ugyanis előfordul, hogy rossz vérvonalat örököl a nyuszi, esetleg súlyos betegségeket, de olyan bakira is láttam már példát, hogy a törpenyúl hatalmasra nőtt.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

óraátállítás

Óraátállítás 2013    Március 31-én kettőről három órára kell átállítani... Tovább

Vakolat

A vakolat mész, homok vagy folyami kavics keverékéből... Tovább

Tovább a lexikonra
Háziállatok